Biserica fortificata din Cristian

Biserica fortificata din Cristian Mareste imaginea.


Biserica fortificata din Cristian

Biserica Evanghelica Sfantul Servatius

Biserica fortificata Sfantul Servatius este o biserica evanghelica din Cristian, judetul Sibiu. Aceasta este compusa din biserica fortificata si incinta de aparare, ambele puse sub ocrotirea Sfantului Servatius. Localitatea Cristian se afla la o distanta de 10 kilometri de Sibiu, pe Drumul National 1, in directia Sebes. La ajungerea in localitate se iese din drumul national, urmarindu-se indicatorul Orlat - Gura Raului.
 

Biserica fortificata din Cristian

Biserica Evanghelica din Cristian dateaza din secolul al XIII-lea si se remarca prin faptul ca se incadreaza tipologic in etapa de tranzitie dintre romanic si gotic. In prima jumatate a secolului al XIX-lea, biserica a fost reconstruita in stil neoclasic. Asadar, astazi, Biserica fortificata din Cristian imbina, in mod fericit, elemente din stiluri arhitecturale diferite.

Biserica Evanghelica Sfantul Servatius din Cristian - scurt istoric

Biserica Evanghelica din Cristian a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, ca o basilica romanica cu trei nave.

Biserica fortificata din Cristian

Intre anii 1480-1495, aceasta bazilica romanica a fost transformata de mesterul Andreas Lapicida intr-o biserica-sala, cu trei nave si trei altare, cel al colateralei nordice fiind transformat ulterior in sacristie.
 

Biserica fortificata din Cristian

In scopuri de aparare, cele patru arcade ale turnului de vest au fost zidite, turnul fiind supra-inaltat cu inca doua etaje. In anul 1805 este supra-inaltat cu inca o data si inzestrat cu patru turnuri mici.
 

  Biserica fortificata din Cristian   Biserica fortificata din Cristian

La sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de-al XVI-lea, cetatea bisericeasca a fost marita cu un zid dublu de incinta. Dintre cele cinci turnuri cladite s-au pastrat numai patru. Al cincilea, de deasupra vechii intrari in cetate a fost daramat de apele Cibinului.

Biserica fortificata din Cristian

La anul 1580 se cladeste intre incinta interioara si cea exterioara un turn pentagonal cu o galerie de aparare pe console. Altarul cu rastignirea, ca tablou principal, dateaza din anul 1719 si este un document reprezentativ al artei baroce din tara.

Biserica fortificata din Cristian

 Incastrarea altarului in stil rococo a fost adaugata la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Casa parohiala cu etaj a fost cosntruita din piatra si caramida pe la 1500.

Biserica fortificata din Cristian

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 10961

Voteaza:

Biserica fortificata din Cristian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE