Biserica Sfantul Ioan Iacob Hozevitul

Biserica Sfantul Ioan Iacob Hozevitul Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, numit si Hozevitul, dupa locul in care s-a nevoit in ultimii sai ani de viata, este o biserica ortodoxa dintr-un mare cartier al orasului Bucuresti. Aflata in cartierul Balta Alta - Titan, biserica inchinata Sfintilor Ioan Iacob (5 august) si Alexandru (30 august) a fost ridicata intre anii 1998-2000.

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul (de la Neamt)

Tanarul Ilie, devenit mai apoi Parintele Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, numit si "Hozevitul", s-a nascut in satul Crainiceni, in data de 23 iulie 1913, intr-o familie de tarani simpli si evlaviosi, pe numele lor Ecaterina si Maxim Iacob. In anul 1968, satul Crainiceni s-a unit cu localitatea Horodistea, iar astazi Horodistea face parte din comuna Paltinis.

La numai sase luni de la nastere, pruncul Ilie va ramane orfan de mama, iar in toamna lui 1916, el va ramane orfan si de tata, acesta murind pe front, in cadrul Primului Razboi Mondial. Ramas orfan inca de mic, tanarul Ilie a fost crescut de bunica lui, Maria, care l-a deprins cu rugaciunea si cu vietuirea curata. In anul 1924, cand copilul a implinit varsta de 11 ani, bunica lui a trecut la cele vesnice.

Biserica Sfantul Ioan Iacob de la Neamt - Hozevitul

In anul 1920, copilul va incepe scoala primara, in satul Crainiceni. Dupa ce termina scoala generala, la Lipcani, in Hotin, si liceul, la Cozmeni, in Cernauti, in anul 1932, tanarul Ilie isi va indrepta pasii spre viata monahala din tinutul Neamtului. astfel, in data de 15 august 1933, la numai 20 de ani, tanarul Ilie intra in obstea monahala de la Manastirea Neamt, unde va face ascultare la farmacie si la biblioteca. Staretul il trimite pe tanar la Bucuresti, spre a studia la Facultatea de Medicina. Terminand studiile, sfantul a petrecut o perioada la Manastirea Turnu, in Episcopia Argesului, dupa care s-a intoars iarasi la Manastirea Neamt, urmand ca in anul 1936, dupa terminarea stagiului militar, sa fie tuns in monahism.

In toamna anului 1936, tanarul nevoitor Ioan Iacob va pleca spre Tara Sfanta, impreuna cu alti doi monahi, Claudie Derebreanu si Damaschin Ignat, costul calatoriei fiind suportat de Cuviosul Ioan, din mostenirea ramasa de la parintii sai. Cuviosul Ioan se va retrage intr-o pestera din pustia Iordanului, unde va sihastri timp de doi ani. Dupa aceasta perioada de timp, santul va intra in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, de langa Betleem. Sfantul se va nevoi aici vreme de opt ani, ajutand manastirea ca paraclisier, bibliotecar, ajutor de econom si infirmier.

In anul 1952, impreuna cu ucenicul sau, Ioanichie, se va retrage in pustiul Hozeva, la Manastirea Sfantul Gheorhge Hozevitul, iar din anul urmator, vor vietui intr-o pestera din apropiere, numita Chilia Sfanta Ana, unde vor ramane pana la sfarsitul vietii Cuviosului Ioan. Astfel vietuind, in data de 5 august 1960, in varsta de 47 de ani, Cuviosul Ioan isi va incredinta sufletul in mainile Domnului, fiind inmormantat in pestera in care a vietuit in ultima parte a vietii sale.

Biserica Sfantul Ioan Iacob din Bucuresti - scurt istoric

In ziua de 5 august 1994, cand Biserica Ortodoxa facea praznuirea Sfantului Ioan Iacob, viitoarea biserica a primit aprobarea de ridicare, din partea Arhiepiscopiei din Bucuresti. Din diverse motive, pana la inceputul anului 1997, avizele necesare zidirii, eliberate de autoritatile locale, nu au putut sa fi dobandite.

Biserica Sfantul Ioan Iacob de la Neamt - Hozevitul

In ziua de 21 octombrie 1998, parohia a reusit sa dobandeasca si ultimele avize necesare construirii bisericii, pentru ca in ziua de 13 noiembrie 1998 sa fie deja sfintita piatra de temelie. Ctitorii bisericutei inchinate sfantului roman de la Manastirea Neamt sunt Octavian Radu, un profesor de fizica, actual enorias al parohiei, impreuna cu familia Cecilia Stefania si Sorin Ionel Stoian.

Datorita solului destul de slab, mai inainte de a incepe lucrarile de ridicare a bisericii, a fost nevoie de o lucrare anevoioasa, anume intarirea solului cu 28 de stalpi de beton armat. Astfel, fundatia bisericii avea sa fie terminata abia in anul 2000.

Planul bisericii a fost intocmit de arhitectul George Miclea, avand drept suport arhitectura bucovineana, cu inflexiuni maramuresene, ce se regasesc in principal in constructia turlei, inalta de 24 de metri. Lemnul necesar a fost furnizat de RomSilva, cu un ajutor semnificativ daruit de staretul Manastirii Putna, anume parintele arhimandrit Melchisedec Velnic.

Biserica a fost construita de mesteri din comuna bucovineana Vicovul de Sus, din judetul Suceava, sub forma de nava, avand dimensiunile de 23 de metri lungime si 8,5 metri latime. Bisericuta este impodobita cu 15 ferestre, cu o catapeteasma sculptata in lemn de tei si frumoase icoane.

Biserica Sfantul Ioan Iacob de la Neamt - Hozevitul

Sfintirea noii biserici, inchinata Sfintilor Ioan Iacob si Alexandru, a fost savarsita in ziua de 9 iunie 2002, de catre Preasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul actual al Tomisului, si Preasfintitul Ambrozie Sinaitul, inconjurati de preoti, diaconi si o multime de credinciosi. In prezent, preotii si credinciosii se ostenesc pentru realizarea interioara a picturii, in fresca, precum si pentru ridicarea unui asezamant cultural si social-filantropic.

Programul sfintelor slujbe:

Miercuri: 17:00 – 18:00
Acatistul Sfantului Ioan Iacob sau Acatistul Sfantului Alexandru

Vineri: 17:00 - 19:00
Taina Sfantului Maslu

Sambata: 08:30 - 10:00
Slujba Utreniei si Slujba Parastasului

Duminica: 08:30 - 12:00
Slujba Utreniei si a Sfintei Liturghii

Preot paroh Ilie Filip: 0722.646.065 / 0744.646.065
Preot Emilian Babarusi: 0724.113.771

Adresa:
Strada Gheorghe Petrascu, nr. 57, sector 3, Bucuresti

Iulian Predescu

Biserica Sfantul Ioan Iacob de la Neamt - Hozevitul

11 Iunie 2012

Vizualizari: 9150

Voteaza:

Biserica Sfantul Ioan Iacob Hozevitul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE