Manastirea Valea Mare

Manastirea Valea Mare Mareste imaginea.


Manastirea Valea Mare

Manastirea Valea Mare se afla situata pe teritoriul administrativ al localitatii cu acelasi nume, in sudul judetului Covasna, pe drumul judetean ce leaga orasul Sfantu Gheorghe de Intorsura Buzaului (mai exact, la 30 de kilometri de primul si la 7 kilometri de al doilea).

Manastirea Valea Mare

Cu ani in urma intr-o dimineata de vara, intre fratii Gheorghe si Nicolae Avram, care se aflau la coasa in Mezereu loc aflat pe versantul opus al paraului Ladauti, se infiripa prima discutie despre "cerintele locului", construirea unei sfinte manastiri.

Manastirea Valea Mare

La parastasul tatalui lor cei doi frati, reiau discutia despre construirea unei manastiri si tot atunci Marin Ioan din Valea Mare, se ofera sa cedeze pentru acest scop terenul sau de la Groapa Totului.

Intre timp tanarul Avram Gheorghe ia drumul manastirii ajungand calugar la manastirea Cocos din Dobrogea, unde este hirotonisit preot, iar din 17 septembrie 1991 este numit staret la manastirea Dervent din Dobrogea.

Manastirea Valea Mare

In 1994 parintele staret Gheorghe Avram este primit de parintele episcop Ioan Salagean si atunci are loc prima discutie oficiala despre manastire si primul acord din partea ierarhului superior.

Manastirea Valea Mare

La data de 24 ianuarie 1995 are loc cercetarea primei macheta a manastirii, iar in septembrie au loc si primele masuratori topografice. Urmatorul an, se va randui si hramul manastirii ce se va numi Manastirea Sfantul Ioan, si anume, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, praznuita la 24 iunie.

Manastirea Valea Mare

Prima slujba la fata locului va fi realizata la data de 16 iunie 1996, in Duminica Sfintilor Romani, fiind oficiata de catre episcopul locului.

 Manastirea Valea Mare          Manastirea Valea Mare

La data de 22 octombrie 1996, arhitectii Dan Corneliu si Teodor Ioan incep activitatea de proiectare. Avram Floarea se va ocupa de partea de alimentare cu apa si aprobarile necesare, iar Avram Nicolae de activitatile de la Valea Mare.

Manastirea Valea Mare

In septembrie 1998 se obtine transferul parintelui staret Avram Gheorghe, de la Dervent, care se instaleaza intr-o coliba simpla pe locul viitoarei manastiri. Acum incepe construirea primelor chilii si a salii de mese.

La 25 octombrie 1998 are loc sfintirea locului viitoarei bisericute de lemn, de catre parintele episcop Ioan Salagean, prima slujba fiind facuta aici in noaptea Invierii anului urmator.

Manastirea Valea Mare

In anul 2000, la 10 septembrie, are loc sfintirea locului viitoarei biserici mari a manastirii, din piatra, avand loc si inceputul lucrarilor la aceasta.

Treptat se vor realiza toate cele necesare manastirii, cladiri anexe, instalatii de apa si curent, clopote, alei, camera de captare a apei, lac de peste si toate celelalte de folos.

Manastirea Valea Mare

Pentru anul 2007 se mai are in plan realizarea unui alt corp de cladiri, ce va cuprinde turnul clopotnita, muzeul, biblioteca, sali de intrunire etc.

Manastirea Valea Mare are cont deschis la Banca Comerciala Romana S.A. Sfantu Gheorghe, judetul Covasna: COD IBAN: RO32RNCB2400000011140001.

Manastirea Valea Mare

Manastirea Valea Mare

Manastirea Valea Mare

Foto: Gabriel Fomino

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 20937

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE