
Arhiepiscopia Ramnicului, Protoieria Dragasani
Monografia Bisericii Adormirea Maicii Domnului
Parohia Capu Dealului, Dragasani
*
Localizare geografica
Parohia se afla in partea de Vest a orasului Dragasani, la o distanta de circa 2 km fata de centrul orasului, situata pe drumul ce leaga orasele Dragasani si Targu Jiu.
Istoric
Biserica filiala "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul (mahalaua) Capu-Dealului, orasul Dragasani, situata la drumul bisericii, ramificatie a strazii Regele Ferdinand (fosta 23 August), este monument istoric si deserveste un numar de aproximativ 150 familii. Este in forma de nava, cu o singura turla din lemn invelita cu material izolator. Atat turla, cit si acoperisul, nu sunt cele originale (ea avand la inceput aspectul de bolnita), biserica suferind mai multe reparatii. Asezarea bisericii la poalele plantate cu vii, de sub dealul Oltului, aici unde Tudor din Vladimir, alaturi de ostile grecesti, au opus rezistenta puhoiului turcesc ce venea din stanga Oltului, nu este intamplatoare, ci ne face sa credem ca intemeietorul ei, capitanul GIURA a facut parte din oastea lui Tudor si drept multumita lui Dumnezeu pentru victoriile purtate, a ridicat acest sfant locas Domnului.
Biserica a fost construita intre anii 1818-1824 din caramida. Pe aici a trecut Tudor Vladimirescu si cativa dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu condusi de Preda Druganescu alaturi de eteristi au opus rezistenta trupelor otomane. Ca omagiu al evenimentelor petrecute la Dragasani s-a ridicat, in anul 1884 in parcul din centrul orasului Dragasani, un monument comemorativ. Revolutia din 1848 ridica la lupta intreaga Oltenie, o parte din locuitorii Dragasaniului, aflandu-se in armata revolutionara de la Troianu (in prezent cartier al municipiului Ramnicu Valcea) condusa de Gheorghe Magheru fostul capitan de panduri al lui Tudor Vladimirescu. Tot aici exista si un cimitir, unde se afla o groapa comuna, in care au fost inmormantati numerosi martiri. La constructia ei, au participat atat constructori locali, cat si specialisti in constructia de biserici bizantine, adusi de boierii locali (printre care cel mai de seama fiind Giura capitan de panduri). Biserica are atat pictura interioara cat si exterioara.
Intre 1953-1957, biserica este reparata dupa cutremurul din 1940, iar de duminica Tomii, 1957 a fost resfintita. in 1956 s-a spalat pictura bisericii. in toata aceasta perioada slujbele se faceau mai rar, o data la doua saptamani, si numai cand vremea o permitea.
Dupa cutremurul din 1977, biserica a intrat intr-un amplu proces de reparatie intre anii 1981-1983. Partea de nord a bisericii, in zona sf. altar, si a catapetesmei au fost cele mai afectate, tavanul a cazut si acoperisul s-a rupt. Acum s-au pus contraforti si tije de rezistenta din fier brut lucrate de mesterii fierari ai locului. De asemenea s-a turnat centura de beton deasupra pentru consolidare, si s-a turnat beton sub temelia de caramida a bisericii, iar in 1983 a fost resfintita.
Pana in 1898, a fost acoperita cu sita. Din acel an, s-a acoperit cu tabla de cupru. in timpul legionarilor, tabla de cupru, ca si clopotul cel vechi, s-au luat pentru a se completa la o alta biserica noua, mare, construita in oras. in locul ei s-a pus de catre un donator, in 1940, tabla neagra (negalvanizata) pe care s-au gasit inscriptii regale.
intre 1948-1949 s-au unit bisericile Gardesti si Capu Dealului, cea din Capu Dealului devenind filiala. in 2000 s-a separat de biserica de la Gardesti.
In 1949 s-au unit cele doua biserici, cu biserica de la Momotesti, situatie care a ramas timp de 2 ani, pana in 1950. Intre 1950-2000, bisericile Gardesti si Capu Dealului, au ramas unite intr-o singura parohie. De la aceasta data, anul 2000, biserica din Capu Dealului devine biserica parohiala de sine statatoare, asa cum a fost la inceputurile ei, cu activitate si istorie proprie.
In anul 2006, in timpul preotului Stoica Daniel, datorita faptului ca biserica avea tabla ruginita si apa curgea prin acoperis, se inlocuieste tabla neagra din 1940, cu tabla galvanizata. In 2007 se inlocuieste pardoseala si se achizitioneaza mobilier nou facut pe comanda de catre sculptorul Grigore din Rm. Valcea.
Predoslovie sau Pisania
Pe frontispiciul de la intrare in pronaos, deasupra usii, se gaseste urmatoarea inscriptie, scrisa in limba romana veche cu litere chirilice: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica ce se cinsteste si se praznuieste hramul sfintei adormiri a preacuratei fecioare s-au ridicat si s-au infrumusetat cu zugraveli dupa cum se vede cu toata cheltuiala si osteneala dumnealui capitan Giura si sotia sa Alexandra in zilele prealuminatului si inaltatului domn Ioan Gheorghe Dimitrie Ghica voievod cu blagoslovenia preasfintiei sale parintelui nostru episcopu Galaction, 1824 iunie 25"
Pictura
Nu se cunoaste cu exactitate pictorul care a executat lucrarea la aceasta biserica. Pictura bisericii in interior este o fresca a epocii decadente (este posibil ca pictura sa fie facuta de Pantelimon Zugravul sau ucenicii acestuia, fratii Grecu), cu sfinti exagerat de mari fata de inaltimea bisericii, careia nu i s-a adaugat nimic, cu ocazia reparatiilor facute, decat bolta naosului dupa cum s-a mentionat, a carei pictura s-a executat de catre pictorul Ion Diaconu din Ramnicu Valcea. Pictura exterioara executata din nou in fresca, s-a facut de pictorul Ion Hermeneanu din Govora conform devizului.
Pe frontispiciul zidului de la intrarea in tinda se afla pictata icoana hramului Adormirea Maicii Domnului, incadrata de icoanele sfintilor Nicolae, Cuv. Paraschiva, si Sf. M. Mc. Gheorghe si Dimitrie. Pe zidul de la M.Z.(sud) se afla pictat un cal presupus a fi al lui Alexandru Macedon, sau Tudor Vladimirescu, iar pe zidul de la M.N. (nord) este pictata moartea cu o coasa. De jur imprejurul zidurilor exterioare, apar in marimi naturale, picturi ale sf. apostoli, prooroci si evanghelisti.
in pridvor (tinda), (L=1,5/l=5 m) in partea dreapta la intrarea in biserica, se afla scena iadului, iar in partea stanga, raiul. Mai sus se afla cei 12 apostoli si diferite scene in legatura cu facerea primilor oameni, primul pacat, izgonirea din rai, etc. Pe bolta, in medalion se afla Iisus Hristos - Emanoil si Sf. Ioan Botezatorul.
in pronaos (L=3/l=5 m) pe peretele de apus si M.Z. (sud) se afla capitanul Giura cu sotia sa Alexandra, purtand pe maini biserica. Pe pereti apar: scena lui Daniil in groapa cu lei, Sf. Ioan Botezatorul si diferite scene biblice. Pe bolta se afla Maica Domnului cu pruncul in brate.
in naos (L=5/l=5 m) pe peretele de la M.N. (nord) in marime naturala se afla Sf. Arh. Mihail si Gavriil. Pe restul peretilor de jur imprejur, se afla Sf. Simeon Stalpnicul, Gherasim, Sf. M. M. Dimitrie, Gheorghe, Teodor Tiron, Nestor, Procopie si Mercurie. Urmeaza diferite scene din viata si minunile Mantuitorului. in pandantivi sf. patru evanghelisti, Matei, Marcu, Luca si Ioan, iar sus pe bolta Pantocratorul inconjurat de cete de ingeri. Catapeteasma din zid are sus sf. cruce a rastignirii Domnului. Sub ea sunt redati proorocii in medalion, cei 12 Apostoli si scenele celor 12 praznice imparatesti.
La Sf. Altar (L=3/l=5 m) pe bolta Dumnezeu Tatal. Pe zidul de la apus scena jertfei lui Isaac pe muntele Moria. Spre rasarit icoana Maicii Domnului pe tron cu pruncul in brate incadrata de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Erminia picturii exterioara la biserica din Capu Dealului
Urmand canoanelor bisericesti in domeniul picturii bizantine, si mai ales intemeietorului tipicului pictural ortodox, prin lucrarea "Manual de pictura bizantina" al lui Dionisie de Furna (1805), si mesterii zugravi ai bisericii din Capu Dealului, au reusit sa pastreze in mare parte randuiala picturii exterioare, desi de multe ori intemperiile au fost mai puternice decat vointa credinciosilor. Astfel in exterior intalnim urmatoarea insiruire a sfintilor, scrierea numelui fiecarui sfant si titulatura acestuia fiind in limba romana cu caractere chirilice (specifica picturii bizantine pana in anul 1860). Biserica are in zona superioara 8 sfinti in partea dreapta, 8 in partea stanga, 3 in dreptul altarului, si 3 in fata, la intrare in biserica.
Activitatea preotilor de-a lungul timpului
Gheorghe Diculescu in timpul lui probabil, s-au unit bisericile Gardesti si Capu Dealului, cea din Capu Dealului devenind filiala pana in 2000.
Pr. Gobjila Mihai, venit din Basarabia 1948-1958. in timpul lui s-au unit cele doua biserici, cu biserica de la Momotesti. in 1953 s-a facut prima inventariere a bunurilor bisericesti la cele trei biserici. O reparatie cu spalarea picturii de fum s-a facut pe baza de deviz in anul 1957, preot fiind Gobjila Mihai. A inlocuit bolta cea mare care era din zid si se crapase cu alta din cercuiala tencuita. Tot sub acest preot s-a invelit biserica cu tabla, s-au legat zidurile cu fier si a imprejmuit-o cu gard de uluca. in interiorul bisericii a facut reparatii brutarul Gheorghe Stoica, care a pardosit-o si a facut stranele de lemn.
Pr. Fiera Dumitru 1958-1973. El a facut prima inventariere a bunurilor de patrimoniu mobile si imobile cunoscute la aceasta biserica, in anul 1972. in timpul lui s-au unit bisericile Gardesti si Capu Dealului, cea din Capu Dealului devenind filiala pana in 2000.
Pr. Neamtu Dumitru, 1976-1994. A desfasurat o buna organizare in ceea ce priveste documentatia bisericeasca, poate cea mai buna de la aceasta parohie. in aceasta perioada s-a facut geamlacul din fata bisericii.
Pr. Chivulescu Marian, 1994-2000. in timpul lui s-a refacut pictura interioara si exterioara, in anul 1999. Pana in anul 2000, biserica din Capu Dealului a fost unita cu cea de la Gardesti. Din acest an parohia se imparte asa cum fusese initial, la Gardesti slujind Chebarus Ghe., iar la Capu Dealului Ilina Mihai.
Pr. Ilina Mihai, 2000-2005. in timpul lui s-au instalat tevile de gazele la biserica, s-au montat doua sobe pe gaz, si s-a construit o magazie in fata bisericii, din blana, acoperita cu placi de azbociment.
Pr. Stoica Daniel, 1 iul. 2005- pana in prezent. In timpul lui:
• s-a pus tabla galvanizata pe acoperis, intrucat ploua prin acoperis, 60 milioane lei vechi- 2006.
• S-a pus pardoseala noua, 30 milioane lei vechi – 2007.
• S-a instalat un convector pe gaze, in valoare de 9 milioane lei vechi.
• S-a schimbat mobilierul vechi in totalitate, cu unul nou numai din sculpturi realizate de mesterul Grigore de la Rm. Valcea - 2008. Scaun arhieresc, 15 milioane, 14 scaune x 4 mil/buc=56 mil, iconostas Iis Hristos 10 mil, iconostas Maica Domnului 13 mil, usi imparatesti, 18 milioane.
• S-a turnat beton in fata bisericii, si s-a continuat cu alee de 2 m pana la poarta bisericii pe o distanta de aprox. 50 m - 2009. Valoare, 23 milioane.
• S-au realizat modificari la turla bisericii, si s-au schimbat geamurile la toata biserica - 2007. Valoare, 15 milioane turla, si 12 mil geamurile.
• S-a turnat beton in fata bisericii, pana la poarta, pe o distanta de 40 m si latime 2,5 m, valoare 25 milioane.
• S-a schimbat traseul tevii de gaze care fusese amplasata chiar prin fata bisericii (creand un aspect neplacut pentru fatada), fiind mutata in partea laterala dreapta a bisericii - 2009.
• S-a restaurat pictura exterioara, in partea superioara de catre pictorul Radu Vasile - 2009.
• S-a primit titlul de proprietate de la primaria Dragasani, avand bine delimitat cimitirul, biserica si s-a primit un teren din partea primariei intr-un loc cu maracinis suprafata 0,7 ha.
• intrucat incalzirea cu sobe de metal nu facea fata bisericii si pe deasupra mai era si inestetica, s-a instalat in luna iunie 2010 un sistem de incalzire pe gaze (centrala pe gaze, 8 calorifere, pompa recirculare, teava de cupru cu doua trasee, senzor de gaze) in valoare de 10.000 ron.
• S-a montat inpamantarea, deoarece biserica nu avea pana la acel moment, si exista pericolul electrocutarii sau scurtcircuitarii, val. 400 ron.
• in luna iulie 2010 s-a instalat un sistem de alarma antiefractie, deoarece este monument istoric, si cu cativa ani in urma a fost sparta de hoti care au furat icoane, carti vechi si obiecte de valoare printre care si Sf. Evanghelie. Se spune ca dupa 7 zile, evanghelia a fost gasita la intrarea in curtea bisericii, semn ca si hotii cat ar fi de rai, au frica mai mult decat orice, de Cuvantul lui Dumnezeu care le va rosti sentinta la sfarsitul lumii.
• Tot in aceasta luna, s-a infiintat prin consiliu parohial "Asociatia Filantropica Capitan Giura", care urmeaza sa fie avizata si aprobata de inalt preasfintitul arhiepiscop Gherasim al Ramnicului si de forurile de conducere ale ministerului administratiei si internelor.
Proiecte de viitor ale preotului Stoica Daniel:
1. Sopron (praznicar).
2. Alee din pavele de la poarta pana la biserica.
3. Clopotnita in stilul celei de la Sf. Ilie din Dragasani.
4. Capela cu sistem de mentinere a unei temperaturi constante de +5 grade.
5. Fantana arteziana asemanatoare celei de la manastirea Cozia, cu o cruce de marmura in mijloc.
6. Monument al eroilor la intersectia dintre drumul bisericii si strada principala.
7. Geamlac nou.
Preotii slujitori cunoscuti, la parohia Capu Dealului
1. Gheorghe Diculescu
2. Pr. Popescu Mihai, fiu al satului, 1900-1930, tatal preoteselor Ma(r)ita si Elena, si al d-nei Lica.
3. Pr. Rudeanu, casatorit cu o fata din parohie, a fost preot intre 1930–1948. in acelasi timp slujea si preotul
4. Butoi Mircea, care facea slujba si la biserica din Gardesti. Decedat la 09.12.1932, in varsta de 29? ani. A murit muscat de un sarpe, in curtea bisericii , la tinerete.
5. Pr Grigore Onica, n. 30.09.1891, d. 24.09.1961.
6. Pr. Gobjila Mihai, venit din Basarabia 1948-1958.
7. Pr. Fiera Dumitru 1958-1973.
8. Pr. Iepurescu 1973-1976.
9. Pr. Neagoe, in calitate de loctiitor temporar, 1976.
10. Pr. Neamtu Dumitru, 1976-1994. A tinut o buna organizare a documentatiei bisericesti, poate cea mai buna.
11. Pr. Chivulescu Marian, 1994-2000.
12. Pr. Ilina Mihai, 2000-2005.
13. Pr. Stoica Daniel, 1 iul. 2005 - pana in prezent.
Date personale despre preot Stoica Daniel: Educatie si formare.
• Seminarul Teologic Liceal “Sfantul Nicolae", Ramnicul Valcea (1993-1998).
• Facultatea de Teologie Ortodoxa, Pitesti (1998-2002).
• Licenta in Istoria Bisericii Ortodoxe Romane (2002), cu lucrarea: "Episcopia Ramnicului, de la inceputuri pana in prezent", specializarea Teologie-Pastorala.
• Titular pe catedra de religie la Colegiul National “Gib. Mihaescu" din Dragasani in perioada 2002-2004. Am predat de asemenea si la scoala "Nicolae Balcescu", si scoala "Tudor Vladimirescu".
• Preot la parohia Albesti, in perioada decembrie 2004- iunie 2005.
• Preot la parohia Capu Dealului din 2005 pana in prezent.
Cantareti slujitori (cantori)
• Bara
• Ionita Pisoc
• Roncea Gheorghe 1954.
• Marin de la Dobrusa
• Bereanu Ion, de la Momotesti, 2000-2005.
• Cobirje Constantin, 2005-prezent.
Epitropi de seama
• Rosculete Mircea, epitrop 2006-2010, 2010-2014.
• Mijloianu Viorel 1988- 2002, 2002-2006.
• Georgica Bolocan
• Lungu Constantin
• Ciobanu Gheorghe, bunicul lui Ciobanu Radu cu sifonaria 1954.
• Neiboiu Dumitru
• Gheorghe Negheorghe (Capsoman).
Consilieri
• Vladucu Ilie, consilier de seama care a slujit biserica de-a lungul a 5 preoti.
• Mehedintu Marin
• Visoiu Gheorghe
• Dima Nicolae
• Lungu Nicolae
• Ciobanu Dumitru.
Obiecte de valoare
Obiectele de valoare care sunt inscrise in lista de patrimoniu, si care au o valoare insemnata, se pot imparti in doua categorii:
A. Obiecte care sunt si in zilele noastre si sunt inventariate, constituind patrimoniu national.
Gasite la biserica la data de 06.12.2009, de ziua Sfantului Nicolae.
Carti
1. Octoih Mare, 1890, 767 p. –VECHE
2. Penticostarul, 1895, 462 p. –VECHE
3. Triodul, 1897, 845 p. –VECHE. Triodiu - adica trei cantari care cuprinde in sine tota oranduiala serviciului bisericesc, cu incepere de la Duminica Vamesului si Fariseului pana la Sfanta inviere. Cu aprobarea Sf. Sinod al Sf. noastre Biserici Autocefale Ortodoxe Romane. Cuprinde 9 capitole: 1. Saptamanile lasatului de carne si branza; 2. inceputul Sfantului si Marelui Post; 3.Saptamana a Doua din Post; 4.Saptamana a Treia din Post; 5.Saptamana a Patra din Post; 6.Saptamana a Cincea din Post; 7.Saptamana Stalparilor; 8.Saptamana Mare; 9.Cantari si invataturi.
4. Noul Testament, 1877, -VECHE. A fost donata de preot Stoica Daniel, parohiei Capu Dealului, mostenita de la bunicul sau, Tudorascu C-tin.
5. Prohodul D-lui Iis Hs, 1935
6. Aghiasmatar, 1937
7. Prohod, 1944
8. Ceaslov, 1945
9. Prohodul, 1967, 3 buc
10. Aghiasmatar, 1974
11. Tipic Bisericesc, 1976
Obiecte vechi
1. Sf. Potir de la biserica din Capu Dealului, Dragasani.
2. Sfintele Usi Imparatesti, de la intrarea in sf. altar.
3. Sfesnic turnat din bronz, sec XIX.
4. Clopot mic, 48 kg, bronz, arama si argint, a II-a jum. a sec XIX, diametru…… inaltime…..
5. Clopot mare, 100 kg, bronz si aliaje, a II-a jum a sec XIX. diametru…… inaltime….. Trebuie precizat ca primul clopot a fost furat de turci.
6. Toate icoanele vechi, de valoare au fost furate de-a lungul timpului de persoane necunoscute.
B. Obiecte vechi inregistrate inainte de revolutie, disparute intre timp, si pe care asteptam sa le recuperam. Care erau la biserica pana la 1972, cand au fost inventariate:
• Penticostar, nr crt. 20, an 1894, nr inv. 122
• Apostol , nr crt. 21, an 1895, nr inv 122(probabil 123)
• Au mai existat si alte 19 carti vechi care trebuie inventariate.
Particularitati ale bisericii
1. Cimitirul are o groapa comuna in care au fost ingropati oamenii lui Tudor Vladimirescu, dupa luptele cu eteristii impotriva otomanilor.
2. Grosimea zidurilor depaseste in unele locuri 1 metru, iar in mijlocul locasului de cult sunt doi stalpi cubici de rezistenta, ornamentati cu motive florale locale, in special vita de vie.
3. Sfintii care au luptat in armata, cum ar fii: Sf. Gheorghe, Sf. Teodor, Sf. Nestor, sunt reprezentati avand pe armuri capete de oameni sau scalpuri, lucru care nu se mai intalneste la alte biserici ortodoxe.
4. Existenta unui cal alb, pictat in partea exterioara a bisericii, spre sud, care nu are nici o legatura cu iconografia, insa care ocupa un loc spatial cu conotatii simbolice.
5. infatisarea celor doua perspective, rai si iad, la intrarea in biserica, fiind una dintre putinele biserici (monumente istorice) din tara, care au acest motiv pictural.
6. Intrarea in turla bisericii unde se afla odinioara clopotnita, se face dupa zidul de la intrare, in partea stanga, pe niste scari foarte inguste si intunecoase. Acum in turla bisericii nu se mai afla decat un clopot mic, de 48 kg, dar frumos ornamentat, care din intunericul turlei apare ca o marturie a trecerii timpului peste biserica din vremurile demult apuse si ca un martor al succesiunii generatiilor din neam in neam.
Morminte vechi si Eroi ai Neamului
• Morminte: Se pastreaza cateva morminte vechi, avand cruci din piatra, inscriptionate cu caractere chirilice si romanesti.
• Eroi: Eroii necunoscuti, cazuti pe campul de lupta in apropierea bisericii, fiind ingropati apoi la groapa comuna in anul 1819. Lutoiu Dumitru si Stoica Dumitru, morti in al II-lea razboi mondial 1944.
Traditii si Obiceiuri
a) Cunoscuta si sub denumirea de "Biserica cu cal", deoarece in partea de sud, asemenea locului in care se afla zidita si Ana de catre mesterul Manole, se afla la inceputuri, un cal alb, si infatisa calul lui Tudor Vladimirescu, “Aripas", care dupa moartea sa, s-a intors singur pe aceste meleaguri pe unde a trecut mai inainte cu stapanul sau, si ranit fiind nu a mai trait mult. in cinstea domnului Tudor, oamenii l-au ingropat ca pe un om de rand, iar capul sau l-au asezat cu multa cinste intr-un zid al bisericii, considerand ca astfel va dainui si mai mult amintirea si ramasitele pamantesti ale calului ALB pe care a murit Tudor Vladimirescu. Oamenii l-au plans pentru ca nu l-au mai gasit pe Tudor, de aceea se mai numea inainte si "biserica cu cal". De ce i se spune biserica cu cal? Pentru ca acolo se gaseste ultimul cal al lui Tudor Vladimirescu, un cal alb, care a venit singur la biserica, dupa ce domnitorul a fost omorat de turci. A fost cunoscut de cei ce-l ingrijisera mai inainte, dar si dupa obiectele si insemnele care s-au gasit asupra calului. Cu siguranta pe aici mai trecuse si mai inainte, si i-a placut mult zona salbatica de deasupra bisericii cu multe izvoare la suprafata si iarba din belsug. Cert e ca aici a stat pana a murit, iar localnicii i-au purtat o mare cinste cat a trait, iar la moartea sa, capul sau a fost bagat in zidul din partea dreapta a bisericii, pentru a trai vesnic in amintirea bisericii si a locuitorilor din acea zona.
b) Unele persoane considera ca nu se numea biserica cu cal, ci cu cai, singura diferenta fiind un punct (situatie care intareste expresia, a pune punctul pe I), care s-a pierdut probabil in timp. Justificarea ar fi aceea ca in exteriorul bisericii sunt pictati mai multi cai, nu doar unul singur cel al lui Tudor. Posibil ca lumea vazand pe sfantul Ghe. si sfantul Dumitru deoparte si de alta pe fatada bisericii calare pe cai, unde se mai adauga si faptul ca opus picturii care reprezinta Moartea cu coasa se afla inca un calaret pe calul sau, posibil a fi fost Alexandru Macedon sau Tudor Vladimirescu, de asemenea si un cal in doua picioare deasupra locului in care se presupune ca ar fi capatana calului lui Tudor, calul care a venit singur, fara stapan, si s-a oprit la aceasta biserica, pe unde mai trecuse odinioara, toate acestea poate au determinat pe cei care au trecut pe langa biserica, sa o numeasca drept reper, biserica cu cai. Este posibil ca biserica sa fi avut si o herghelie de cai, care erau folositi la culturile vitei de vie, si care umblau liberi printre izvoarele dealului de deasupra bisericii. Pana in anul 2009, pictura s-a sters in mare parte, ramanand insa ornamentul cu motive locale, care incadra initial calul in doua picioare deasupra locului in care se presupune ca ar fi capatana calului lui Tudor Vladimirescu.
c) Este posibil ca aici sa fi fost si o herghelie de cai, pentru ca astfel se poate explica cum o biserica atat de mica se putea intretinea singura, si pe deasupra avea si cea mai veche biblioteca din oraselul Dragasani.
d) in timpul navalirii turcilor, bisericile din Oltenia au fost devastate, iar spre a profana locasurile de cult, au intrat pana la usile de la altar, la bisericile de la Gardesti si Capu Dealului. De aceea a aparut ideea conform careia daca prin cai s-a facut necuratie in locasul cel sfant, tot asa sa se si sfinteasca, printr-un cal, calul lui Tudor cel cu nume de zburator (Aripas) care duce rugaciuni catre cer.
e) O traditie locala spune ca pe timpuri, un om trecea in fiecare dimineata cu o toba pe drum si striga: "Sa traiasca domnia sa, boier Giura", de la un capat la altul al satului. O alta traditie spune ca un om, se ducea de trei ori in fiecare zi la biserica si tragea clopotul, iar in timp ce tragea clopotul, striga in acelasi timp, "Boier Giuraaaaaa", de fiecare data cand tragea clopotul, drept multumire pentru ajutorul acordat oamenilor din aceasta zona.
f) Se spune ca in zidul bisericii se afla capul ultimului cal pe care l-a avut Tudor Vladimirescu.
g) Are moartea cu coasa, la coltul bisericii.
h) Are multi cai pe pereti, unii chiar verzi.
i) Icoana praznicala(a hramului) de pe fatada bisericii are un sigiliu care exista pana in zilele noastre.
Marturii despre biserica
1. Inca de la inceput, cartierul a fost strans legat de biserica sa, care i-a adus notorietate. Astfel, printre monumentele importante ale municipiului Dragasani, erau mentionate si biserica din Capu Dealului: "municipiu, judetul Valcea; ruinele castrului roman Rusidava; Muzeul viei si vinului; casa memoriala a scriitorului Gib Mihaescu; biserica Adormirea Maicii Domnului (1793); biserica Sfantul Ilie (secolul XVIII) cu fresce originare; biserica lui Iancu Jianu din Capu Dealului cu pictura in fresca ; biserica Sfantul Nicolae (1826-1835) cu picturi murale originare; case intarite de Tudor Vladimirescu: casa Setrarului, casa Filaret si metocul Episcopiei Ramnicului; monumentul eteristilor, al batalionului sacru (1881); monumentul eroilor din Primul Razboi Mondial; bustul lui Tudor Vladimirescu (1970, sculptor V. Nastasescu)".
2. In anumite documente, se aminteste de biserica din mahalaua Capu Dealului, satul Gradestii, ca fiind " (pe) propietatea dumnealui boieri Florii Gradescu, Biserica de zid". Printre primele scoli de zugravi din tara s-a numarat si cea de la Gradesti despre care aflam dintr-o scrisoare pe care Dositei Filitti, mitropolitul Ungrovlahiei (1793-1810), o trimite lui Alexandru Moruzi voievod la 21 aprilie 1800, prin care cerea domnului scutirea de dari a dascalului scolii de zugravi de la Gardesti. Aici a ucenicit "Mincu Zugravu", un interesant personaj care a marcat viata cultural-artistica si didactica desfasurata in unul din actualele cartiere ale orasului Dragasani. Cercetatorul C. Tamas subliniaza ca "scoala de zugraveli a dascalului Mincu este prima scoala de arte plastice de pe teritoriul rural al patriei noastre".
3. In anul 1952, preotul Dumitru Balasa si Alexandru Lita au inceput organizarea unei colectii muzeistice in Dragasani, cautand obiecte de valoare si la aceasta biserica precum si carti vechi din vechea si vestita biblioteca de la biserica din Capu Dealului care detinea multe manuscrise si tiparituri in limbile greaca, slavona si romana veche cu caractere chirilice.
4. Sirul edificiilor se incheie in chiar anul rascoalei Vladimirescului cu biserica de la Verdea a capitanului Giura, pentru ca in 1823 sa inregistram pe cea din Tetoiu-Vijoiesti terminata de urmasii stolnicului Vladut Tetoianu 55 si pe cea din Sinesti a polcovnicului Udrea Sinescu. Text preluat din lucrarea Episcopi si ctitori in Valcea secolului al XVIII-lea, Acad. Razvan Theodorescu.
5. Intr-o lucrare a lui Constantin Balan, "Inscriptii Medievale si din Epoca Moderna a Romaniei – Judetul istoric Vacea ( sec. XIV-1848)", se aminteste despre biserica de la Capu Dealului, si despre frontispiciul de la intrarea in biserica: "Pisanie pe peretele de deasupra usii de intrare in biserica, intr-un camp de 20/60, litera de 3,5 cm, cu negru pe fond galbui, inscriptia a fost retusata ulterior. De asemenea aminteste de un pomelnic la proscomidiar pe un camp de 60/58 cm, litera de 1,5-2,2 cm, cu alb pe fond albastrui.
6. In anii 1932-1933 la Capu-Dealului se infiinteaza o mica scoala cu chirie, la o casa particulara. Cu timpul aici se va construi un local cu 4 clase de scoala si gradinita (http://dragasani-vl.ro/).
7. Scoala din Capu Dealului e amintita si in anul 2008 in proiectele de reabilitare: Continuarea rigolei betonate de la scoala Capul Dealului la intrarea in comuna Sutesti. http://www.curierul.ro/.
8. Biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul Capu'' Dealului, ca si alte biserici vechi, adapostea una din cele mai vechi biblioteci din municipiu. Necesitatea unor biblioteci publice s-a impus inca din secolul al XIX-lea. (http://www.dragasani.net/).
9. In data de 24 iunie 2010, in ziua praznicului "Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul", Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica din Parohia Pietroasa, com. Creteni, jud. Valcea, care si-a sarbatorit ocrotitorul, pe Sfantul Ioan Botezatorul. Dupa amiaza Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a mers in vizite pastorale in protopopiatul Dragasani la bisericile din parohiile: Izvoru, Nemoiu, Mitrofani, Sutesti si Capu Dealului. (sursa: http://www.arhiram.ro/stiri/2010/06/preasfintitul-parinte-emilian-lovisteanul-savarsit-slujba-arhiereasca-la-biserica-"sf-)
Bibliografie
1. Rautu Melete, iconom stavrofor, protoiereu al judetului Valcea, “Monografia ecleziastica a judetului Valcea cu privire la monumentele religioase, precum si la viata morala si religioasa a poporului", alcatuita cu ocazia jubileului a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I regele Romaniei, imprimeria judetului Ramnicul Valcea, 1908.
2. A se observa "Pomelnicele Episcopiei" .
3. Iorga, "Inscriptii din bisericile Romaniei", p. 156. Vezi si in aceasta lucrare de licenta: Episcopul Mihail II.
4. "Biserica Ortodoxa Romana", XXIX, p. 605.
5. Comunicari de d-l. N. Iorga, profesor universitar, Bucuresti. Cfr. Dobrescu, 1. c. p. 545. Ibidem, Lepadatu, "Episcopia Strehaii", pag. 29. Athanasie apare numai odata intr-un hrisov domnesc al lui Mircea cel Mare, ca martor, impreuna cu Anthim. Hasdeu, "Istoria Critica"’ pag. 130, nota 446.
6. St. Ionescu-Cheianu‚ “Geografia judetului Valcea", p. 122.
7. Pr. Prof. I. Popescu-Cilieni, "Biserici, Targuri si Sate din judetul Valcea", Editura Ramuri, Craiova, 1941.
8. Bratulescu, Vasile, "Biserica Adormirea Maicii Domnului din Capul Dealului Dragasani", Mitropolia Olteniei, 1960, nr. 5-6, p. 374-375.
9. Panoiu, Andrei , "Pictura votiva din Nordul Olteniei", Editura Meridiane, 1968., p. 19.
10. Constantin Balan, "Inscriptii Medievale si din Epoca Moderna a Romaniei – Judetul istoric Vacea ( sec. XIV-1848)", Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2005.
11. Nicolae Stoicescu, "Bibliografia localitatilor si monumentelor feudale din Romania. I- Țara Romaneasca (Muntenia, Oltenia si Dobrogea), vol. I A L, Editura Mitropolia Olteniei, 1970.
Surse
• http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_din_Capu_Dealului
• http://capudealului.150m.com/
• http://www.episcopia-ramnicului.ro/
• http://www.crestinortodox.ro/
• http://www.capudealului.blogspot.com/
Preot Stoica Daniel
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.