
Biserica de lemn din localitatea Ionaseni, comuna Trusesti, judetul Botosani, este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din tara. Fiind inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, biserica a fost construita in anul 1234, de catre un inaintas al lui Dragos voda.
Ionaseni este un sat peste care timpul inca nu a trecut, un sat intr-o padure ce se intinde pe zeci de kilometri. Despre aceasta bisericuta de lemn nu stiu multi, ca a existat, ca inca mai exista, undeva, intr-o livada cu o cararuie cu pietre pe amblele parti, inconjurata de un gard de lemn, avand patru morminte in stanga ei, ale celor ce au slujit candva in ea.
Multi cred ca cea mai veche biserica de lemn din tara este Biserica lui Dragos Voda, adica cea ridicata in satul Volovat si mutata in cimitirul satului Putna, langa Manastirea Putna. Dragos Voda a domnit insa intre anii 1290-1354. Intre acesti ani a ridicat si biserica de la Volovat, care s-a pastrat pana astazi. Biserica din lavada Ionaseni dateaza insa inca din anul 1234, aceasta fiind ridicata cu cativa ani inaintea celei de la Volovat.
Intr-un an inca tainuit de vreme, Sfantul Stefan cel Mare si Sfant a trecut prin satul Ionaseni si s-a inchinat la aceasta biserica. Dovada faptului ca Voievodul a trecut pe la aceasta biserica este inscriptia, care zice: "Io, Stefan voievod, m-am inchinat, in anul."
Biserica curtii fostului conac boieresc din satul Ionaseni isi are inceputul in anul 1234, conform inscriptiei de pe o lespede de piatra din biserica. Aceasta biserica a servit drept schit pentru calugari pana in anul 1756, cand Constantin Bals, proprietarul acestor meleaguri, zideste Schitul Cozancea, unde se muta calugarii din Ionaseni.
Schitul Ionaseni ramane ca biserica parohiala pentru cei peste 70 de locuitori care se stabilisera in jurul schitului. Infiintatorul schitului se numea Ionas Bals, care nu se stie din ce motive devine calugar, de la care se trage si numele satului Ionaseni, conform actului comemorativ din biserica parohiala.
In anul 1776 se construieste biserica din cimitirul satului Ionaseni, tot de catre Constantin Bals, aceasta devenind biserica parohiala, iar biserica din livada ramanand de slujba numai pentru nevoile curtii boieresti. In ziua de 18 ianuarie 1827, bisericuta de lemn din livada este resfintita, aceasta trecand la acea data printr-o serie de reparatii majore.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.