Catedrala din Grahamstown

Catedrala din Grahamstown Mareste imaginea.

Catedrala Sfintii Mihail si Gheorghe din Grahamstown

Catedrala Sfintii Mihail si Gheorghe este resedinta diocezei anglicane din Grahamstown, aflata in Africa de Sud. Aceasta detine cea mai inalta spira din intreaga Africa de Sud - o inaltime de 53.6 metri.

Fondata in anul 1853, catedrala din Grahamstown este ridicata in Piata Bisericii. Aceasta este catedrala scaunului episcopal din Grahamstown, aflat la randul sau sub conducerea primatul Africii de Sud.

Africa de astazi este caracterizata printr-o serie de controverse de culoare, politice si teologice. Toti cei familiarizati cu bisericile sud africane cunosc despre argumentele acesteia in disputele teologice ce au avut loc de-a lungul timpului. Acestea nu s-au schimbat timp de ani buni de zile.

Inceputurile Bisericii Anglicane din Grahamstown vorbesc de la sine despre instabilitatea relatiilor dintre indigenii africani si colonistii englezi. Acest lucru este mentionat si intr-un discurs al lui John Armstrong si altul al primului episcop de Grahamstown.

          

La data de 14 august 1812 ia fiinta orasul Graham, iar 12 ani mai tarziu incep lucrarile la biserica Sfantul Gheorghe. Aceasta va fi deschisa publicului in anul 1830.

La 21 septembrie 1850, biserica va fi consacrata de catre primul episcop din Cape Towm - Robert Gray.

La data de 30 noiembrie 1853, de ziua Sfantului Andrei, John Armstrong va fi hirotonisit drept si va deveni primul episcop din Grahamstown. Hirotonirea acestuia s-a facut in Biserica parohiala Lambeth. Acesta isi va incepe activitatea misionara infiintand Colegiul Sfantul Andrei in anul 1855 - alegerea Sfantului Andrei ca protector nu este intamplatoare.

La data de 9 august 1860, printul Albert, al patrulea copil al reginei Victoria, va aseza piatra de temelia pentru Turnul Alfred. Acesta nu va fi realizat pe moment.

In anul 1874 vor avea loc strangeri de fonduri, datorita faptului ca turnul original se afla in pericol. Dean Williams este cel care se va ocupa cu strangerea fondurilor pentru noul Turn Ceas public.

In 1879 turnul si spira vor fi terminate, urmarindu-se proiectele lui sir Gilbert Scott. Acest ceas inca functioneaza.

In noiembrie 1883, al patrulea episcop de Grahamstown, Allan Becher Webb, isi aseaza scaunul episcopal intr-o cladire din fier - fost patinoar - pe care o va numi Pro-catedrala Sfantul Mihail.

La data de 1 noiembrie 1893, catedrala va fi consacrata de catre episcopul Webb, fiind inchinata atat Sfantului Gheorghe, cat si Sfantului Mihail.

La 6 august 1912, noua nava va fi sfintita, la doar opt zile dupa centenariul orasului in care se afla. Atat nava cat si altarul sunt proiectate de catre mr. J.O.Scott. Iar in 1952 va fi terminata si capela Fecioarei.

          

Catedrala a devenit locul principal in care se tin memorialele in cinstea soldatilor cazuti la datorie, in timpul conflictelor dintre localnici si colonisti. Multe dintre aceste memoriale folosesc termeni care nu mai sunt permisi la ora actuala.

Astazi, aceste placi memoriale sunt complet acoperite, ca o luare aminte la diversitate - unul din principiile Bisericii Anglicane din Africa de Sud.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4883

Voteaza:

Catedrala din Grahamstown 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE