Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita - La inceputul celui de al III-lea mileniu, cand multi dintre oameni alearga spre neunde, cautand nimicul, perisabilul si preluati de curenti vrajmasi, eforturile si zbaterile lor sunt lipsite adesea de roade spirituale, pe alocuri rasar locasuri de rugaciune care ne spun ca nu e totul pierdut si ca maine urmasii nostri vor putea lupta in continuare, ca sa-si salveze sufletele de la pierzanie.

Asa, bunaoara, in partea de nord a Capitalei, pe locurile unde acum cateva secole au fost lupte sangeroase pentru apararea fiintei nationale de navalitorii care ne pofteau painea cea de toate zilele, se afla in curs de edificare un Altar pentru Jertfa cea fara de sange.

In marginea Parcului Plumbuita la intalnirea dintre Soseaua Colentina si Str. Doamna Ghica, pe un loc mai inalt decat drumurile ce o strajuiesc se inalta biserica Parc Plumbuita cu hramurile Sf. Ioan Botezatorul(7 Ianuarie) si Sf. Imparati Constantin si Elena(21 mai), al carei ctitor este doamna Elena Budisteanu, sotia arhitectului Ion(Nelu) Budisteanu care a luat parte la importante restaurari istorice: Hanul lui Manuc, Curtea Veche, aripa Universitatii bombardata in al II-lea razboi mondial, Atheneul Roman, s.a.

Familia Budisteanu este una dintre vechile familii boieresti pamantene care are adanci radacini in istorie inca de pe vremea Voievodului Mihai Viteazul, care a avut capitan de oaste pe „Pana ot Budeasa”, in lupta de la Calugareni.

In decursul vremii din acest neam au rasarit vlastare vrednice care au facut cinste si au slujit cu devotament tara, lasand in urma fapte de vrednicie deosebita. Amintim doar pe:

-generalul Constantin Budisteanu, erou la Plevna, Ministru de Razboi, reformator al armatei, democratizator al corpului ofiteresc;
-avocatul Radu Budisteanu, Ministru al Cultelor in perioada interbelica.

Despre generalul Constantin Budisteanu, ales presedinte al Senatului, Nicolae Iorga la 29 decembrie 1911 scrie: “A prezidat Senatul cu linistea unui om pe langa care patimile cele mai pernicioase si apetiturile cele mai triviale trec fara sa-l aprinda si fara sa-l murdareasca”.

De-a lungul vremii, membrii acestei familii au ctitorit mai multe locasuri sfinte dintre care amintim: Biserica Adormirea Maicii Domnului-Budeasa Arges, la 1604; Biserica Sf.Vineri din Pitesti s.a.

Doamna Elena Budisteanu, in perioada comunista, a intocmit un dosar bine documentat cu fotografii color dupa pictura pictorului Tatarascu si dupa numeroase memorii depuse catre autoritatile vremii a contribuit la izbanda tuturor celor care incercau salvarea de la demolare a Bisericii Sapientei.

Arhitectul Ion Budisteanu si sotia sa, doamna Elena, ca multe alte familii vechi romanesti, in perioada ateist-comunista au avut de suferit nenumarate necazuri, confiscari, tracasari, marginalizari, pe care le-au invins si depasit numai cu ajutorul Bunului Dumnezeu.

Privind cu ochii mintii dincolo de hotarele timpului, arhitectul Ion Budisteanu, inainte de trecerea sa la cele vesnice(1983), a inteles ca sfarsitul comunismului din Romania este aproape si a lasat ca testament de suflet sotiei sale dorinta de a inalta o biserica, lucru devenit posibil in vremurile de acum, fapt care se doreste a fi si o reparatie duhovniceasca prisositoare fata de suferintele suportate.

Dupa revolutia din 1989, cu eforturi deosebite si dupa indelungi procese in justitie, doamna Elena Budisteanu a primit o parte de mostenire, prin retrocedarea unei case nationalizate, pe care a pus-o in vanzare si cu fondurile obtinute a purces la implinirea dorintei sotului ei.

Punerea pietrei de temelie si sfintirea locului s-a facut in primavara anului 2003 pe acest teren pus la dispozitie de Primaria Sectorului 2 si cu sprijinul nemijlocit si hotarator al domnului primar Neculai Ontanu.

Pana in luna decembrie 2006 cand a trecut la cele vesnice, doamna Elena Budisteanu, s-a reusit ridicarea bisericii pana la nivelul turlelor. Dupa aceasta data lucrarile au continuat cu sprijinul credinciosilor si mai ales al Primariei Sectorului 2, care prin bunavointa domnului primar Neculai Ontanu si-a invesnicit numele inscriindu-se in Cartea Vietii in calitate de ctitor al acestui Sfant Locas, lucrarile desfasurandu-se sub directa supraveghere a preotului paroh Sorin-Ilie Cormos ajutat de diaconul Marian Onea, slujitorii acestui sfant locas.

In prezent slujbele se oficiaza in capela amenajata la subsolul bisericii urmand ca dupa terminarea lucrarilor serviciile liturgice sa se celebreze in la parterul sfantului locas.

Elemente de arta si patrimoniu ale Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita

Din punct de vedere arhitectonic, biserica are un stil aparte, avand forma de nava cu doua turnuri pe naos si pronaos prin care patrunde bogat lumina in interior. Doua abside lateral stranse si o absida mai larga la altar flancata de doua abside mai mici pentru Proscomidiar si Vesmantar, dau forma treflata constructiei executate din zidarie de caramida cu elemente de rezistenta de beton armat, bolti, sarpanta si invelitoare din tigla metalica.Activitati social filantropice

Parohia sprijina periodic familiile nevoiase de pe teritoriul ei, precum si alte familii care participa la sfintele slujbe in biserica si se afla in dificultate.

Cu ocazia hramurilor si la unele praznice imparatesti de peste an, la zilele de pomenire ale ctitorilor Sfantului Locas se organizeaza agape si mese de pomenire la care iau parte si multi nevoiasi ai parohiei.

De asemenea la solicitarea organelor ierarhice superioare, se organizeaza colecte prin care contribuim la realizarea fondurilor necesare ajutorarii unor bolnavi ce au nevoie de operatii sau tratamente costisitoare sau pentru sprijinirea unor parohii aflate in situatii grele, cum ar fi cele afectate de inundatii sau alte calamitati.

Avem in atentie un numar mare de persoane de varsta a-III-a ramase singure si fara nici un sprijin, pe care voluntari din parohia noastra ii viziteaza periodic, le duc anafura, apa sfintita, stau de vorba cu ei alungandu-le singuratatea, ii ajuta la procurarea alimentelor, a medicamentelor sau chiar la treburi gospodaresti.

Cormoş Sorin-Ilie - Preot paroh al Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita

Programul slujbelor la biserica Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita

BISERICA ESTE DESCHISA ZILNIC INTRE ORELE 7.00-19.00
MIERCURI - ORELE 17 – SLUJBA ACATISTULUI
VINERI – ORELE 17 – SFANTUL MASLU
SAMBATA – ORELE 8:30 – 11:00
- SLUJBA UTRENIEI,
- SFANTA LITURGHIE
- PARASTASE;

DUMINICA – ORELE 8:30 – 12:00
- SLUJBA UTRENIEI,
- SFANTA LITURGHIE

Cont IBAN pentru donatii catre Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita

RO13RNCB0297020709490001
BCR – Colentina

06 Ianuarie 2013

Vizualizari: 3950

Voteaza:

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul Parc Plumbuita 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE