
Biserica Nasterea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata pe Calea Dorobantilor, in apropiere de Colegiul National "I.L.Caragiale", din Bucuresti. Parohia Floreasca este delimitata de soseaua Stefan cel Mare, Calea Floreasca, lacul Floreasca si zona Televiziunii Romane. Biserica acestei parohii a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, aparand cumva simultan cu noul cartier bucurestean, intins pe fosta sosea a Herastraului.
Biserica Nasterea Maicii Domnului - Floreasca
In ziua de 8 septembrie 1912, cand este praznuita Nasterea Maicii Domnului, au inceput lucrarile de contruire pentru actuala biserica. Mai apoi, in ziua de 14 octombrie 1915, biserica a fost sfintita, de catre arhiereul Teofil Ploiesteanul, mitropolit primat fiind episcopul Konnon Aramescu Donici, precum se mentioneaza si in pisania originala:
"In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh s-a zidit, in capitala Bucuresti, "parohia Floreasca", aceasta sfanta si dumenzeiasca biserica, intre anii 1912-1915, avand hramul "Nasterea Maicii Domnului". Zidirea s-a inceput in anul 1912, in al 45-lea an de glorioasa domnie a defunctului Rege Carol I, cu ajutorul si osardia sotilor Vitan si Maria Ganciulescu, impreuna cu un comitet, in frunte cu preotul paroh sachelar Gheorghe Alexandrescu, si s-a sfintit astazi, 14 octombrie 1915, in al doilea an de domnie al Maiestatii Sale Regele Nostru Ferdinand I."
In anul 1941, in urma cutremurului din anul 1940, biserica a fost consolidata, prin incingerea ei cu centuri de beton, in exterior, si tiranti din bare de fier, in interior. Tot atunci, s-au reconstuit si cele doua turle, lucrari executate de renumitul inginer Emil Prager. Tot asa, biserica a fost reparata si dupa cutremurul din anul 1977. Urmatoarele lucrari de reparatii generale si de restaurare a picturii au avut loc intre anii 1997-1998.
Biserica este impartita, in mod traditional, in pridvor, pronaos, naos si Sfantul Altar. Biserica este incununata cu doua turle, de inaltimi diferite, cea mica fiind asezata pe pronaos, iar cea mare pe naos.
Interiorul bisericii este impodobit cu decoratii din stucatura. Spre exemplu, in cazul coloanelor, care sustin arcul ce marcheaza trecerea din pronaos in naos, golurile ferestrelor sunt inchise cu vitralii, iar pardoseala este din marmura. Tot in interior apar si elemente din lemn, cum ar fi scarile, micul vestibul de acces, amvonul si iconostasul.
Pictura bisericii a fost executata in ulei, de catre pictorul Ion Simionescu, iar pictura de pe fatada principala a bisericii este opera pictorului C. Nitulescu. Ferestrele bisericii sunt prevazute cu vitralii de o fina executie si cu o cromatica aleasa. Catapeteasma are o arhitectura deosebita, iar icoanele acesteia sunt opera maestrului Ion Simionescu, de o deosebita frumusete si expresivitate.
Activitati social-filantropice desfasurate in parohia Floreasca: parohia sprijina tot timpul familiile nevoiase, care se afla in dificultate; la randul sau, Comitetul Parohial ajuta persoanele de varsta a treia, ramase singure si fara nici un sprijin, iar tinerii voluntari merg saptamanal la acestia, ducandu-le anafura, aghiasma si alimente; prin purtarea de grija a preotilor, se organizeaza periodic pelerinaje la manastirile din tara, ocazie cu care enoriasii descopera la fata locului frumusetile spiritualitatii ortodoxe.
Hramul bisericii, anume Nasterea Maicii Domnului, este praznuit in ziua de Biserica Ortodoxa in ziua de 8 septembrie. Sfanta Scriptura ne da informatii sumare in legatura cu nasterea si copilaria Maicii Domnului. Cele mai multe stiri despre acest moment ne sunt date de scrierile apocrife si de Sfanta Traditie.
Fecioara Maria era din neamul lui David. Parintii ei se numeau Ioachim si Ana, fiind din orasul Nazaret, din Galileea. Nazaretul, care inseamna "floare", primea, asadar, floarea fagaduita de Dumnezeu protoparintilor nostri, Adam si Eva, odata cu alungarea din rai. Parintii ei nu-i dau un nume deosebit, ci unul foarte obisnuit la evrei, anume Maria.
Teodor Danalache
-
Biserica Udricani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserici din Bucuresti cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Catedrala Sfantul Iosif
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.