
Biserica Domneasca din localitatea Busteni, judetul Prahova, inchinata Nasterii Maicii Domnului, a fost construita in anul 1889, de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a fiicei lor Maria.
"Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostru. Si dezlegand blestemul a dat binecuvantare si stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica."
Biserica Domneasca din Busteni - Nasterea Maicii Domnului
Biserica din Busteni, construita de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a fiicei lor Maria, a fost sfintita in data de 8 septembrie 1889. Biserica a fost construita dupa un plan intocmit de arhitectul I.M. Socolescu, acelasi care a proiectat planul cladirii C.E.C., aflata pe Calea Victoriei, in Bucuresti.
Construita din piatra de cariera, provenita din masivul Caraiman, in forma de cruce, si incununata cu doua turle deosebite, biserica este o lucrare intocmita de un grup de mesteri italieni, coordonati de Pietro Dreossi. Stranile sunt sculptate in lemn de stejar, iar catapeteasma a fost adusa din Viena. Icoanele de pe catapeteasma sunt pictate de ucenici ai pictorului Gheorghe Tattarascu.
Biserica are o lungime de peste douazeci de metri si o latime de peste sapte metri. Acoperisul este incununat cu doua turle. Fiind bine intocmita, biserica nu a avut niciodata nevoie de reparatii capitale. Initial, pridvorul a fost deschis. Ulterior, el a fost inchis cu ferestre. Usa masiva de la intrarea in biserica este sculptata in lemn de stejar, iar ancadramentul ei este din piatra. Pe lespedea de piatra de la intrare stau gravate cuvintele heruvimice: "Toata grija cea lumeasca sa o lepadam!"
Catapeteasma bisericii, sculptata in lemn si aurita, a fost comandata si lucrata la Viena, iar icoanele originale, pastrate inca si astazi, sunt zugravite de ucenicii pictorului Gheorghe Tattarascu. Cele patru ferestre ale naosului sunt impodobite cu vitralii deosebite. Intre piesele deosebite de mobilier se numara urmatoarele: doua tronuri regale, cu stema Regatului Romaniei; doua tronuri princiare si un tron arhieresc.
Pictura originala a bisericii fost lucrata de pictorul danez Agnes Exner. In anul 1934, fiind complet stearsa, biserica a fost repictata, in ulei, de catre pictorul Gheorghe Belizarie. In pronaos se afla doua baldachine, sculptate in lemn, care pastreaza tablourile votive, pictate de pictorul Eyk. In marime naturala, sunt reprezentati regele Carol I, in tinuta de comandant al Armatei Romane, si regina Elisabeta, in costum national.
In patrimoniul bisericii se afla si o icoana-tablou cu tema "Lasati copiii sa vina la Mine!", zugravit de Gheorghe Tattarascu, in anul 1874, si daruit bisericii de catre regina Maria, in anul 1927. Tot in acest an, prin grija reginei Maria, in parcul de langa biserica, a fost construita Crucea Eroilor, in cinstea celor cazuti pe campurile de lupta, pentru intregirea neamului si apararea dreptei credinte stramosesti.
Intre anii 1916-1918, in timpul Primului Razboi Mondial, biserica a suferit mult din pricina armatei austro-ungare. Salonul regal a fost devastat, casa parohiala a fost folosita pe post de grajd pentru cai, iar arhiva bisericii (peste opt sute de documente si volume de carte) a fost arsa sau aruncata in zapada.
Dupa resfintirea bisericii din Busteni, a fost randuit spre slujire parintele Pantelimon, staretul Manastirii Predeal. Acestuia i-a urmat parintele Dionisie Simionescu, care, in anul 1909, a fost numit staret al Manastirii Sinaia.
In vara anului 2010 s-au inceput lucrarile de restaurare-conservare a picturii interioare, s-a reconstruit, din piatra si fier forjat, gardul imprejmuitor si s-a reabilitat casa parohiala.
"Astazi usa vietii se deschide, astazi raza Soarelui Celui intelegator rasare, astazi Maica bucuriei se naste spre mantuirea a toata lumea. Veseliti-va popoare si va bucurati si, cu credinta, din inima laudati-o asa: Bucura-te, dumnezeiasca Prunca Maria, care astazi te-ai nascut spre bucuria si mantuirea a toata lumea!"
Iulian Predescu
-
Pelerinaj - Nasterea Maicii Domnului
Publicat in : Pelerinaje -
Nasterea Maicii Domnului - Sfanta Maria Mica
Publicat in : Nasterea Maicii Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.