
Viata monahala se dezvolta cu timpul in jurul Sfintelor Cruci, nu fara dureri si piedici, uneori. Parintele Gherman puncteaza pricipalele momente din istoria manastirii:
“Sfintele Cruci constituiau un loc de mare pelerinaj. Acest fapt il va inspira pe P.S. Ilarie Teodorescu sa infiinteze aici o manastire de maici.

In absida stanga a bisericii de la Manastirea Dervent se afla o comoara nepretuita, Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul:
“Se spune ca aceasta Icoana a apartinut unei familii de romani din Cadrilater si atunci cand s-au facut acele schimburi de populatie, strangand strictul necesar pe care sa-l ia cu ei, au auzit glasul Maicii Domnului venind dinspre Sfanta Icoana care s-a repetat de trei ori si care a zis:”Dar pe mine nu ma luati?” Auzind glasul Maicii Domnului care venea dinspre Sfanta Icoana si fiind cuprinsi de harul Maicii lui Dumnezeu au luat cu multa bucurie aceasta sfanta icoana fiind dorinta Maicii Domnului. In drumul lor, trecand pe langa Sfanta Manastire si asistand la Sfanta Liturghie, vor lasa icoana Sfintei Manastiri Dervent, fiind primita in manastire cu mult alai de catre Parintele Staret Elefterie alaturi de un numeros sobor de preoti si credinciosi. Vreau sa va marturisesc ca foarte multi bolnavi si credinciosi care au venit la aceasta Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul s-au tamaduit sufleteste si trupeste. Maica Domnului vindeca in chip mira

La 250 de metri de Manastirea Dervent se afla izvorul tamaduitor sau Izvorul Sfantului Apostol Andrei, asa cum este numit in zilele noastre. Se spune ca Sfantul Apostol Andrei plecand de pe aceste meleaguri dobrogene, pe Dunare, a fost condus de ucenicii lui si de multi credinciosi. Unii dintre ei erau epuizati fiind foarte mare seceta. Nu era nici o sursa de apa. Sfantului Apostol Andrei i s-a facut mila de dansii. Se spune ca a ingenuncheat, a infipt toiagul sau cu Sfanta Cruce in pamant si in locul in care Sfantul Apostol Andrei a dat cu toiagul a izvorat apa, un izvor facator de minuni cu apa purtatoare de har dumnezeiesc. Se spune ca foarte multi credinciosi si bolnavi care erau atunci cu Sfantul Apostol Andrei s-au tamaduit sufleteste si trupeste. In primele veacuri crestine acest Izvor al tamaduirii a fost folosit si ca cristelnita. A ramas pana in zilele noastre ca o apa tamaduitoare si facatoare de minuni. Oamenii aflati in suferinta si necazuri care folosesc aceasta apa se tamaduiesc de orice boala ar avea. Biserica manastirii are hramul “Cuvioasa Maica Parascheva” dar hramul cel mai mare al bisericii este “Izvorul Tamaduirii”, zi in care se face un foarte mare pelerinaj si atunci vin foarte multi credinciosi si bolnavi. Harul Maicii lui Dumnezeu si al Sfantului Apostol Andrei se revarsa asupra bolnavilor in aceasta Sfanta Zi, in Saptamana Luminata, vineri dupa Pasti. Foarte multi credinciosi si bolnavi se tamaduiesc in aceasta zi. S-a ridicat la izvor un paraclis inchinat Sfantului Apostol Andrei. Este bine sa luati si dvs. apa tamaduitoare de acolo, sa duceti la cei dragi ai dvs. care nu au putut veni aici din diferite pricini.”
In curtea manastirii Dervent, in dreptul Sfantului Altar al bisericii, ne oprim, insotiti de Parintele Gherman, la cea de-a doua Sfanta Cruce de la Dervent, a Sfintelor Fecioare:
“Frati crestini, ne aflam aici in fata Sfintei Cruci a Sfintelor Fecioare. Pe acest loc au fost martirizate cele trei Sfinte Fecioare. Bratele Crucii au fost distruse de acel turc necredincios care a fost pedepsit de Dumnezeu cu moartea pe loc. Aceste Sfinte Cruci purtatoare de har sunt tamaduitoare si pentru animale. Acum cateva decenii a fost adus aici un cal. Prin atingerea de Sfanta Cruce, prin rugaciunile facute de stapanul sau calul s-a intors acasa sanatos. Obiceiul credinciosilor din zilele noastre este de a atinge de Sfanta Cruce graunte, grau, porumb, si unii dintre credinciosi le duc acasa spre insanatosirea animalelor lor. I se mai spune si crucea animalelor deoarece aici s-au vindecat foarte multe animale.”
Ctitorul manastirii Dervent, Parintele Elefterie Mihail s-a nascut in 11.11.1900 si a trecut la cele vesni

“Acest cuvios Parinte Elefterie s-a nascut in Leaskova, in Bulgaria de astazi, a facut cursuri de medicina naturista la Adrianopol, invatand foarte bine acolo mestesugul doctoricesc naturist. A fost un mare medic naturist. Parintele cunostea foarte bine structura scheletului uman si corecta oasele la locurile lor. Prin tratament naturist cu plante medicinale, prin rugaciuni, prin viata sfanta pe care o avea acest mare cuvios parinte, foarte multi credinciosi, oameni care veneau in Sfanta Manastire cu necazuri, cu probleme in familie si cuprinsi de anumite boli se intorceau acasa sanatosi sufleteste si trupeste. A fost un mare duhovnic, un mare postitor, un mare traitor. Se spune ca Parintele avea darul rugaciunii inimii, il cautau credinciosii bolnavi din intreaga tara. In 1959 a fost scos cu forta din manastire. A fost o vreme mare duhovnic la Manastirea Agapia iar din anul 1985 a fost chemat la Manastirea Secu. Parintele, inainte de a muri la varsta de 90 de ani, fiind foarte batran si bolnav, a avut o ultima dorinta, de a se savarsi in aceasta sfanta manastire. Dumnezeu a randuit ca, imediat dupa Revolutie, Parintele sa vina aici. A obtinut aprobarea pentru redeschiderea acestei Sfinte Manastiri. Parintele este cel care a readus lumina in aceasta manastire, in acest sfant lacas. Parintele este cel care a construit biserica si cel care s-a straduit foarte mult pentru redeschiderea acestei Sfinte Manastiri. A mai fost staret 100 de zile. Dupa 100 de zile fiind impacat cu sine pentru ca a putut obtine aprobarea redeschiderii manastirii, multumindu-I lui Dumnezeu pentru toate, a fost chemat de Domnul, mutandu-se la cele vesnice, fiind inmormantat in fata Sfantului Altar unde astazi foarte multi credinciosi care l-au cunoscut si cei care nu l-au cunoscut vin si se roaga la mormantul sau, cu lacrimi, sa le ajute in viata si sa-i calauzeasca spre tot lucrul care este placut lui Dumnezeu. Parintele vindeca in chip miraculos pe foarte multi credinciosi si bolnavi care se roaga la mormantul sau cu credinta. Parintele arhimandrit Elefterie, dupa cum i-a fost dorinta, a fost inmormantat fara sicriu, avand la cap o caramida, dupa cum este obiceiul la calugari, un obicei bizantin. Suntem siguri ca Parintele Elefterie are si sfinte moaste datorita vietii sale sfinte. Vreau sa va spun o istorioara cu Parintele ca sa va dati seama cata traire duhovniceasca avea si cat de mult il asculta Dumnezeu. Pe cand era staret in aceasta sfanta manastire parintele dorea foarte mult sa afle numele Sfintilor Mucenici care au fost martirizati in acest loc. Si dorind sa afle,

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati
Pelerinaj organizat de Biserica “Pogorarea Sfantului Duh” din Cartierul Titan din Capitala
.
-
Manastirea Dervent (I)
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Manastirea Dervent - un sanatoriu al duhului
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.