
Biserica Adormirea Maicii Domnului, aflata in cartierul Itcanii Vechi, din orasul Suceava, este o veche biserica ortodoxa. Construita in secolul al XVII-lea, pe ruinele unei mai vechi biserici, aceasta biserica se afla pe drumul ce urca spre vechea resedinta voievodala a Moldovei.
"Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta nu ne lasi pe noi!"
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Itcani
O legenda locala pune aceasta manastire in legatura directa cu domnitorul Dragos Voda al Moldovei. Cel de la care si-a luat denumirea biserica, pe numele sau Iatco, ar fi venit impreuna cu domnitorul, din Maramures. El ar fi ridicat biserica la porunca domnitorului.
Pe locul actualei biserici s-a aflat o veche bisericuta de lemn, construita in perioada domniei voievodului Petru Musat (1375-1391), de catre boierul moldovean Iatco. Aceasta bisericuta de lemn a fost construita in aceeasi perioada cu Biserica Mirauti, aflata tot in orasul Suceava. Initial, aceasta biserica a functionat ca manastire de maici, ea fiind ajutata mult de domnitorii si boierii moldoveni.
O biserica de zid a inlocuit vechea biserica din lemn candva in secolul al XVI-lea. In pronaosul bisericii se pastreaza noua lespezi funerare, cele mai vechi datand din secolul al XVI-lea. Cinci dintre ele infatiseaza nume romanesti, doua indica nume grecesti, iar celelalte doua sunt neclare.
In anul 1639 a fost construita actuala biserica, dupa modelul arhitectural al Bisericii Aroneanu, realizat in anul 1594. Pisania vechii biserici nu a fost gasita nici pana astazi. In anul 1776, din pricina situatiei politice a vremii, manastirea de maici din Itcani a fost inchisa, iar biserica acesteia a fost transformata in biserica parohiala, cum se afla si astazi.
Biserica este zidita in forma de cruce, din lespezi de piatra, si este tencuita in intregime. Pridvorul este deschis si se sprijina pe o serie de coloane solide. In pridvor se mai pastreaza si astazi cateva urme ale vechilor fresce. De jur-imprejur, biserica prezinta un brau care imparte zidurile in doua parti inegale. Ambele registre prezinta arce oarbe. Turla bisericii, de forma octogonala, este deosebit de simpla. Interiorul bisericii este impartit in mod traditional, in pronaos, naos si Altar.
"O Maica prealaudata a Imparatului cerului si a pamantului, a lui Hristos Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care vietuieste si dupa moarte, primeste de la noi, la cinstita Adormirea ta, aceasta rugaciune de acum si in viata aceasta si, la vremea mortii noastre, scapa-ne de toata nenorocirea si chinul; si Împaratiei celei ceresti ne invredniceste, imparateasa, pe noi cei care cantam lui Dumnezeu: Aliluia!"
Iulian Predescu
-
Biserica Ruginoasa - Biserica Domneasca
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Catedrala Mitropolitana din Iasi
Publicat in : Mitropolia Moldovei si Bucovinei -
Catedrala Mitropolitana din Iasi
Publicat in : Mitropolia Moldovei si Bucovinei -
Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Biserica Doamnelor
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.