Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Pedoulas

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Pedoulas Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Pedoulas

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail se afla in localitatea cipriota Pedoulas, pe valea Marathasa; localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Pedoulas este a treia asezare de pe drumul ce leaga Nicosia de Muntii Troodos, imediat dupa Kalopanagiotis si Moutoulas.

Alaturi de aceasta minunata biserica din Pedoulas, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri de cult. In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica Araka din Lagoudere", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis din Kakopetria", "Biserica Podithou din Galata", "Biserica din Asinou", "Manastirea Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoula" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos".

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedoulas - scurt istoric

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail, construita in anul 1474, se afla asezata in partea inferioara a satului; la cativa metri de biserica se afla Muzeul Bizantin Pedoulas. Biserica din Pedoulas a fost inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1985.

Potrivit inscriptiei de pe pisanie, asezata deasupra intrarii nordica a bisericii, biserica a fost construita si imbracata cu fresca in anul 1474, cu ajutorul donatiilor preotului Vasilios Chamados. Preotul, impreuna cu sotia si cele doua fiice ale sale, este infatisat deasupra pisaniei, oferind Arhanghelului Mihail modelul bisericii.

          

Biserica apartine stilului arhitectural tipic regiunii cipriote din Troodos, adica o singura incapere cu absida, acoperita cu un acoperis de lemn, inchinat. Pronaosul, care se intinde spre sud si spre vest, acoperit de acelasi acoperis inclinat, era folosit pe post de anti-camera. Datorita dimensiunilor micute ale bisericii, in acest loc stateau femeile, barbatii abia incapand si ei in interiorul bisericii.

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedoulas este una dintre foarte putinele biserici din Cipru care pastreaza numele pictorului ce a impodobit-o. Numele acestuia este "Minas" - localnic din zona vaii Marathasa.

Minas este un pictor tipic zonal, caracterizat de un stil conservator, urmand indeaproape traditiile bizantine. In orice caz, el era la zi si cu tendintele artistice ale vremii sale, dovada fiind influenta elementelor apusene in lucrarea sa.

Aceasta fresca este tipic post-bizantina, fiind realizata cu 15 ani mai inainte de dominatia venetiana a Insulei Cipru. De-a lungul acestei perioade, multe biserici contemporane au fost zugravite in acelasi stil.

Biserica este acoperita in integime cu fresca. Fresca, realizata pe doua nivele, pastreaza 11 scene din Marile Praznice Imparatesti, in nivelul superior, cel inferior fiind incarcat cu portrete ale marilor sfinti. Rastignirea si Inaltarea Domnului sunt realizate pe pedimentele cladirii, imediat sub acoperis.

Fresca bisericutei este deosebit de frumoase, asemenea si celorlalte biserici din Troodos. De o importanta deosebita, in aceasta micuta biserica, este fresca ce o infatiseaza pe Maica Domnului Oranta - Panaghia Blachernitissa.

Templonul de lemn al bisericii merita si el mentionat, lucrarea acestuia avand loc prin anul 1474; prezenta decoratiilor nu lipseste nici ea, printre elementele centrale putand fi observate blazoanele regale. Acesta este unul dintre cele mai bine pastrate exemple de acest fel din Cipru.

Unul dintre blazoanele acestuia infatiseaza simbolul Regatului medieval Cipru. Langa acesta apare si emblema regala a dinastiei Comnenilor, vulturul bicefal, ultimii imparati ai Imperiului Bizantin.

La doar cativa metri de Biserica Sfantului Arhanghel Mihail, intr-o incapere special amenajata a Scolii Centrale, se afla amenajat muzeul din Pedoulas. Acesta consta dintr-o serie de icoane portabile vechi si multe alte obiecte religioase. Acestea apartin bisericutelor bizantine din satul Pedoulas, fiind datate intre secolele XIII si XX.

Pentru a vizita Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedoulas, pelerinul trebuie sa mearga la casuta din vecinatea bisericii pentru a lua cheia. De asemenea, poate fi cautat si preotul satului.

Biserica este deschisa zilnic, pe durata intregului an. In prerioada lunilor martie-noiembrie, intre orele 10:00 si 18:00, iar intre lunile decembrie si februarie, intre orele 10:00 si 16:00. Intrarea este gratuita.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 13736

Voteaza:

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Pedoulas 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE