Biserica din Frumusica

Biserica din Frumusica Mareste imaginea.

 

Pana in urma cu cateva decenii sat de sine statator, astazi parohie si parte a localitatii Axintele, Frumusica are un trecut de cateva secole. Asezarea apare amintita pe harti si in catagrafii de la inceputul secolului XIX. Dupa organizarea comunala din anul 1864, Frumusica a devenit comuna, cuprinzand satul cu acel nume, Pandurii si Ulestii, iar dupa anul 1882 si satul Parlitu.

 

Mosia Frumusica era stapanita in prima jumatate a secolului XIX de boierii Crutescu, trecand apoi in proprietatea Mariei Notara. Pana la inceputul razboiului de intregire, aceasta daruise lacas de invatatura si sprijinise biserica comunitatii din Frumusica, asezare in care la anul 1921 s-a nascut Preasfintitul Roman (Stanciu) Ialomiteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor intre anii 1973-1994.

 

Monumentul reprezentativ al comunitatii ramane biserica parohiala Sfantul Dimitrie, aflata la circa o jumatate de kilometru in stanga drumului rutier dinspre Cosereni si Barcanesti. Un drum de tara duce pana la lacasul de cult, ridicat intr-un punct ce domina imprejurimile.

Biserica din Frumusica

 

Potrivit pisaniei, biserica a fost ctitorita la anul 1838 de catre clucerul Dumitrache Crutescu si sotia sa, Maria. O alta sursa ii considera deopotriva ctitori si pe alti membrii ai familiei de boieri Crutescu, anume: Constantin, Scarlat si Elena.

 

Lacasul a fost reparat la anul 1910, apoi la anul 1926, cand a fost schimbat acoperisul si s-a facut soclul. Dupa ce la anul 1940 fusese afectat de cutremur, lacasul avea sa fie reparat la anul 1951, restaurandu-se la exterior turla si la interior catapeteasma.

 

Ca plan, biserica este trilobata si dispune de pridvor deschis. Iese in evidenta masivitatea deosebita a edificiului si zidurile groase de un metru, amintind de trainicele biserici medievale romanesti. O singura turla, de tabla, cu un plan octogonal pe o baza patrata, incununeaza naosul, in pridvorul deschis, avand coloanele legate intre ele prin arcade semirotunde, se pastreaza gropnita cu ramasitele pamantesti ale ctitorilor. Deasupra intrarii in pronaos este fixata pisania cu litere chirilice, care mentioneaza: "ACEASTA SFANTA BISERICA CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU S-A ZIDIT DIN TEMELIE CU CHELTUIALA DUMNEALUI CLUCER DIMITRACHE CRUTESCU SI CU CUCOANA MARIA, SOTIA DOMNIEI SALE, IN ZILELE PREAINALTULUI NOSTRU DOMN ALEXANDRU DIMITRIE GHICA VV. SI ALE PREASFINTITULUI MITROPOLIT NEOFIT, CA SA FIE IN VEC1N1CA POMENIRE SUFLETELOR CELOR CE S-AU OSTENIT, ANUL 1838, MAI 18". Trecerea din pronaos in naos se face printre doua coloane, alte doua fiind semiingropate. in interior, pictura se pastreaza destul de afumata.

 

Clopotnita realizata din lemn in urma cu o jumatate de secol, este dispusa la vest de biserica si asigura accesul in curtea acesteia, pe la partea de jos.

 

prof. Stefan GRIGORESCU

Baraganul Ortodox

 

12 Iunie 2012

Vizualizari: 6129

Voteaza:

Biserica din Frumusica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE