
Biserica din Malnas
Biserica ortodoxa din Malnas Bai este inchinata Nasterii Maicii Domnului. Biserica ortodoxa din Malnas Bai a fost infiintata in anul 1982, vreme de doi ani insa, ea fiind ingrijita de parohia ortodoxa din localitatea vecina, Micfalau.
Statiune balneara Malnas-Bai apartine comunii Malnas, fiind situata intre Muntii Baraolt si Bodoc, la o distanta de 22 de kilometri inspre nord de localitatea Sfantu Gheorghe, la o altitudine de 565 metri. Prima atestare documentara a localitatii Malnas a fost facuta in anul 1913, cand apare sub numele de "Malnasfurdos", adica "Baile Malnas". Datorita izvoarelor cu apa minerala si a emanatiile de gaze mofetice, prezente in acest loc, satul a ajuns sa fie cunoscut ca statiune balneo-climaterica.
In ziua de 1 noiembrie 1984, in parohia ortodoxa din Malnas Bai este numit un preot slujitor: Parintele ieromonah Gavril Todea. Pana la numirea lui ca preot pe seama parohiei ortodoxe din Malnas, el a vietuit, ca si calugar, in obstea de la Manastirea Cocosu, din Arhiepiscopia Tomisului si a Dunarii de Jos.
In decursul anului 1984, biserica din Malnas a reusit sa achizitioneze o casa parohiala. In casa parohiala, parintele Gavril va amenaja o capela-paraclis, pentru slujbe si rugaciune. Aceasta capela va fi sfintita in ziua de 31 mai 1987, de catre Preacuviosul parinte Dionisie Dan. In scurt timp, in apropierea capelei va fi ridicata si o clopotnita, de lemn.
Abia in anul 1991 s-a inceput construirea noii biserici ortodoxe, pe locul vechii capele, care a fost demolata, spre a face loc bisericii. Lucrarile de constructie au durat vreme de doi ani, noua biserica, inchinata Nasterii Maicii Domnului, fiind sfintita in ziua de 5 septembrie 1993, de catre Inalt Preasfintitul Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului.
Cu ocazia sfintirii acestui locas ortodox de rugaciune, pe coperta Sfintei Evanghelii, s-a scris: "Am savarsit sfintirea bisericii cu hramul Nasterea Maicii Domnului din Malnas Bai, pastorita de protosinghel Gavril Todea, ctitorul bisericii. Chem harul Domnului peste toti cei care, cu frica de Dumnezeu si buna cucernicie, vor intra si se vor ruga intransa."
In pisania bisericii, asezata deasupra usii de intrare, sta scris: "Din vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si impreuna-lucrarea Duhului Sfant, ziditu-s-a aceasta Sfanta Biserica, in cinstea Nasterii Maicii Domnului, in anul 1991-1992, pe locul fostei capele ortodoxe (1986-1987), prin grija Parintelui Protosinghel Todea Grigorie Gavril, ajutat de Stroe Maria si de numerosi credinciosi ai Bisericii noastre stramosesti. Pictura in fresca a fost executata de pictorul Dumbrava Liviu, din G.Humorului, in anul 1993. Si s-a tarnosit de catre I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului, cu un sobor de preoti, in ziua de 5 septembrie 1993."
Biserica a fost construita de mesterul zidar Nitu Gheorghe, din localitatea Floroaia Mare, ajutat fiind de mai multi mesteri zidari. Interiorul acesteia va fi zugravit in fresca, in stil neo-bizantin, de pictorul Liviu Dumbrava, din localitatea Gura Humorului.
Iconostasul bisericii este din zid, fiind acoperit cu pictura in fresca. Usile diaconesti si Usile Imparatesti sunt frumos sculptate in lemn, de catre un mester tamplar din Suceava. Pictura de pe usile catapetesmei a fost lucrata in anul 1992, de catre pictorul M. Patrascu, din localitatea Toplita.
Pe iconostas se gaseste icoana Maicii Domnului si a Sfantului Ierarh Nicolae. Icoana praznicar (Nasterea Maicii Domnului), lucrata din foita de tabla argintata si incadrata intr-un pandativ de lemn sculptat, este realizata de cativa mesteri bucovineni.
In naos, in fata iconostasului, se afla asezat un tron imparatesc (triptic), in care sta asezata icoana Maicii Domnului cu Pruncul (o copie fidela dupa renumita icoana facatoare de minuni din Kazan); de o parte si de alta a icoanei celei mari se afla asezati Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Acest triptic a fost sfintit in ziua de 5 martie 1999, de catre Preasfintitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei.
In interiorul Sfantului Altar se afla cateva icoane, dintre care una cu foita de argint si aur, adusa din Sfantul Munte Athos, de un crestin rus, reprezentand pe Maica Domnului "Indurerata"; aceasta icoana a fost gasita sub daramaturile unui manastiri bombardate.
Biserica din Malnas, cu putinii sai credinciosi ortodocsi, a devenit un lacas de cult misionar. Astfel, in anul scolar 1999-2000, au fost inscrisi la sectia cu predare in limba romana 14 copii, dintre care opt in ciclul prescolar, iar sase in cel primar.
Teodor Danalache
-
Pelerinaj - Nasterea Maicii Domnului
Publicat in : Pelerinaje -
Nasterea Maicii Domnului - Sfanta Maria Mica
Publicat in : Nasterea Maicii Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.