Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea

Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Parascheva, cunoscuta si sub denumirea de "Doamna Oltea", este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata pe strada Barbu Vacarescu, in sectorul 2, aceasta biserica are trei hramuri: Sfanta Cuvioasa Parascheva, Sfantul Cuvios Antonie Cel Mare si Schimbarea la Fata a Domnului.

Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea

Parohia numita "Doamna Oltea" a fost infiintata in anul 1940. Mai apoi, intre anii 1940-1948, biserica parohiala functioneaza intr-o cladire alcatuita din doua camere, aflata la poarta unei fabrici, langa actualul Circ de Stat.

Din vara anului 1948, cand a fost construit primul locas de cult, din paianta, si pana la demolarea acestuia, de catre regimul communist, in ziua de 27 noiembrie 1986, parohia a cunoscut mai multe greutati. In aceasta perioada a fost construita si o casa parohiala, demolata si ea de comunisti.

Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea

Dupa iarna anului 1989, cand regimul comunist a fost indepartat de la putere, parohia a putut sa se bucure de libertatea de a-si zidi biserica mult-dorita. Astfel, incepand cu anul 1990, s-au facut eforturi deosebite in privinta dobandirii unui teren, pentru zidirea noii biserici. Dupa sapte ani, pe locul obtinut s-a construit un Altar simplu, din metal si sticla, sfintit de catre Preasfintitul Teodosie Snagoveanul, in ziua de 23 aprilie 1997.

In anul 1997 s-a pus piatra de temelie pentru o mica biserica, lucrare ce va fi terminata in anul 1998. Aceasta cladire este actuala capela. Aceasta este inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva si Sfantului Antonie cel Mare.

Din data de 23 aprilie 1997 si pana la 1 decembrie 1999, din punct de vedere administrative, parohia "Doamna Oltea" a functionat ca o anexa a parohiei "Sfânta Treime - Tei". Noua biserica a fost sfintita in ziua de 8 iunie 2000, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, care a pus si cel de-al treilea hram al bisericii, anume "Schimbarea la Fata". Intre timp, in curtea bisericii, au fost ridicate doua troite deosebite si un monument inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva.

Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea

Intre anii 2005-2007, in curtea bisericii, s-a ridicat un asezamant social, cu atributii culturale si medicale, alcatuit din subsol, parter si etaj. Intr-o absida speciala, incadrata in corpul acestei cladiri, incastrata cu geamuri securizate, s-a zugravit in tempera icoana Sfantului Antonie Cel Mare, cu scene din viata acestuia.

Sfintirea picturii si a bisericii mici (actuala capela), precum si a asezamantului social, s-a realizat in data de 18 noiembrie 2007, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, insotit de Preasfintitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, de Preasfintitul Sebastian Ilfoveanul si de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul.

Activitati social-filantropice desfasurate in parohia "Doamna Oltea": biblioteca parohiala, de serviciile careia beneficiaza toti credinciosii parohiei, in baza unei fise de cititor; cateheze saptamanale, organizate in fiecare vineri, de la ora 19.00; buletinul parohiei, cu aparitie trimestriala; programul "Hristos Impartasit copiilor!", organizat de Patriarhia Romana; agape crestine, dupa fiecare Sfanta Liturghie; meditatii, in fiecare sambata; cabinetul medical parochial, deschis in zilele de marti si vineri.

Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea

Activitati pastoral-misionare organizate in parohia "Doamna Oltea": distribuirea de ajutoare persoanelor nevoiase, sub forma de pachete cu alimente, imbracaminte si medicamente; programul "Masa bucuriei!", initiat de Patriarhia Romana, prin oferirea de alimente persoanelor defavorizate din parohie; spovedania copiilor de la Scoala Generala nr. 10, la cabinetul scolii si in biserica; Taina Sfintei Impartasanii pentru copiii de la Gradinita nr. 157.

Teodor Danalache

Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea

03 Octombrie 2012

Vizualizari: 12230

Voteaza:

Biserica Sfanta Parascheva - Doamna Oltea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE