Biserica Sfantul Nicolae din Catelu

Biserica Sfantul Nicolae din Catelu Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae este o biserica ortodoxa din localitatea Catelu, judetul Ilfov. Pe malul nordic al raului Dambovita, "cu voia Tatalui, cu puterea Fiului si cu savarsirea Duhului Sfant, ziditu-s-a acest sfant lacas cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, de catre enoriasii parohiei si cu ajutorul material al familiei Stefan Hagi Moscu", la mijlocului veacului al XIX-lea.

Dupa bombardamentul din data de 4 aprilie 1944, pe ruinele ramase ale vechii bisericii s-a zidit noua biserica, de catre enoriasi, pe dimensiunile actuale, dotandu-se totodata cu toate cele de trebuinta.

In vreme, biserica a fost jefuita in doua randuri, ultima data la 14 ianuarie 1982, cand a fost si incendiata, distrugandu-se 20 randuri de vesminte, covoarele, biblioteca, pictura si instalatia electrica. Bisericii i s-au facut reparatii capitale, atat in interior, cat si in exterior. De asemenea, bisericii i s-a reinstalat reteaua electrica, s-au procurat vesminte noi, cartile si obiectele de cult, refacandu-se pardoseala din Sfantul Altar, precum si Sfantul Prestol.

Biserica Sfantul Nicolae - Catelu

In curtea bisericii s-au realizat constructiile utilitare. Safntul locas a fost dotat cu mobilier nou, scluptat in stejar, la atelierele din Manastirea Plumbuita si a fost pictata in intregime, in tehnica tempera grasa, de catre pictorul Sava Nicolae, profesor universitar.

Sirul preotilor deserventi la acest Sfant locas, debuteaza cu parintele Alexandru, acestuia urmandu-i parintii Gheorghe, Popescu, Spirea, Manole Tudor, Grancea, Lucian Stanculescu, Vasile - Paraschiv Olteanu, coslujitor in functie din anul 2000, iar din luna august 2006 si Ion Preda.

Biserica este construita din caramida, in forma de corabie (fara abside laterali, cu trei incaperi - altar, naos si tinda - precum si o turla deasupra tindei, cu clopotnita zidita in ea, avand doua clopote).

Biserica Sfantul Nicolae - Catelu

De remarcat, pe pereti exteriori ai bisericii din stanga si dreapta intrarii principale, icoanele din mozaic de murano reprezentand pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Usile de la intrarea in biserica sunt executate din lemn de stejar, fiind sculptate la atelierele din Manastirea Plumbuita.

In anul 1940, prin milostenia familiei Ivan Gheorghe, cu sotia Aurelia, doneaza bisericii doua icoane imparatesti din argint. In ultima vreme, parintii au in faza de proiect constructia unei clopotnite si a unei capele. Periodic, ei efectueaza vizite la gradinita si scoala din sat, unde stau de vorba cu cei tineri, daruindu-le carti de rugaciuni si iconite.

Biserica Sfantul Nicolae - Catelu

Dupa sfintele slujbe, in biserica se tin cateheze pentru copii si adulti. De asemenea, in biserica este incurajata cantarea omofona, la Craciun si la Pasti organizandu-se coruri. Parintii cerceteaza la domiciliu pe enoriasii bolnavi, care nu se pot deplasa la sfintele slujbe, administrandu-le Sfanta Impartasanie, anafora si apa sfintita. Parohia acorda ajutoare materiale si financiare pentru enoriasi care sunt in dificultate, precum si altor credinciosi aflati in nevointe.

Biserica Sfantul Nicolae - Catelu

Biserica Sfantul Nicolae din Catelu Sat

Sat Catelu, strada Independentei, nr. 20A, judetul Ilfov.
Telefon: 0723.313.901
Cont Bancar: CEC BANK SA
IBAN: RO 16CECEB30636 - RON 0331549

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae - Catelu

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 4323

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae din Catelu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE