Manastirea Moreni

Manastirea Moreni Mareste imaginea.


Manastirea Moreni

Manastirea Moreni se afla in Comuna Deleni, judetul Vaslui. Sfantul asezamant dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea, fiind ctitorit de slugerul Lupan Buznea, in timpul domnitorului Petru Rares. Pe locul primei biserici de lemn distruse, in anul 1801 a fost ridicata de catre credinciosii Horduna si Giusca o noua biserica.

Manastirea Moreni - scurt istoric

Desfiintata in anul 1959, Manastirea Moreni a fost reanfiintata in 1990. Duhovnicul manastirii, protosinghelul Meletie Mercas, a construit un ansamblu de chilii, avand incorporat si un paraclis. S-a amenajat un frumos muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si s-au infiintat ateliere de tricotat si confectionat vesminte bisericesti.

Manastirea Moreni

"Cu voia Tatalui Ceresc s-a zidit pe aceste plaiuri aceasta manastire cu binecuvantarea Prea Sfintitului Eftimie intre anii 1992-1996. Dumnzeu Fiul ne-a iubit, ne-a chemat si ne-a vrednicit de aceasta sfanta slujire, dandu-ne gand si putere executarii acestei constructii la initiativa si straduinta Parintelui Protos. Meletie Mercas, ctitor, impreuna cu vietuitoarele acestei Manastiri si prin contributia credinciosilor din tara.

Manastirea Moreni

Dumnezeu prin Duhul Sfant pe toate le-a savarsit prin plinatatea Harului astfel sub arhiereasca pastorire a Prea Sfintitului Ioachim s-a sfintit acest locas in anul 1997, luna septembrie, ziua 07. Pictura in tehnica fresca si iconografie in stil neobizantin s-a executat de pictorul Zarnescu. Catapeteasma si mobilierul de stejar sculptat au fost executate de Moldoveanu si Gafton.

Manastirea Moreni

Acest Sfant Locas s-a ridicat in cinstea Maicii Domnului spre slava lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai, spre vesnica pomenire in Imparatia Sa, a tuturor celor ce au contribuit si s-au ostenit la aceasta zidire. Amin!"

Complexul monahal, construit intr-un stil arhitectural unitar in care sunt preluate elemente traditionale, cuprinde: biserica si clopotnita veche, biserica-paraclis, turnul-clopotnita, chiliile, trapeza, Centrul Scriptoria, muzeul de arta religioasa, biblioteca, cladirile anexe si zidul de incinta.

Manastirea Moreni

La intrare este amplasata o poarta monumentala, sculptata in lemn de stejar, opera a sculptorului Ionel Bulgaru, realizata in anul 1996, in stilul caracteristic artei populare, decorata cu zece scene religioase in altorelief, marginite de doua coloane torsate, surmontate de un acoperis in doua ape de sindrila si o cruce latina.

Manastirea Moreni

Turnul Clopotnita, de 23 de metri, este unul dintre cele mai impunatoare din zona, impresionand prin monumentalitate si armonia proportiilor. Poarta acestei constructii este sculptata de mesterul C. Modoranu in anul 1997. Chiliile sunt construite de o parte si de alta a bisericii paraclis si in celelalte doua cladiri, dinspre nord si sud, ale complexului monahal.

Manastirea Moreni

Manastirea Moreni - Biserica Adormirea Maicii Domnului

Data ridicarii bisericii centrale a manastirii nu este cunoscuta. Existenta sa este amintita pentru prima oara intr-un document din 30 aprilie 1546, din care reiese ca a fost intemeiata pe la 1540 de Lupan Buznea si sotia sa, pe mosia lor, ca manastire de familie, in timpul domniei voievodului Moldovei Petru Rares. Vremurile tulburi de la sfarsitul secolului au dus la disparitia acestui locas de cult in imprejurari necunoscute.

Manastirea Moreni

In anul 1853 se ridica o alta biserica, tot din lemn si astfel, "manastirea lui Lupan" devine actuala Manastire Moreni, care ramane un locas al continuitatii spirituale pe valea paraului Ghilahoi. La 23 februarie 1883 moare ieromonahul Nicon Sirbu, ultimul calugar de la schit, acest fapt insemnand desfiintarea schitului.

Manastirea Moreni

In anul 1935 episcopul Husilor P. S. Nifon Criveanu a dispus reinfiintarea schitului, straveche asezare calugareasca. Pozitia sanatoasa, odihnitoare a locului, singuratatea din jur si linistea ce umple atmosfera, toate prielnice rugaciunii si meditatiei au atras pe preotii eparhiei pentru primele retrageri duhovnicesti, dar cu o obste calugareasca destul de restransa. Schitul a fost din nou defiintat in anul 1958.

 Manastirea Moreni          Manastirea Moreni

Ultima interventie a avut loc in anul 1986, cand biserica a fost reparata si pictata prin straduinta preotului Marinel Ion si a enoriasilor din zona, asa cum este mentionat in pisania din pronaosul lacasului.

Desi modesta ca dimensiuni (12,7 x 6,6 metri), biserica impresioneaza prin armonia proportiilor, prin cumintenia aspectului, atat de caracteristica unei "case mai alese", aceea a Domnului, dar mai ales prin pitorescul locului unde a fost construita.

Manastirea Moreni

Manastirea Moreni - Paraclisul Nasterea Maicii Domnului

La data de 1 noiembrie 1990, cu binecuvintarea P. S. Eftimie, Episcopul Romanului si Husilor, s-a reinfiintat Manastirea Moreni, fiind trimis staret ieromonahul Meletie Mercas, nascut la 4 noiembrie 1961, in satul Arsura, judetul Vaslui, la staruinta caruia locasul s-a transformat in manastire de maici.

Manastirea Moreni

Biserica paraclis a fost construita in perioada anilor 1992-1996, din piatra si caramida. Locasul prezinta un plan nava dreptunghiulara cu trei turle, intrare sud, acoperis articulat, de tigla, armonios inclusa in arhitectura de inspiratie populara a chiliilor cu cerdac.

Manastirea Moreni

In stanga iconostasului se afla icoana Maicii Domnului cu Pruncul, adusa de la vechea biserica, ferecata cu argint in anul 1999, la Targu Neamt, facatoare de minuni, pastrata cu mare evlavie si care aduna credinciosi din intreaga lume. De asemenea, sfantul locas pastreaza moastele Sfintilor Mucenici Tarahie, Prov si Andronic, aduse de la Ierusalim in anul 1996 de catre parintele duhovnic, Meletie Mercas.

Manastirea Moreni - biblioteca si muzeul

Muzeul manastirii reuneste obiecte de arta religioasa precum si obiecte arheologice. In colectiile muzeului sunt expuse: un clopot de la biserica veche, un triptic, o troita in miniatura, cununii, candele si potire de argint, sfesnice, un chivot, cutit de impartasanie cu crucea decupata, un epitrahil cu fir de argint, bedernita, manecute, brau, metanier, carti vechi, majoritatea din secolele XVIII-XIX, pastrate de la biserica veche.

Manastirea Moreni

Printre obiectele arheologice descoperite in zona manastirii se regasesc unelte de silex din paleolitic, unelte din neolitic - cultura Cucuteni, obiecte din ceramica - secolele XVIII-XIX, monede de argint si de bronz - secolul al XIX-lea.

Biblioteca dispune de o sala de lectura cu 20 de locuri si include in colectiile ei peste 1.700 de volume de carti provenite de la vechea biserica, donate sau cumparate, carti din productia editoriala contemporana, din tara si de peste hotare, publicatii periodice vechi si actuale.

Manastirea Moreni

In colectiile bibliotecii se regasesc carti vechi, adevarate valori spirituale ortodoxe, dintre care mentionam: "Mineiul", tiparit la Ramnic in anul 1776, "Ceaslov", tiparit la Iasi in anul 1817, "Orologiul" din 1896, "Aghiazmatar", tiparit in anul 1914, doua exemplare din "Liturghier", tiparit in anul 1937, "Penticostar", tiparit cu binecuvantarea patriarhului Miron Cristea si multe alte carti vechi care necesita restaurare.

Manastirea Moreni - Centrul Scriptoria

Manastirea Moreni adaposteste "Centrul Scriptoria", infiintat in cadrul proiectului Byzantium, un exemplu al imbinarii dintre traditia bizantina, spiritul creator romanesc si tehnologia moderna.

Manastirea Moreni

Centrul cuprinde un atelier de confectionare a vesmintelor liturgice si un atelier de pictura tempera pe lemn. Din punct de vedere tehnic sunt realizate cu mijloace moderne, insa, stilul reproduce modele medievale. In cele doua compartimente lucreaza 20 maicute cu o varsta cuprinsa intre 20 si 38 de ani.

Manastirea Moreni

Sursa de inspiratie a motivelor ornamentale o constituie modelele vechi adunate de la manastirile din Moldova, precum si unele inventate de catre maicute. Inovatia in confectionarea vesmintelor consta in alegerea modelelor, amplasarea acestora, precum si realizarea cu ajutorul tehnicii moderne, aceea a calculatorului.

Se remarca legatura structurala intre decor si obiect in cadrul careia compozitia si personajele sunt supuse formei vesmantului liturgic, precum si maniera de executie care demonstreaza calitatile artistice indiscutabile ale acestor vesminte liturgice.

Manastirea Moreni

In atelierul de pictura lucreaza trei maici care au absolvit "Scoala populara de arta" din Iasi. Acestei experiente i se adauga, cea din Grecia, unde au invatat tehnica de realizare a icoanelor in tempera pe lemn. Modelele sunt preluate fie din arta romaneasca, in special din Moldova, fie din cea greaca.

Manastirea Moreni - localizare si date de contact

Manastirea Moreni este situata la 37 de kilometri de Vaslui si la 10 kilometri de drumul european Bucuresti-Albita, pe drumul judetean spre comuna Costesti. Aceasta asezare calugareasca se odihneste de sute de ani sub adapostul unui deal, intr-un loc plin de farmec si singuratate, care incanta ochiul trecatorului si revarsa o deosebita bucurie si pace in sufletele ce zabovesc la adapostul zidurilor. Manastirea are posibilitati de cazare.

Manastirea Moreni

Satul Moreni, Comuna Deleni, Judetul Vaslui
Tel/Fax: 0235-345226
Email: manastirea moreni@yahoo.com

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 23144

Voteaza:

Manastirea Moreni 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE