Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil se afla la aproximativ zece kilometri de Bucuresti, pe malul sud-vestic al lacului Cernica, in localitatea Caldararu, judetul Ilfov.

"Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind: Bucura-te, slujitorule al Legii, iar altuia, zicand: Bucura-te, ingere al darului!"

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu

Biserica din satul Caldararu, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost construita in prima jumatate a secolului trecut. Pisania acestei biserici marturiseste urmatoarele: "Ziditu-s-a acest Sfant locas cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil in anul 1937, in satul Caldararu, comuna Cernica, judetul Ilfov, ctitorita fiind de Protosinghelul Zosima Parvulescu, egumenul Manastirii Cernica, de familia Zmaranda si Zamfir Arghirescu si enoriasii satului, in timpul preotului Grigore Cruceanu, sfiintindu-se in ziua de 8 noiembrie, de catre Episcopul Vicar Veniamin Pocitan."

 Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu

In urma cutremurului din anul 1977, biserica a fost amplu consolidata, reparata si restaurata. Inainte de anul 1986, parintele Gherman Alexandru se ingrijeste de repictarea intregii biserici, in fresca. Astazi, cea mai mare comoara a bisericii o reprezinta cinstitele Moaste ale Sfantului Arhidiacon Stefan (un deget).

Rugaciuni catre Sfintii Mihail si Gavriil

Pe ingerii cei nemultumitori vazindu-i trufindu-se si din cerul cel infocat cazand, o dumnezeiescule Mihaile, ca un rob multumitor stand, ai strigat: "Sa stam bine si sa luam aminte!", cantand Sfintei Treimi: Aliluia!

Proorocului Daniel mai mult decat tuturor proorocilor ai aratat taina cea straina a venirii celei infricosatoare a lui Hristos si a iconomiei, preamare Gavriile, si pe el l-ai inteteptit a canta cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!

Mihaile, capetenie a ingerilor, roaga cu solirile tale pe Dumnezeu pentru noi, care prealaudatul tau praznic cu dragoste il cinstim, ca zilele noastre in fapte bune sa le petrecem si ne invredniceste ca, viata cea mai buna dobandind, lui Dumnezeu, impreuna cu tine, sa-I cantam: Aliluia!

 Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu

Maria, Nascatoarea de Dumnezeu si Doamna lumii, venind in biserica Domnului, trimis ai fost, o, Gavriile, sa-i aduci cu ingrijire hrana cereasca si totdeauna ai desteptat-o spre a canta lui Dumnezeu: Aliuia!

Cand S-a pogorat in muntele Sinai Marele Dumnezeu, vrand sa dea Lege evreilor, prin slujirea si mijlocirea ta, mare Mihaile, pe aceasta lui Moise o ai descoperit si l-ai invatat sa cante: Aliluia!

Dumnezeu Cuvantul, vrand mai inainte a Se intrupa pentru noi, taina aceasta numai tie, o, Gavriile, a incredintat-o si slujitor al acesteia te-a ales pe tine; iar tu, cugetand in sine la minunea aceasta, cantai asa: Aliluia!

Nasterea Mantuitorului o ai vestit cu bucurie pastorilor celor ce privegheau, Gavriile, bucurandu-te, si la inchinarea Lui pe magi, ca o stea luminoasa, i-ai condus si pe toti i-ai inteleplit a canta Celui nascut asa: Aliluia!

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu

Sfarsitul a toata lumea cand se va face, Mihaile, trambita cea mai de pe urma vei trambita, dupa care mortii din pamant, sculandu-se, cu frica vor sta inaintea judecatorului nepartinitor, cantand impreuna cu tine cantarea: Aliluia!

O, dumnezeiestilor capetenii ale ingerilor, Mihail si Gavriil, care stati aproape de scaunul lui Dumnezeu, laudele acestea ale noastre, ca banul vaduvei, primindu-le, de gheena ne izbaviti pe noi, ca impreuna cu voi sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Teodor Danalache

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2013

Vizualizari: 2938

Voteaza:

Biserica Sfintii Mihail si Gavriil - Caldararu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE