
Manastirea Horaita Veche
sau
Schitul Horaicioara
Schitul Horaicioara sau Horaita Veche - "un adevarat cuib de vulturi aninat in crapatura unei stanci aeriene", dupa cum spunea scriitorul Calistrat Hogas, rememorand ale sale amintiri dintr-o calatorie efectuata aici in vara anului 1881 - ia fiinta in a doua jumatate a secolului al XV-lea (1466), dupa cum mentioneaza traditia orala consemnata in tinda bisericii.
In anul 1480, arhimandritul Chiriac, la porunca Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, ridica, din lemn, prima biserica a acestui asezamant monahal, cu hramul "Buna Vestire". Astazi, locul Sfintei Mese a bisericii de la 1480 este marcat de o lespede de piatra pusa in anul 1937 cu cheltuiala sotilor Epifanie si Aglaia Curcut din satul Metocul Balan, comuna Cracaoani, judetul Neamt.
Schitul Horaicioara, aflat la 900 de metri altitudine intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, apartine canonic si administrativ de Manastirea Horaita, infiintata cu trei secole mai tarziu.
Biserica actuala a schitului a fost ridicata, din piatra, in anul 1868 de catre arhimandritul Ermoghen Buhus - staretul manastirii - si sfintita la 20 octombrie de arhiereul Isaia, episcop vicar al Episcopiei Romanului. De atunci si pana astazi biserica si chiliile schitului au fost supuse mai multor lucrari de restaurare si renovare prin grija egumenilor ce s-au succedat cronologic la conducerea schitului.
In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului, cunoscuta ca facatoare de minuni. Catapeteasma bisericii, in still gotic si de dimensiuni reduse, a fost confectionata - probabil - cu putin timp inainte de anul sfintirii bisericii - 1868.
In urma rugaciunilor insistente facute de monahii vietuitori acolo, majoritatea batrani, in timpul staretiei arhimandritul Ermoghen, s-a petrecut o minune, Maica Domnului facand sa izvorasca apa dintr-o stanca aflata cam la 50 de metri departare de biserica schitului. Acest izvor, singura sursa de apa din imprejurimi, a fost binecuvantat cu darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti ale celor care veneau acolo cu credinta.
Existenta izvorului determina pelerinajele anuale a multor oameni, mai ales a celor aflati in suferinta. Renumele sau a impus alegerea ca al doilea hram al schitului sarbatoarea Izvorul Tamaduirii, praznuita in prima vineri dupa Pasti.
Retras in inima muntilor, departe de "zgomotul" lumii, Schitul Horaicioara, continua si astazi traditia vrednicilor inaintasi de a impleti armonios rugaciunea si munca, ascultarea si isihasmul. In acest loc binecuvantat de Dumnezeu, pelerinul dornic de liniste se poate bucura si de un cuvant folositor pentru viata duhovniceasca.
-
Manastirea Pangarati
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Braditel
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Hadambu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Almas
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Petru Voda
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.