
Biserica Sfantul Nicolae, aflata in orasul Dorohoi, a fost ctitorita in anul 1495, de catre Sfantul Voievod Stefan cel Mare.
Aflat pe malul raului Jijia, la o distanta de numai 36 de kilometri de municipiul Botosani, orasul Dorohoi este mentionat documentar inca din 6 octombrie 1407. In secolul al XV-lea, orasul a devenit centrul administrativ al Moldovei. La inceputul secolului al XVI-lea, orasul este pradat de mai multe ori; in anul 1509, de poloni, iar in anii 1510 si 1513, de hoardele tatare. Orasul este reintarit, intre anii 1568-1778.
Biserica Sfantul Nicolae - Dorohoi
Biserica Domneasca din Dorohoi, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae a fost ctitorita in anul 1495, de catre Sfantul Voievod Sfefan cel Mare, si a fost sfintita in data de 18 octombrie a aceluiasi an. Spre slava lui Dumnezeu, biserica isi pastreaza pana astazi zidurile originale si forma initiala. In perioada anilor 1896-1921, biserica a fost restaurata de cateva ori.
Pisania originala a bisericii, scrisa in limba slavona si asezata in partea dreapta a usii de intreare, marturiseste urmatoarele: "Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit acest hram intru numele celui intre sfinti, parintele nostru, arhiereul si facatorul de minuni Nicolae; si s-a savarsit in anul 7003 (1495), luna octombrie, 18, iar al domniei lui al 39-lea curgator."
Biserica este zidita in forma de cruce si are o turla asezata pe naos. Acoperisul acesteia este impartit in doua culmi, de catre turla, fiind mai lung peste pronaos si mai scurt peste Sfantul Altar. Zidurile bisericii sunt construita din gresie cioplita, iar colturile zidurilor si contraforturile sunt intarite cu piatra de talie. Turlase sprijina pe doua baze, una octogonala si alta stelata. In partea superioara, de jur-imprejur, biserica este impodobita cu discuri din ceramica smaltuita si colorata.
Intrarea in biserica se face printr-un portal din piatra in forma de arc frant. Deasupra usii se afla firida ce pastra icoana hramului, pe Sfantul Ierarh Nicolae. Initial, usa de intrare s-a aflat incadrata in zidul vestic, precum s-a descoperit in urma restaurarii, iar nu in peretele sudic, precum se afla astazi.
Intre pronaos si naos se afla un zid din piatra, strabatut de o usa ingusta. Aceasta biserica este singura dintre bisericile domnesti de Curte care isi mai pastreaza inca acest zid despartitor. De o parte si de alta a Sfantului Altar se afla amenajate camarile pentru Proscomidiar si Diaconicon, fiecare avand o fereastra de mici dimensiuni indreptata spre rasarit.
Biserica a fost zugravita in fresca, fie in vremea Sfantului Stefan cel Mare, fie in vremea domnitorului Petru Rares. In naos, pe peretele vestic, se pastreaza inca tabloul votiv, in care sunt infatisati Sfantul Voievod Stefan, Doamna Maria, Bogdan, Stefan cel Tanar si fratele sau, Petru. Spre deosebire de toate celelalte biserici moldave, tabloul votiv al acestei biserici se prelungeste si pe zidul sudic.
In randul frescelor, cele mai deosebite raman cele care infatiseaza Patimirile Mantuitorului: Rugaciunea de pe Muntele Maslinilor, Sarutarea lui Iuda, Lepadarea lui Petru, Judecata, Iisus la Ana si Caiafa, Patimirile, Cortegiul spre Golgota si Rastignirea.
Catapeteasma bisericii a fost refacuta in anul 1795, iar clopotnita actuala a fost construita in anul 1871, din caramida. Pana in anul 1890, curtea din jurul bisericii a fost folosita pe post de cimitir.
In toamna anului 2003 s-au inceput lucrarile de restaurare a Bisericii Sfantului Nicolae, din orasul Dorohoi: s-a consolidat turla si partea superioara a bisericii; s-a finalizat refacerea structurii lemnoase a acoperisului si s-a invelit cu tabla de cupru; s-au refacut tencuielile exterioare si s-a consolidat temelia; in interior, s-a pavat cu caramida de epoca, s-a refacut soclul bisericii si canalele de ventilatie.
Iulian Predescu
-
Acatistul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului
Publicat in : Acatiste
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.