
Schitul Inatesti, din orasul Ramnicu Valcea, a fost construit in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, de catre "Vasile monahul", ca metoc al Manastirii Cozia. Din ansamblul arhitectural al schitului se mai pastreaza biserica veche, inchinata Bunei Vestiri, ce indeplineste astazi rolul de paraclis al Seminarului Teologic din Ramnicu Valcea.
Seminarul Teologic din Ramnicu Valcea se afla pe strada Antim Ivireanul. Institutia a fost infiintata in anul 1837 si a fost asezata sub ocrotirea Sfantului Ierarh Nicolae, praznuit de Biserica in ziua de 6 decembrie. In anul 1999, institutia s-a mutat intr-un nou sediu, construit pe terenul fostului Schit Inatesti, a carui biserica, inchinata Bunei Vestiri, se pastreaza pana astazi. Lucrarile de constructie s-au desfasurat intre anii 1996-1998. Terenul, avand o suprafata de peste trei mii de metri patrati, facea parte din incinta Schitului Inatesti.
Schitul Inatesti - Buna Vestire
Schitul Inatesti a fost construit in anul 1751, de catre "Vasile monahul", ca metoc al Manastirii Cozia, in curtea feudala a boierului Tatu, din orasul Ramnicu Valcea. Astazi, biserica schitului este incadrata in complexul Seminarului Teologic "Sfantul Nicolae".
Biserica Buna Vestire a fost construita in anul 1747, in vremea episcopului Climent, de catre "jupanii Moldoveanu si Grigorie", din Sibiu. Pictura bisericii a fost executata intre anii 1751-1753.
Istoricii cred ca inaintea acestei biserici a existat o biserica mai veche, ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran. In anul 1388, domnitorul Mircea cel Batran intarea printr-un hrisov mai multe mosii Manastirii Cozia, printre care si cea de la Inatesti. Se crede ca biserica de pe mosia Inatesti, care pentru o vreme a fost motec al Manastirii Cozia, a fost incendiata si distrusa de turci, in timpul razboiului cu austriecii.
De-a lungul vremii, biserica Schitului Inatesti a fost refacuta de mai multe ori, dupa cum urmeaza: 1862-1864; 1902-1903; 1991-1998, cand se realizeaza consolidarea interioara si exterioara, precum si restaurarea integrala a picturii originale. Pentru vechimea si arhitectura ei, biserica a fost inscrisa in lista monumentelor istorice.
Schitul Inatesti a functionat pana in anul 1863, cand a avut loc secularizarea averilor manastiresti. Pentru o vreme, chiliile manastirii au fost folosite pentru arestarea preventiva a infractorilor. Dupa aceea, aflandu-se pe mosia boierului Olanescu, biserica a devenit paraclis boieresc.
In anul 1903, biserica a fost reparata si transformata in biserica parohiala. In anul 1907, parohia Inatesti avea peste patru sute de familii si purta de grija la patru filii: Biserica Sfantul Dimitrie, 1786; Biserica Sfantul Gheorghe, 1863; Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, 1817.
Biserica este zidita in forma de cruce, alaturi de obisnuitele abside ale naosului, ea prezentand alte doua abside, in cele doua laterale ale Sfantului Altar. Acestea indeplinesc rolul de proscomidiar si de diaconicon (vestmantar). Deasupra naosului se inalta o turla zvelta.
Pridvorul bisericii este deschis, fiind sprijinit pe stalpi sculptati in piatra, care se presupune ca provin de la vechea biserica. Acelasi lucru se crede si despre ancadramentele din piatra care contureaza ferestrele. Usa de la intrare este si ea strajuita de un frumos ancadrament sculptat in piatra.
Pictura bisericii, deosebit de bogata, este executata in fresca, in stil bizantin. In pridvorul bisericii este infatisata Judecata de Apoi, cu raiul si iadul cel de foc. In mijlocul scenei, deasupra usii de intrare, se afla asezata pisania originala a bisericii, scrisa cu litere chirilice, in anul 1747.
In pronaosul bisericii, pe peretele din partea stanga, se afla portretul lui Nicolae Mavrocordat si al fratilor Grigorie si Climent, episcopi ai Ramnicului. In partea dreapta a peretelui sunt zugraviti ctitorii bisericii construite in anul 1747, iar in partea stanga stanga este pictat domnitorul Mircea cel Batran, cu fiul sau, voievodul Mihai, tinand in mana stanga un pergament cu istoricul bisericii. Portretul voievodului Mircea a fost realizat in anul 1998, cu ocazia ultimei restaurari a bisericii.
In curtea bisericii, in partea stanga, se afla "Crucea miseilor", care dateaza din anul 1718. Intre anii 1992-1994, in apropiere a fost construit un asezamant parohial in stil brancovenesc, care detine multe obiecte de cult vechi (cruci in filigran, icoane etc), toate elemente constitutive ale patrimoniului cultural national.
Teodor Danalache
-
Manastirea Stanisoara
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Turnu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Cornetu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Dintr-un Lemn
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Bistrita - Biserica Bolnitei
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.