Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Biserica Doamnelor

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Biserica Doamnelor Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril ai Alexandriei este o biserica ortodoxa din Iasi. Primele date istorice legate de aceasta apar inca din anul 1638. Hramul bisericutei este praznuit in data de 18 ianuarie, alaturi de aceasta alte cateva bisericute din tara serbandu-si sfintii ocrotitori. Astfel, tot in aceasta zi isi serbeaza hramul si Biserica Bucur Ciobanul, din Bucuresti.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - scurt istoric

Biserica este amplasata in centrul vechi al orasului si a fost construita intre anii 1672-1674. Cat priveste intemeietorul acestei bisericute, putem spune ca istoricii nu au cazut de acord asupra ctitorului acestei biserici. Unii vehiculeaza numele doamnei Margarita, sotia domnitorului Simion Movila, iar altii vorbesc despre un ierarh cu numele Atanasie Patelaros, ierarh care era administrator al bunurilor manastiresti grecesti din Moldova.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

Cert este ca biserica a fost construita in secolul XVII, poate cu sprijinul domnitorului Stefan Petriceicu (1672-1674), dupa cum a considerat istoricul Gh. Ghibanescu. O legenda neconfirmata sustinea ca ar fi fost zidita de catre un Atanase, fost Patriarh al Ierusalimului. Acesta a fost alungat din Ierusalim si gazduit in Iasi de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653), apoi a plecat in Rusia (1653), unde a fost sanctificat.

Constructia a suferit serios de pe urma incendiilor din 1822 si 1844, iar in secolul urmator, a bombardamentelor din 1941 si din 1944. Cutremurul din 4 martie 1977 a lovit din nou biserica, facand necesare noi reparatii. A avut un timp ca filiala biserica zisa "Vulpe" sau "a Vulpii", din Sararie, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

Intre anii 1972 si 1997 a fost inchisa, preotii parohiei slujind la Biserica Vulpe. In curte a fost, pana in 1946, cimitir, asa cum erau de obicei in apropierea majoritatii bisericilor. In acest an a fost desfiintat si nu a mai ramas nici o urma din vechile morminte sau monumente funerare. Dupa 1997 a devenit paraclis al Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor din Romania, filiala Iasi, ca si pentru Spitalul Clinic de Penumoftiziologie (T.B.C) din apropiere.

Biserica Doamnelor - Sfintii Atanasie si Chiril - a fost distrusa de un incendiu, in secolul al XIX-lea, apoi a fost afectata de bombardamentele din cel de-al doilea Razboi Mondial si de cutremurele care s-au succedat la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Initial, biserica a fost pictata, dar astazi nu se pastreaza nimic din pictura bisericii.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

La inceputul secolului al XIX-lea, in aceasta biserica a luat fiinta primul cor bisericesc din Moldova, condus de celebrul profesor Gheorghe Burada, compozitor al "Uverturii Nationale" si dirijor al Filarmonicii de Stat din Iasi. In anul 1854 a fost infiintat un cor bisericesc dupa modelul celor din Rusia, de catre aga Evdochim Ianov.

Corul a fost condus de Gheorghe Burada, apoi de Paul Hette (capel-maistru al orchestrei Teatrului National) si de  Eduard Hubsch, sef de muzica militara. Corul a activat aproape sase ani, cantand si in biserica Vulpe, pana la moartea lui Ianov. Continuand traditia muzicii religioase, in Biserica Sfintii Atanasie si Chiril isi desfasoara activitatea "Corul Anastasia", condus de doamna profesoara Nina Munteanu.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

Timp de aproape 50 de ani, biserica a fost inchisa, iar starea de degradare s-a accentuat. In anul 1997 a fost redeschisa si data in folosinta doamnelor din asociatia filantropica Societatea Ortodoxa a Femeilor Romane (SOFR) din Iasi, societate condusa de catre doamna inginer Margareta Vlad. Din acest motiv bisericuta de piata poarta si al doilea nume, anume acela de "Biserica Doamnelor".

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi     Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

Societatea Femeilor Ortodoxe Romane (SOFR), Iasi este o societate crestina patronata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si desfasoara activitati social-filantropice si misionar-culturale, pe baza de voluntariat, pentru alinarea suferintei umane, promovarea si apararea valorilor crestine in societatea romaneasca.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril ai Alexandriei - arhitectura

Perimetrul in care a fost construita biserica era in afara zidurilor cetatii vechi a orasului Iasi, pe locul numit "Cimitirul Saracilor". Biserica este construita in forma de nava, in stilul clasic moldovenesc. Deasupra pronaosului este construit turnul clopotnita. In opinia unor istorici biserica are una dintre cele mai frumoase catapetesme din Moldova.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi     Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

Biserica Doamnelor - Sfintii Atanasie si Chiril - are o singura turla, masiva, patrata, unde sunt adapostite cele cinci clopote. Este o biserica in stilul celor moldovenesti de la mijlocul secolului XVII, ridicata in plan triconc, cu pridvor, pronaos, naos si altar.

In exterior, peretii sunt tencuiti si decorati doar prin siruri de ocnite si pilastri, prin cele doua braie (unul adancit, celalat iesit in relief), prin ancadramentul ferestrelor. Catapeteasma a fost apreciata de Gh. Bals pentru deosebita sa frumusete. Intrarea se face prin latura sudica. Peretii interiori nu sunt pictati, fiind impodobiti doar cu icoane. Dar, se pare ca biserica ar fi fost totusi pictata la 1855, de zugravul Atanasie din Sibiu.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

Biserica poseda doua clopote mari din secolul al XVIII-lea, un potir din 1856, icoana Maicii Domnului imbracata in argint (din 1845), carti bisericesti in slavona, greaca si chirilica, din secolul al XVIII-lea. O icoana a Sfantului Sava din 1847, avand pictate scene din viata Sfantului, are pe spate o inscriptie interesanta. Donatorul, Theodor Burada, a adus-o de la o Manastirea Sfantul Sava aflata intre Ierusalim si Marea Moarta, dauind-o, in 1905, Bisericii Vulpe. Si icoana de hram este interesanta, fiind o pictura veche, partial ferecata in argint.

Biserica "Doamnelor" din Iasi - alte informatii si date de contact

Parintele Dumitru-Gica Paduraru, preot misionar de caritate la Spitalul Clinic de Pneumofiziologie din Iasi este si slujitor la aceasta biserica, care functioneaza si ca paraclis al Spitalului. "Stim prea bine ca afectiunile pulmonare, in special tuberculoza, vine din cauza unei anumite stari economice a semenilor nostri, si cautam sa-i ajutam pe acesti oameni", spune Parintele Paduraru. In calitate de misionar, parintele a strans cu sprijinul SOFR si a unor binevoitori ajutoare pentru acesti bolnavi, constand in imbracaminte si alimente.

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi     Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

Acest lacas de odihna sufleteasca si de pace trupeasca, Biserica Sfintii Atanasie si Chiril ai Alexandriei are insa nevoie de lucrari de reparatie, conservare, restaurare si consolidare. Cei care doresc sa ne ajute in demersul nostru de a salva si pastra acest monument de arta medievala, o pot face prin donatii.

Adresa: Biserica Sfintii Atanasie si Chiril, Strada Sfantul Atanasie, nr. 20, Iasi

COD IBAN: RO 20CECEISO136RONO482784
Deschis la C.E.C., Sucursala Iasi

Persoane de contact: Preot Dumitru Gica Paduraru
E-mail: dgpaduraru@yahoo.co.uk

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Iasi

11 Iunie 2012

Vizualizari: 9230

Voteaza:

Biserica Sfintii Atanasie si Chiril - Biserica Doamnelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE