Bolnita din Manastirea Caldarusani

Bolnita din Manastirea Caldarusani Mareste imaginea.

Biserica bolnita din Manastirea Caldarusani, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Ioan Teologul, este asezata in mijlocul cimitirului, in partea de miaza-noapte a ansamblului monahal. In partea dreapta a acestei bisericute se afla inmormantat parintele Sofian Boghiu, marele indrumator de suflete de la Manastirea Antim, din Bucuresti.

Ctitorita intre anii 1637-1638, de catre domnitorul Matei Basarab, manastirea din codrii Vlasiei a fost ridicata pe locul unui mai vechi schit de lemn. Potrivit traditiei, domnitorul a descoperit acest schit tainic in anul 1637, cand in bisericuta de lemn slujea staretul si cei opt vietuitori.

 Manastirea Caldarusani - Biserica din Cimitir - Bolnita

Manastirea Caldarusani, pastorita pentru o vreme de Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica, este una dintre marile manastiri cu viata de obste din sudul tarii noastre. Ansamblul monahal de la Caldarusani este compus astazi din urmatoarele elemente: biserica cea mare, zidita in centru; chiliile, asezate initial pe trei laturi; zidul de rasarit; turnul clopotnita; biserica din cimitir, aflata in partea de miaza-noapte a manastirii.

Bolnita din Manastirea Caldarusani - scurt istoric

Bolnita manastirii a fost zidita in afara incintei manastirii, la mica distanta de corpul nordic de chilii. Biserica din cimitirul monahal a inceput a fi zidita pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, insa inca inainte de a fi terminata, anume in anul 1802, aceasta a fost daramata de un cutremur de pamant. Dupa cutremur, datorita eforturilor depuse in vederea repararii stricaciunilor savarsite de acesta, biserica din cimitir a fost terminata de zidit abia in anul 1817.

 Manastirea Caldarusani - Biserica din Cimitir - Bolnita

Din luna aprilie a anului 1793, mitropolitul Filaret al II-lea il randuieste staret la Caldarusani pe Sfantul Cuvios Gheorghe de la Manastirea Cernica. Staretul cu viata sfanta va conduce obstea si manastirea pana in luna decembrie a anului 1806, cand va adormi intru Hristos. Astfel, inceputa in vremea staretiei Sfantului Gheorghe, biserica din cimitir va fi terminata abia sub staretia arhimandritului Dositei (1807-1837).

Printre ctitorii de seama ai acestei mici bisericute s-a numarat si banul Constantin Cretulescu, impreuna cu fratele sau, logofatul Toma Cretulescu, ambii zugraviti in tabloul votiv al acesteia. Un ajutor de seama pentru ridicarea bisericutei a venit si din partea credinciosilor de rand, care au daruit monahilor Galaction si Ioanichie daruri de bani si materiale.

 Manastirea Caldarusani - Biserica din Cimitir - Bolnita

Bolnita din cimitirul Manastirii Caldarusani este zidita in forma de cruce, avand o singura turla, asezata pe naos. Intrarea in biserica se face printr-un pridvor deschis, sprijinit pe coloane de caramida, inchis astazi cu geamuri. Chiar daca este de mici dimensiuni, bolnita prezinta cele trei spatii traditionale, si anume: pronaos, naos si Altar.

Pictura interioara a bisericutei este semnata de zugravi formati in scoala de pictura a manastirii. De asemenea, biserica prezinta pictura in fresca si in exterior, firidele purtand in ele chipuri de sfinti. Curatarea picturii originale a fost savarsita in anul 1979, in vremea staretului Irineu Jurascu, de catre monahul Rafael din Caldarusani si pictorul Tecuci Paltineanu.

Manastirea Caldarusani - Biserica din Cimitir - Bolnita

Manastirea Caldarusani - Biserica din Cimitir - Bolnita

Tamplaria interioara este lucrata din lemn, precum si icoanele imparatesti, zugravite de monahi din obstea manastirii. La randul lor, celelalte icoane de pe catapeteasma sunt zugravite pe panza. In anul 1968, icoanele praznicale din catapeteasma au fost inlocuite cu icoane similare, luate din catapeteasma bisericii celei mari.

Sub podeaua bisericii se afla gropnita manastirii, in aceasta pastrandu-se oasele monahilor din obste trecuti la Domnul. In randul acestora se afla si ramasitele trupesti ale mitropolitului Filaret al II-lea si ale episcopului Gherasim al Buzaului.

Manastirea Caldarusani - Biserica din Cimitir - Bolnita 

In exterior, mormintele sunt asezate de jur-imprejurul bisericutei. Chiar in fata pridvorului, in anul 1956, a fost asezata o cruce mare din piatra, datand din anul 1835. Potrivit traditiei locale, aceasta cruce de piatra a fost ridicata initial pe locul unui stejar din vremea ctitorului Matei Basarab, in care se afla asezata o icoana.

Trecut la cele vesnice in ziua de 14 septembrie 2002, parintele arhimandrit Sofian Boghiu, staretul Manastirii Antim, a fost inmormantat in cimitirul de la Manastirea Caldarusani. Mormantul parintelui se afla in partea de miaza-zi a bisericutei din cimitir.

Teodor Danalache

Manastirea Caldarusani - Biserica din Cimitir - Bolnita

10 Aprilie 2013

Vizualizari: 5423

Voteaza:

Bolnita din Manastirea Caldarusani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE