Biserica din Gurasada

Biserica din Gurasada Mareste imaginea.


Biserica din Gurasada

Grusanada este o o localitate aflata in judetul Hunedoara. Judetul Hunedoara se mandreste cu constructiile sale defensive ridicate inca din secolul al XIII-lea si chiar mai inainte, cea mai faimoasa dintre ele fiind Cetatea Devei.

 

Biserica din Gurasada

Pe langa acestea exista trei biserici vestite in satele Deusus, Streisangeorgiu si Gurasada care, pe langa importanta lor in mentinerea credintei oamenilor, sunt reprezentative pentru perioada de inceput a arhitecturii romanesti de sat. Biserica din Gurasada este una dintre cele mai vechi biserici de piatra din Romania.

Biserica din Gurasada

Satul Gurasada (sau Gura-Sada) este mentionat documentar inca din anul 1292. Din nefericire nu exista si date referitoare la inaltarea Bisericii Sfantul Arhanghel Mihail, una dintre cele mai vechi marturii ale credintei noastre ortodoxe. Cercetarea structurii si caracteristicilor sale arhitectonice ne permit insa datarea inceputului constructiei in secolul al XIII-lea.

Biserica din Gurasada

La intrarea estica in Gurasada, cum vii pe Drumul European 68 (DN 7), iti este aproape imposibil sa nu dai cu ochii de o biserica ciudata. Ciudata in primul rand pentru ca are doua turle (turnuri). Apoi pentru ca o parte e din piatra netencuita pe exterior, iar cealalta parte are un strat de mortar dat peste, acoperit cu var alb.

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Gurasada

Biserica din Gurasada este atestata documentar abia in anul 1292. Intregul ansamblu al bisericii intriga, cu doua turnuri si "extensii" pe de o parte si cealalta a zonei centrale. Daca n-ai sti ca biserica a fost ridicata in mai multe etape, ai crede ca mesterii care au facut-o au avut in fiecare zi o alta idee despre cum ar dori sa arate.

Biserica din Gurasada

Biserica din Grusanada, inchinata unuia dintre Sfintii Arhangheli - Mihail - este o biserica de tip central, ctitorita pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Ea constituie o zestre formidabila de arhitectura si pictura veche: de forma cvadrulobata, combinata cu o turla si cupola centrala si prelungita apoi pe vest cu un spatiu rectangular si turn.

Biserica din Gurasada

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail, de dimensiuni modeste, dar cu forme viguroase si expresive, se numara printre cele mai vechi si valoroase monumente romanesti din intreaga tara, datand din deceniile de mijloc ale secolului al XIII-lea.

Biserica din Gurasada

Aceasta biserica ar avea, dupa Vatasianu, o sursa de constructie extracarpatica reprezentata de bisericile de plan treflat de tipul celei de la Niculitel, desi structura sa poate sa fie reflexul unei constructii romanice de tip central cum ar fi Capela de la Odorhei.

Biserica din Gurasada

Biserica ortodoxa din Gurasada, una din cele mai vechi biserici romanesti din Transilvania, incorporeaza mai multe faze de constructie evidentialte la recenta restaurare prin tratarea diferita a fatadelor.

Biserica din Gurasada

Biserica a fost inaltata in mai multe etape. Ca si aceea din Deusus apartine tipului structural central dar de cu totul alt gen. Caracterul edificiului este determinat de incaperea centrala formata din patru abside. Doua dintre ele sunt usor alungite iar doua semicirculare, toate fiind dispuse in forma de cruce in jurul unui patrat deasupra caruia se ridica o turla.

Biserica din Gurasada

Nucleul initial a fost construit in 4 lobi, restul constructiilor fiind adaugat ulterior. Construit din piatra bruta si mortar hidraulic, centrul bisericii, de plan patrulob, este incununat de un turn de sectiune dreptunghiulara suspendata direct deasupra boltilor celor patru abside.

Biserica din Gurasada

Un exonartex supralargit, un fel de pridvor, se prelungea inspre apus invaluind si absida apuseana a naosului. Cele mai vechi elemente ale bisericii sunt constituite tocmai din acest naos si din partea rasariteana a altarului.

Biserica din Gurasada

De-a lungul timpului, partea din fata a bisericii a fost grav deteriorata si a fost supusa unei restaurari care i-a alterat forma initiala. Cu acest prilej s-a refacut exonartextul si s-a adaugat in fata un turn clopotnita.

Biserica din Gurasada

Exteriorul este sobru, singurul ornament fiind ferestrele prelungi iar acoperisul este din sindrila. Renovarile s-au facut dupa modelul unei biserici mai noi de tip romano-gotic. Spre vest, au fost construite mai multe incaperi anexa si un turn-clopotnita, pevazut cu un foisor de lemn.

Biserica din Gurasada

Tencuiala Bisericii din Gurasada pastreaza doua straturi de pictura veche, unul medieval si altul din epoca moderna. Primul strat de pictura murala a fost finalizat cel mai probabil la inceputul secolului al XlV-lea. Acesta este insa prea putin vizibil deoarece, in secolul al XVIII-lea, cand biserica a suferit ultimele transformari notabile, mai precis in 1765, s-a finalizat o alta pictura interioara, de catre Ioan Ierodiaconul din Deva si Nicolae din Pitesti, la comanda Mariei Tereza, Imparateasa Austriei.

Biserica din Gurasada

Pictura interioara este naiva. Remarcabila este scena ce infatiseaza "Judecata de Apoi", in care 30 de pacate omenesti sunt redate cu un umor deosebit. "Judecata de Apoi" are numeroase accente de critica sociala.

Biserica din Gurasada

Biserica a pastrat turnurile de aparare. Turnurile amintesc de flesele bisericilor de lemn iar verdeata din jur imbie credinciosii la popas si rugaciune facandu-i sa se simta intr-un coltisor de paradis.

Biserica din Gurasada

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 14666

Voteaza:

Biserica din Gurasada 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE