Biserica Adormirea Maicii Domnului - Glina

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Glina Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din localitatea Glina, judetul Ilfov. Cuvantul "Glina" este de origine slava si inseamna "lut", adica pamantul din care se fac oalele, dar si "tarina", "pamant", "mosie", de unde si denumirea mai veche a satu­lui: Glina - Gherman, adica "mosia lui Gherman", vechi proprietar in acest sat.

In partea de rasarit a satului, pe matca veche a Dambovitei, se afla o mo­vila preistorica. Sapaturile arheologice intreprinse la aceasta movila in anii 1926-1927, de catre I. Nestor, si in anii 1943, 1945, 1948, 1970-1971, de catre M. Petrescu-Dambovita si colaboratorii sai, au dus la descoperirea unei civilizatii preis­torice, denumita "civilizatia Glina III", care face trecerea catre epoca cuprului, repre­zentata prin morminte, idoli, rasnite de piatra, cutite, topoare de piatra si cupru si ce­ramica.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Glina - scurt istoric

Istoria bisericii satului Glina este deocamdata incompleta, deoarece nici un document nu vorbeste despre intemeierea ei. Bisericii nu i s-a pastrat nici o pisanie mai veche, si nici batranii satului nu cunosc prea mult din trecutul ei, spunand, pe la ju­matatea secolului trecut, ca asa au pomenit-o.

Biserica din Glina - Adormirea Maicii Domnului

Poate ca ctitorii bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Glina, dintr-un sentiment de evlavie si adanca smerenie, au dorit sa ramana anonimi in fata oamenilor si sa fie cunoscuti doar de Dumnezeu. Dupa toate probabilitatile, ctitorii bisericii au fost locuitorii satului Glina. Toate repa­ratiile ulterioare le-au facut prin contributie obsteasca.

Intr-un anuar al Casei Bisericii, intocmit in anul 1909, se spune ca biserica satului Glina a fost construita in anul 1700 si a fost recladita in anul 1890, fara a specifica pe ce documente se sprijina si nici care au fost ctitorii ei.

Cel mai vechi document care se gasea in biserica pe la jumatatea secolului tre­cut este o insemnare pe coperta interioara a unei carti, facuta in anul 1832, de preotul slujitor al acestei biserici. Inscriptia zice asa: "popa Dragomir ot Glena", care o mentioneaza si pe sotia lui "Despa preoteasa", si care spune ca a fost preotit pentru satul Glina "pe la Pasce la leatul 1832". Tot pe aceasta coperta, in par­tea de jos, se afla urmatoarea insemnare: "Aceasta carte este a Bisericii. Eu, Anghel, Sin Iordan Bogasieru (negustorul), 1837, octv. 16."

Biserica din Glina - Adormirea Maicii Domnului

Pe langa recladirea din 1890, de care vorbeste anuarul Casei Bise­ricii, biserica a fost reparata in anul 1927, cand a fost pictata, sub conducerea preotu­lui Ulpiu Petrescu, si in anul 1938, de catre preotul Laurentiu Berbescu, an in care a fost acoperita din nou cu tabla galvanizata, donata de Prefectura Judetului Ilfov.

In anul 1940 biserica a suferit grave avarii de pe urma cutremurului: i s-au deplasat zi­durile exterioare, i-au crapat boltile zidurilor exterioare, precum si zidul de la catape­teasma. S-a incercat reparatia ei in anul 1943, dar s-a renuntat, deoarece biserica avea temelia subreda, apoi a fost consolidata, repictata si, sub conducerea preotului Mihail Voicescu (1983-2001), a fost electrificata. Tot preotul Mihail Voicescu a construit o capela in cimitirul de la camp, iar in spatele bisericii o trapeza - praznicar si magazie.

Parohia Glina detine si o casa parohiala, construita in anul 1935, prin contribu­tia enoriasilor si a Prefecturii Judetului Ilfov. Ea s-a construit cu scopul de a se infiinta o parohie noua. Ministerul Cultelor daduse dispozitia de a nu fi trecute in bugetul sau decat acele parohii care, pe langa numarul legal de familii, aveau si casa parohiala.

Biserica din Glina - Adormirea Maicii Domnului

Pana in anul 1936, satele Glina si Bobesti, desi aveau biserici aparte si numar sufi­cient de familii pentru a forma o parohie, erau filiale ale parohiei vecine, Balaceanca.

In anul 1936, atat Mitropolia, cat si Ministerul Cultelor, constatand construirea casei paro­hiale, au hotarat infiintarea parohiei si trecerea ei in buget. In prezent, casa parohiala necesita reparatii ca­pitale sau chiar demolarea si reconstructia.

Pana atunci, preotul Ioan Barbu, numit paroh suplinitor in 17 decembrie 2001 si titular in 19 noiembrie 2007, a reabilitat praznicarul, amenajand aici Oficiul Parohial, iar la mansarda locuinta de serviciu a preotului. Tot el a introdus incalzire centrala cu gaze in biserica, aer conditionat, si sistem antiefractie.

Biserica din Glina - activitati culturale si social-filantropice

Preotul paroh este redactor al periodicului "Flacara credintei", editat de Protoieria Ilfov - Sud, fiind si purtator de cuvant al Protoieriei; de asemenea publica in revis­tele bisericesti si colaboreaza la Radio Trinitas si Trinitas TV.

Biserica din Glina - Adormirea Maicii Domnului

Parohia a facut un numar de cinci abonamente la Ziarul Lumina penru credincio­sii dornici sa afle mai multe despre viata noastra bisericeasca si a instalat in oficiul parohial un televizor care poate receptiona postul Trinitas TV al Patriarhiei Ro­mane.

Parohia sprijina periodic familiile nevoiase, precum si alti credinciosi care participa la sfintele slujbe si se afla in dificultate. Sambata, duminica si la sarbatorile mari oferim hrana calda mai multor per­soane. Donam elevilor rechizite si carti pentru lectura.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Glina - date de contact

Strada Helesteului, nr. 27, Intrarea Bisericii, Glina, judetul Ilfov, 077105
Telefon fix: 0214671599
Telefon mobil: 0745674657

Cod fiscal: 12675206

Cont: RON 2511.010308.39
Cod IBAN: RO86CECEB30636RON0331550
C.E.C. Bank - Sucursala Lucretiu Patrascanu, Bucuresti, sector 3

11 Iunie 2012

Vizualizari: 4780

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Glina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE