Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea

Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea

Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea

Biserica Sfantul Spiridon este biserica ortodoxa din localitatea Catichea, comuna Domnesti, judetul Ilfov. Parohia Domnesti-Catichea, formata din satul Catichea si o parte din satul Domnestii de Sus, este asezata in partea de norda comunei Domnesti, intre raurile Sabar si Ciorogarla, fiind strabatuta de soseaua judeteana asfaltata ce face legatura intre comuna Ciorogarla si municipiul Bucuresti, cu punct de intrare pe Calea 13 Septembrie.

Denumirea veche a satului Catichea a fost "Moara de Hartie", dupa cum reiese din "datagrafia Eparhiei Ungro-Vlahiei, in anul 1810, publicata de Nicolae M. Popescu, de la Biserica Cotroceni, la Tipografia Cartilor Bisericesti, in anul 1914", care spune asa:

"Satul Moara de Hartie- Case 27, suflete parte barbateasca 43 si famaiasca 46, peste tot 89, amestecatura rumani si tigani. Biserica de zid slaba, hramul Sfantul Spiridon, cu toate randuialele bune. La acest sat se afla un preot - preotul Ioan, 35 de ani, cu citire buna, fara nici o patima si neglobit, de neam ruman, fecior de mirean, hirotonisit de parintele Vladica Vratea chir Sofronie cu blagoslovenialui Proin Dositeu in leat 1808 fevruarie 15, pe acest sat. Sotia lui, Voica, 30 ani, fiu Gheorghe 8 ani, fiice - Sanda 12 ani, Irina 5 ani, Ilina 2 ani."

Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea

Satul si-a luat numirea "Moara de Hartie" dupa fabrica de hartie infiintata pe apa Sabarului, in anul 1796, la 16 ianuarie, de catre Domnitorul Alexandru Moruzi. Documentul de mai sus atesta existenta – in satul Catichea – a unei biserici cu hramul Sfantul Spiridon, in anul 1808, cu toate randuielile bune, inclusive preot slujitor si cu specificarea ca biserica era construita de zid, dar era slaba.

Intr-un registru din arhiva fostei primarii a comunei Darvari, in anul 1902, gasim urmatoarea insemnare: "Biserica catunului Catichea. Cu hramul Sfantul Spiridon, construita de zid la anul 1865 de catre enoriasi cu staruinta preotului Alexandru. Se gaseste in stare buna. Curte bisericii are suprafata de 1824 m.p., imprejmuita cu gard de nuiele cam ruinat, invecinandu-se spre est cu cimitirul catunului, spre vest cu soseaua comunala, spre nord cu Maria Petre si spre sud cu Tanase Ivan.

Bisericii dupa legea rurala i s-au dat 17 pogoane pamant in saea planuri, avan vecinatate pe fostii clacasi, sateni ai catunului. Astazi insa stapaneste numai 14 pogoane, trei prajini si patru stanjeni, restul fiind cotropite. Biserica nu mai are alte proprietati si nici alte venituri. Paroh, Pr. Gh. Angelescu. Epitropi, Dumitru Boscu, Nedelcu Bucur."
Din insemnarea de mai sus ce s-a gasit in registrul pentru inscrierea averei comunei Darvari din anul 1902, intarita cu semnaturile in original a preotului paroh si a epitropilor, de care apartinea si biserica satului Catichea, reiese ca pe locul unde fusese biserica din anul 1808 s-a construit in anul 1865 o alta biserica – tot cu hramul Sfantul Spiridon, prin staruinta preotului Alexandru. Confirmarea zidirii din anul 1865 este intarita si de piatra ctitoriceasca din anul 1866, care este pastrata si astazi.

Analiza documentului de mai sus duce la concluzia ca, pe locul unde se afla zidita actuala cladire a bisericii Sfantul Spiridon din parohia Domnesti - Catichea , au mai existat doua biserici, si anume: prima biserica despre care face mentiune datagrafia din 1808 - consructie de zid slaba - si a doua, biserica despre care face mentiune insemnarea din registrul fostei commune Darvari si piatra ctitoriceasca din 1866, adica fiind vorba de biserica construita in 1865 si care in anul 1902 se gasea in stare buna.

Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea

De-a lungul vremii, cladirea s-a deteriorate, asa incat in anul 1926 ajunge improprie cultului si este demolata. Pe locul vechii biserici, in anul 1926, prin staruinta preotului Constantin Anastasiu, s-a inceput constructia actualei biserici, care s-a terminat in anul 1936, tot cu hramul Sfantul Spiridon. S-a zidit aceasta biserica cu cheltuiala enoriasilor, a familiei Niculescu Dorobantu, precum si cu ajutorul prefecturii Judetului Ilfov, prin prefectul Aurel Solacolu.

Biserica este construita in forma de trefla; zidurile sunt din caramida si acoperisul din tabla galvanizata; are in fata un pridvor deschis, cu patru coloane groase din beton armat, legate intre ele prin arcuri simple. Constructia este solida si cu ziduri groase. Altarul este boltit, iar naosul si pronaosul prezinta fiecare cate o calota, a caror greutate se descarca pe patru arcuri simple. Pronaosul sprijina o singura turla, a carei silueta inalta domina imprejurimile. Ansamblul intregii constructii este monumental.

Pictura – in ulei – a fost executata de pictorul Gheorghe Chirovici, in anul 1934. Catapeteasma din lemn de stejar, sculptata cu motive florale, este opera lui Marin Constantinescu, originar din Comuna Domnesti.

Policandrul din naos este este din bronz, are 18 lumini si este darul familiei Niculescu Dorobantu. Cel din pronaos are 12 lumini, de alama si este mostenit de la biserica veche. Sfesnicele imparatesti si Iconostasul- din lemn-sunt mostenire de la vechea biserica. Pardoseala este facuta din dale de mozaic.

La data de 2 februarie 1936, preotul Constantin Anastasiu a raposat intru Domnul. La 4 februarie 1936 a fost numit la biserica Sfantul Spiridon din satul Catichea preotulMarin Popescu, care s-a ocupat de terminarea lucrarilor si a initiat tarnosirea bisericii, ce a avut local 29 martie 1936, facuta de Arhiereul Veniamin Pocitan, inconjurat de un sobor de preoti cu diaconi, din Capitala si Judet.

In dreapta bisericii, spre sud, se afla clopotnita, in forma de schela, construita din lemn de salcam, in anul 1938 si acoperita cu carton asfaltat. In apropiere de biserica se afla casa parohiala, construita din caramida si acoperita cu tabla neagra. Constructia casei s-a facut in anul 1938, cu cheltuiala enoriasilor si ajutorul substantial al Prefecturii Judetului Ilfov, dat de prefectul Aurel Solacolul.

Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea

Biserica a fost mai intai filiala la parohia Darvari - Ciorogarla si apoi la parohia Domnesti de Sus. La 1 aprilie 1937, biserica Sf. Spiridon a fost ridicata la rangul de parohie, avand ca paroh pe preotul Marin Popescu, iar parohia a primit numele de Domnesti-Catichea, numele satelor ce intrau in componenta sa.

Astazi, sus-numita parohie apartine administrative de comuna Domnesti si numara 240 familii cu 867 suflete, de neam roman si confesiune crestin-ortodoxa. Inainte de oranduirea socialista, ocupatiile principale ale enoriasilor bisericii Sfantul Spiridon erau legumicultura si cresterea vitelor. Putini enoriasi lucrau in fabricile si intreprinderile din Bucuresti.

In anul 1994, a fost restaurata pictura bisericii de catre pictorul Traian Duta, fiind atent supravegheat de parintele consilier Aurel Nicolae, paroh la vremea aceea la Domnesti- Catichea.

In anul 2004, a fost numit preot paroh tanarul Petre Marian-Cosmin, licentiat in teologie. Cu ajutorul Consiliului Local Domnesti a fost renovata in totalitate casa parohiala, fiind dotata cu tamplarie PVC cu geam termopan si grup sanitar cu baie, cu instalatie proprie. Cu ajutorul enoriasilor, biserica a suferit si ea imbunatatiri: tamplarie PVC cu geam termopan, instalatie sanitara, incalzire centrala, instalatie electrica noua.

Teodor Danalache

11 Iunie 2012

Vizualizari: 6195

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact