Schitul Soveja se pregateste pentru Uniunea Europeana

Schitul Soveja se pregateste pentru Uniunea Europeana Mareste imaginea.

La Schitul Soveja maicutele invata limbi straine ca sa fie pregatite in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Schitul va deveni manastire in toamna acestui an si trebuie sa faca fata cerintelor europene. Planurile celor care vietuiesc aici prevad un cabinet stomatologic, locuri de cazare pentru 100 de pelerini si un atelier de pictura bisericeasca. Schitul a fost sfintit in urma cu doi ani iar lucrarile de constructie la manastire ar urma sa dureze circa sase ani.

Deja mai multe maicute de la schit sint inscrise la Facultatea de Teologie, specialitatea Asistenta Sociala din Iasi, iar una studiaza stomatologia, in anul trei. In planurile conducerii schitului fi-gureaza un cabinet stomatologic care sa ofere asistenta medicala oamenilor din zona. Toate investitiile vor fi realizate din donatii ale unor oameni de afaceri din Focsani, dar si din cele ale administratiei locale din Soveja. Primaria Soveja intentioneaza un schimb de terenuri cu Directia Silvica Focsani, prin care sa fie asigurat spatiul necesar extinderii schitului.

"Manastirile, conform cerintelor Comunitatii Europene, vor trebui sa aiba personal monahal cu studii teologice, care sa stie limbi straine. Deja s-au inscris la Fa-cultatea de Teologie de la Iasi citeva surori din aceasta manastire, la sectia Asistenta Sociala. Avem o sora din manastire studenta in anul trei la Stomatologie tot la Iasi. Cind vom termina noi cladirea va termina si ea facultatea si va putea profesa aici", a afirmat preotul schitului, Sofian Ardelean.

Venit anul acesta de la Manastirea Sihastria, la insistentele Preasfintitului Epifanie, episcopul Vrancei si Buzaului, preotul Ardelean a pregatit planurile pentru manastire, astfel incit sa asigure toate facilitatile pentru pelerini. "Vor fi construite 100 de locuri de cazare si 2 sali de mese pentru pelerini, o casa a preotului duhovnic, un atelier de pictura bisericeasca si, foarte important, o noua biserica din zid care va purta hramul Adormirea Maicii Domnului", a afirmat preotul Sofian Ardelean.

El a mai precizat ca a fost depus memoriul tehnic pentru obtinerea avizelor necesare, iar cel mai tirziu in primavara anului viitor urmeaza sa fie demarate lucrarile de constructie. "Am depus deja memoriul tehnic pentru certificatul de urbanism si avizele ne-cesare. Daca avem autorizatiile de constructie s-ar putea sa facem chiar in aceasta toamna, in luna octombrie, casa preotului duhovnic, care este mai putin costisitoare si este necesara, si beciul pentru chiliile maicilor ", a mai spus preotul Sofian Ardelean.

Lucrarile de constructie ar urma sa dureze cel mult sase ani. Constructia schitului a inceput in 2001 iar acum doi ani a fost sfintit cu hramul "Sfintilor Imparati Constantin si Elena".

Legenda schitului de la Soveja

Constructia schitului de la Soveja se leaga de un blestem vechi de sute de ani. Potrivit legendei, schitul Babele a fost ars de localnici iar maicutele de aici au blestemat localitatea. "Legenda spune ca maicutele de la schitul Babele au blestemat sa arda Soveja pina cind vom reface schitul. Adevar sau nu, in 1943, in urma unui incendiu provocat de armata germana de ocupatie a ars circa 75 din comuna. Tot atunci au pierit 15 suflete. In 1998 am avut alte doua mari incendii. Prima oara au ars 18 case, iar a doua oara au ars 27 de locuinte", a afirmat primarul Costel Plesa. Dupa sfintirea schitului oamenii spun ca blestemul lasat de maicute a fost alungat deoarece nu au mai avut nici un caz de incendii.

Ciprian Dumitru

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 14805

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE