Manastirea Zosin

Manastirea Zosin Mareste imaginea.

Manastirea Zosin

Manastirea Zosin este o manastire ortodoxa localizata in satul Baluseni, judetul Botosani. Pe drumul national ce leaga orasul Botosani de municipiul Iasi, in dreptul localitatii mai sus amintite, sub directa indrumare a Parintelui staret Teodosie, se afla in constrctie noua Manastire Zosin. Asezarea monahala din Baluseni se afla situata la o distanta de doar 15 kilometri inspre sud de orasul Botosani.

Ansamblul monahal Zosin a fost trecut in lista monumentelor istorice nationale in anul 2004, in mod deosebit datorita bisericutei vechi, de lemn, pe care inca o mai pastreaza. Bisericuta de lemn, inchinata Maicii Domnului, dateaza din anul 1779.

Manastirea Zosin

Manastirea Zosin - scurt istoric

Manastirea Zosin isi face loc printre documente inca din anul 1779, cand dreptcredinciosul Tudorachi Basota ctitoreste o micuta biserica de lemn in padurea din apropierea satului Baluseni. Aceasta o aflam din pisania pastrata inca si astazi deasupra usii de lemn a bisericutei, cara mai zice: "Aceasta Sfanta Biserica este facuta de dumnealui satrariu Tudorache Basuta, care se cinsteste cu Hramul Adormirea prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, in zilele mariei sale Constantin Moruz, Voievod, in anul 1779, august 1."

Manastirea Zosin

Manastirea Zosin

Bisericuta are peretii tencuiti atat in exterior, cat si in interior, fiind pictata in anul 1834, direct pe lutul care acopera nuielele impletite ale zidurilor. Bisericuta este acoperita tot cu lemn, fasii de sindrila inlocuite din cand in cand.

Biserica de lemn din Manastirea Zosin este una dintre foarte rarele biserici cu pereti din impletitura de nuiele cunoscute in Romania, care s-au pastrat pana in zilele noastre. Peretii au fost lutuiti, tencuiti si apoi varuiti in culoarea alba.

Manastirea Zosin

In anul 1863, odata cu Ledea de Secularizare a averilor manastiresti, Schitul Zosin a fost si el afectat. Astfel, el a fost lipsit de cele primite de la ctitori si de cele care ii erau de folos. In acelasi an, locasul de rugaciune a fost desfiintat.

Abia in anul 1990, I.P.S Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in prezent Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a luat initiativa de reinfiintare a schitului si a asezamantului monahal din Zosin. Prim staret, dupa reinfiintare, a fost numit Parintele Firmilian Ciobanu, vietuitor, pana atunci, in obstea de la Manastirea Cozancea.

Manastirea Zosin

La numai un an dupa reinfiintarea schitului, parintele, cu ucenicii sai, a inceput sa ridice noua manastire, inchinata Adormirii Maicii Domnului. Manastirea cea noua este mareata si frumos impodobita, atat pe interior, cat si pe exterior. Catapeteasma, stranele si toate celelalte obiecte din lemn au fost lucrate de fratele mai mare al parintelui, Alexandru. Usor usor au luat fiinta si alte cateva incaperi, pentru chilii, pentru bucatarie si sala de mese (trapeza, pentru magazii si clopotnita.

Manastirea Zosin

Biserica cea noua a Manastirii Zosin a fost sfintita in data de 26 septembrie 1993, tot de acela care a si luat initiativa reinfiintarii ei, anume de Preafericitul Daniel. In numai trei ani, biserica cea noua a fost pictata in intregime, iar incalzirea incaperilor a fost si ea savarsita.

Dupa trecerea la Domnul a Parintelui Firmilian, la conducerea duhovniceasca a Manastirii Zosin i-au urmat Parintii Iosif Grigore, fost staret la Manastirea Cozancea, si Teodosie Plesca. Datorita unor miscari de teren, nevoitorii din Zosin au inceput deja construirea unei noi biserici, la mica distanta drumul national ce leaga Targu Frumos de Botosani, mai la deal de locul initial.

Manastirea Zosin

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 10121

Voteaza:

Manastirea Zosin 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Gabriel PancuPostat la 2010-02-25 19:42

    Este o manastire foarte frumossa si evlavioasa.Cuviosul Parintele staret Teodosie Plesca,prin rugaciuni, cu ajutorul lui Dumnezeu si a Preacuvioasei Macii Domnului a reusit sa ridice o noua biserica care merita toata lauda. Sa-i dea Dumnezeu putere Parintelui staret pentru a putea termina biserica si pentru a termina bransamentul la energia electrica.Doamne ajuta!

  • Teodor IlasPostat la 2010-02-25 17:43

    Frumos lacas manastiresc,merita vazut.Felicitari pentru postarea istoricului si pentru prezentarea acestei Frumoase manastiri.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE