Biserica Sfantul Dimitrie - Vidra

Biserica Sfantul Dimitrie - Vidra

Biserica Sfantul Dimitrie este o biserica ortodoxa din localitatea Vidra, judetul Ilfov. Biserica poarta doua hramuri: Sfantul Dimitrie, praznuit la 26 octombrie, si Adormirea Maicii Domnului, praznuita la 15 august.

Biserica Sfantul Dimitrie din Vidra - scurt istoric

Biserica din Vidra se afla la o distanta de aproximativ 11 kilometri inspre sud de Bucuresti., in imediata apropiere a bisericii curgand raul Sabr, afluent al Argesului, care si formeaza o lunca manoasa.

Parohia Sfantul Dumitru Vidra este la fel de veche precum satul. Din povestirile batranilor satului aflam ca cea mai veche biserica din satul Vidra (sau Straini Dobreni, cum se numea la acea vreme) a fost una de lemn. Aceasta biserica de lemn a rezistat pana in anul 1977, cand, din pacate, a fost mistuita de un incendiu care a lasat o mare durere in sufletele vidrenilor. Se pare ca ea a fost construita in perioada 1700-1735, fapt pentru care fusese declarata monument istoric si preluata in evidenta UNESCO.

Biserica Sfantul Dimitrie - Vidra

Cea mai veche atestare istorica a bisericii de lemn se gasea pe o barna a acesteia, facuta de "mesterul Stoian", cel care reparase biserica. Aici se spunea ca anul constructiei lacasului de cult ar fi 1733. Din revista "Glasul Bisericii" (nr. 1-2/1964, pp. 78-82), aflam o alta data, anume "valeatul 7303" (1794-1795), care ar corespunde cu anul inscris pe spatele icoanei "Adormirea Maicii Domnului", "icoana hramului bisericii, pe care o gasim in naosul acesteia".

Tot de aici aflam ca din punctul de vedere al artei constructive, biserica aceasta de lemn era remarcabila, dimensiunile sale intrecand pe multe dintre bisericile construite din caramida. Lungimea era de 19 metri, iar latimea de 6,5 metri. Lungimea barnelor peretilor principali atingea 12 metri, iar grosimea acestora era de 30-35 de centimetri. In arta constructiva s-a respectat metoda traditionala, mijloacele de constructie fiind cele strict manuale - fapt ce a starnit admiratia multor specialisti pentru mestesugul dulgherilor locali din acea epoca. Nu s-a folosit nici un fel de cui, iar barnele au fost facute din stejarii din Codrul Vlasiei, de pe malul drept al raului Sabar, care trece prin Vidra.

Biserica Sfantul Dimitrie - Vidra

Dar se pare ca inainte de aceasta biserica de lemn a mai existat o alta, chiar pe acelasi loc. Asta pentru ca la baza bisericii se afla si inca se mai afla o baza de caramida subtire si densa. Mai mult, in "Catagrafia Plasii Sabarului" (intocmita de diaconul M. Popescu in anul 1810), la paginile 13-14, este consemnata hirotonia celui de-al patrulea preot (Stan Sin Vasile) in satul Bragadiru de Jos (numele de atunci al satului Vidra), in anul 1785. Intrucat un sat asa de mic nu putea avea patru preoti, concluzionam ca ceilalti trei slujisera aici in anii anteriori, cel putin de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

In apropierea bisericii de lemn sus-mentionate a mai fost construit un lacas de cult de caramida. Asa cum reiese din "Monografia Sanitara 1920-1933" alcatuita de Doctorul Nitu Cleante Petre, biserica aceasta a fost construita in anul 1872, avand drept ctitori pe Dimitrie Ghica si pe colonelul Solomon.

Acest lucru era confirmat de Pisania consemnata cu litere mari pe exteriorul peretelui aflat in latura intrarii in biserica. Tot din Pisanie mai aflam ca hramul bisericii de caramida era "Sfantul Dumitru", iar cel al bisericii de lemn era, cum am amintit, "Adormirea Maicii Domnului".

Biserica Sfantul Dimitrie - Vidra

Nici aceasta biserica nu a avut o istorie tocmai fericita. Din cauza lipsei fondurilor si a ajutorului din partea oamenilor (datorate persecutiei din perioada comunista), cladirea nu a putut fi intretinuta prin reparatiile obisnuite periodice, ceea ce a avut ca rezultat degradarea constanta a peretilor si a structurii de rezistenta - nemaiconstituind asfel un spatiu in care sa se oficieze in siguranta serviciile religioase.

Acest fapt, coroborat cu necesitatea unui interior al bisericii ceva mai spatios (corespunzator numarului in continua crestere al locuitorilor satului), dar si dorinta ca lacasul de cult sa fie reprezentativ pentru o localitate aflata acum in plina dezvoltare, au avut drept urmare decizia preotului Tuta M. Nica de a demola biserica si a porni pe acelasi loc construirea unui nou lacas de cult, in anul 1991. Constructia a continuat cu mari sacrificii si dupa trecerea la cele vesnice a preotului Tuta M. Nica (in anul 1996), in timpul preotilor Ion Gheorghe, Mihail Lacustoiu (fiul unui alt fost preot al satului, Ioan Lacustoiu) si Catalin Dimitri, care a si reusit sa o duca la bun sfarsit. Biserica fiind tarnosita in data de 2 noiembrie 2003 de catre P. S. Varsanufie Prahoveanul.

Aceasta biserica noua, continuand traditia, poarta hramul Sfantului Dumitru, dar si hramul Adormirii Maicii Domnului - in amintirea bisericii de lemn. In latura de miazazi a bisericii se inalta clopotnita, realizata in anul 2003 prin stradania preotului paroh Catalin Dimitri, care adaposteste cele trei clopote.

Biserica Sfantul Dimitrie - Vidra

Din punct de vedere arhitectonic, biserica este un rezultat al artei ecleziale romanesti, pastrand elemente din arhitectura neo-bizantina. Este construita sub forma de cruce, avand dimensiunile de 22 x 12 m. Biserica are trei turle, una asezata deasupra naosului si doua deasupra pronaosului. Pictura in ulei a bisericii a fost realizata in anul 1998 cu sprijinul satenilor din Vidra. Catapeteasma bisericii a fost lucrata in lemn de stejar cu o deosebita maiestrie de mesteri populari. Pe langa icoanele care impodobesc in prezent catapeteasma, ca o amintire a vechiului lacas, se mai pastreaza icoanele imparatesti impodobite cu ferecaturi de argint.

De-a lungul istoriei acestei parohii, au slujit cu credinta si daruire mai multi preoti. Astfel, conform diferitelor registre si a marturiei satenilor amintim aici pe preotul Stan Sin Vasile (1800), preotul Sin Popa Joanu (1830-1890), preotul Sachelarie Popescu (1890 - pana la primul razboi mondial si poate si putin dupa aceea), preotul Arsenie Popescu, preotul Stan Arsenie, care era chiar din Vidra, preotul Lacustoiu Ioan, preotul Somneanu Vadim (refugiat din Basarabia in anul 1940), preotul Victor Popescu-Arges, impreuna cu acesta a slujit preotul Muresan C.; preotul Tuta M. Nica, preotul Gheorghe Ion, preotul Lacustoiu Mihail (care era, asa cum am spus, fiul preotului Lacustoiu Ioan). Din anul 1996 la Parohia noastra slujeste preotul Dimtri Catalin. Dupa moartea preotului Lacustoiu Mihail a slujit, impreuna cu parohul Dimitri Catalin si preotul Chete Siluan. Din 2007 in Parohia "Sfantul Dumitru" - Vidra slujeste preotul Ioan Pantilimonescu.

Biserica Sfantul Dimitrie din Vidra - adresa si date de contact

Adresa: Comuna Vidra, str. Principala nr. 296, cod postal 077185, judetul Ilfov.
Telefon: 021 361 20 38
Numar de cont (lei): RO07 RNCB0064019375440001
Banca: BCR - Sucursala Berceni

Sursa: CrestinOrtodox.ro

11 Iunie 2012

Vizualizari: 6971

Voteaza:

Biserica Sfantul Dimitrie - Vidra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact