Manastirea Rasca Transilvana

Manastirea Rasca Transilvana Mareste imaginea.

Manastirea Rasca Transilvana este o manastire ortodoxa aflata in zona Muntilor Apuseni, in apropierea barajului de la Belis-Fantanele, la confluenta drumurilor care unesc judetele Cluj, Alba si Bihor, pe locul unde s-au luptat si jertfit multi dintre fiiii neamului romanesc, precum si eroii din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Manastirea "Sfanta Cuvioasa Parascheva" se afla in localitatea Rasca, comuna Rasca Transilvana, pe drumul national care face legatura intre localitatile Huedin si Belis, la numai trei kilometri de barajul Belis-Fantanele.

Manastirea Rasca Transilvana - scurt istoric

In anul 2002, in urma solicitarii credinciosilor din aceasta zona, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, au inceput lucrarile de zidire a noii manastiri, al carei hram este Sfanta Cuvioasa Parascheva, praznuita in data de 14 octombrie.

 Manastirea Rasca Transilvana - Sfanta Cuvioasa Parascheva

Actul de infiintare a manastirii a fost emis in data de 20 noiembrie 2002, pe temeiul unei arobari a Sinodului Mitropolitan. Piatra de temelie a bisericii celei mari a fost sfintita in ziua de 2 aprilie 2003, de acelasi arhiepiscop, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi.

Vechea casa monahala a fost renovata in vara anului 2008, mai apoi, in ziua de 20 august, aceasta fiind sfintita, de catre Preasfintitul Vasile Somesanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

In prezent, obstea manastirii numara aproape zece monahi, care, aflati sub indrumarea duhovniceasca a parintelui staret Casian Ioana, prin viata si randuiala de zi cu zi, pastreaza si duc mai departe traditia sfanta a Bisericii Ortodoxe, respectand regulile monahale si savarsind zilnic sfintele slujbe, adevarata hrana duhovniceasca pentru cei care cauta sa-si mantuiasca sufletele. Hramul acestei manastiri, praznuit in ziua de 14 octombrie, aduna an de an numerosi pelerini.

Manastirea Rasca Transilvana - Sfanta Cuvioasa Parascheva 

De luni, pana jos, in fiecare dimineata, este savarsit Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasul 3, Ceasul 6, Obednita, Sfanta Liturghie si slujba Parastasului, pe seara, Ceasul 9, Vecernia si Pavecernita mica, iar spre miezul noptii, Miezonoptica, Utrenia si Ceasul 1. In fiecare vineri, programul slujbelor de dimineata si de seara este asemanator, insa de la ora 20.00 se savarseste Taina Sfantului Maslu, urmata de slujba de noapte.

Sambata dimineata se savarsesc aceleasi slujbe ca si in timpul saptamanii, iar spre seara se face slujba de priveghere. Duminica dimineata sa savarseste Acatistul Mantuitorului Iisus Hristos, Ceasurile, Obednita si Sfanta Liturghie, iar pe seara slujbele specifice inserarii.

Manastirea Rasca Transilvana - Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva ocroteste Manastirea Rasca Transilvana. Trei au fost marile virtuti care au impodobit sufletul si viata Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva de la Iasi: ingereasca feciorie, milostenia, adica lepadarea de cele pamantesti, si dumnezeiasca rugaciune, maica tuturor faptelor bune. Pe aceste trei virtuti le-a iubit fericita din copilarie si, prin acestea, in chip deosebit, s-a dezbracat de orice cuget pamantesc, a biruit pe diavoli si s-a numarat in ceata Sfintilor Parinti purtatori de Dumnezeu.

Sfanta Parascheva este sarbatorita pe 14 octombrie. Ea s-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi. Daca in calendarul crestin-ortodox mai acest nume apare de mai multe ori, aceasta nu inseamna ca ocrotitoarea Moldovei mai are si alte zile de praznuire.

Manastirea Rasca Transilvana - Sfanta Cuvioasa Parascheva

Pentru a nu o confunda cu alte sfinte ce poarta numele Parascheva, mentionam: 26 februarie, Sfanta Parascheva, martirizata in timpul lui Nero; 26 iulie, Sfanta Paraschevi, martirizata in timpul lui Antonin Piosul; 28 octombrie, Sfanta Parascheva - Piatnita, martirizata in timpul lui Diocletian.

Manastirea Sfanta Cuvioasa Parascheva
Comuna Rasca Transilvana, strada Ples, nr. 7, cod 407490, judetul Cluj, Romania
Telefon: 0264.334.139
Parintele staret Casian Ioana: 0747.668.799
Contul manastirii: RO70.RNCB.0106.0014.0971.0001

Teodor Danalache

Manastirea Rasca Transilvana - Sfanta Cuvioasa Parascheva

03 Septembrie 2012

Vizualizari: 6068

Voteaza:

Manastirea Rasca Transilvana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE