Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei Mareste imaginea.

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea, infiintat in toamna anului 2011, se afla in rezervatia naturala "Canaraua Fetei". Acest loc minunat se afla la marginea comunei Dumbraveni, la doar cativa kilometri de granita cu Bulgaria.

"Canaraua Fetei" este o rezervatie naturala, cu fauna si flora protejata, care se intinde pe aproximativ 170 de hectare. In centrul acestei intinderi deosebite, relieful se avanta spre cer, nascand un perete abrupt, asemenea unui canion, ce atinge pe alocuri chiar cativa zeci de metri. In acest perete de calcar exista o serie de grote si pesteri foarte vechi. Potrivit traditiei locale, pe la baza peretelui de calcar ar fi curs apele Dunarii, cu multa vreme in urma. Legat de numele locului, se spune ca aici si-ar fi ascuns romanii sotiile si fiicele, cand in tara au navalit turcii.

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei

Schitul Sfantul Gherman si biserica rupestra din "Canaraua Fetei" se afla in apropiere de localitatea Dumbraveni, in podisul Negru Voda, in partea de sud a judetului Constanta. Pentru a ajunge la "Canaraua Fetei", trebuie urmat firul Ceairului, un rau care ia fiinta doar in lunile cu ploi abundente. Dupa aproape jumatate de kilometru de mers prin albia raului, intr-un cot ascuns al vaii, se afla biserica sapata in calcar.

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei

Aflandu-se intr-un loc deosebit de retras, bisericuta sapata in calcar a devenit locas pentru vipere cu corn, scorpioni si sacali. In partea de jos a bisericutei se afla o incapere mica, pe care un cutremur a stricat-o, iar in partea de sus se afla naosul si Sfantul Altar, unde se poate ajunge doar cu mare dificultate.

In interiorul bisericutei au fost descoperite mai multe nise pentru opait, cateva inscriptii si trei morminte. Din bisericuta porneste un tunel subteran, lung de peste 30 de metri, care, insa, este blocat de niste bolovani. Potrivit legendelor locale, acest tunel merge pana in cetatea Adamclisi.

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei

Schitul Sfantul Gherman a fost infiintat in ziua de 5 septembrie 2011, piatra de temelie a bisericii fiind asezata in ziua de 28 octombrie. Biserica si chiliile sunt construite din lemn. Sfintirea bisericii si a schitului a avut loc in ziua de 29 iulie 2012, slujba fiind savarsita de catre Inalt Preasfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Pana la infiintarea Schitului Sfantul Gherman, biserica rupestra de la Canaraua Fetii s-a aflat in grija Manastirii Dumbraveni. Parintele protosinghel Gherman Nicolae, staretul noului schit, a venit aici din obstea Manastirii Dervent. Desi schitul nu are curent electric si apa curenta, obstea acestuia se nevoieste cu multa dragoste de Dumnezeu, intru savarsirea slujbelor.

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei

Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a nascut in jurul anului 368, probabil in localitatea Casimcea, din judetul Tulcea. In jurul anului 377, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, Cuviosul Gherman pleaca in Tara Sfanta, la o manastire din Betleem, unde se nevoieste vreme de doi ani. Mai apoi, dupa ce trec prin Egipt, cei doi se opresc in Constantinopol, unde il cunosc pe Sfantul Ioan Gura de Aur. Acesta din urma, cunoscand vietuirea lor sfanta, ii hirotoneste pe amandoi: pe Ioan Casian intru diacon, iar pe Gherman intru preot. In ziua de 29 februarie 405, pe cand cei doi se aflau la Roma, cautand sa-l ajute pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care fusese exilat a doua oara, Cuviosul Gherman trece la cele vesnice.

"Cu ostenelile tale, cu privegheri neincetate, cu rugaciune si post te-ai nevoit Cuvioase Parinte Gherman, impreuna cu Sfantul Ioan Casian, din pamantul Dobrogei odraslind; si curgerile harului preotesc cu rugaciunile lui Ioan cel cu Gura de Aur, te-ai invrednicit a le primii. Bogatie de daruri duhovnicesti din Tara Sfanta, prin osardie ai agonisit si prin aceasta pe multi ai invrednicit pe Hristos a urma. Pentru aceasta parinte al Dobrogei roaga pe Hristos, Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre."

Teodor Danalache

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei

Pe aceeaşi temă

19 Februarie 2013

Vizualizari: 12456

Voteaza:

Schitul Sfantul Gherman din Dobrogea - Canaraua Fetei 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Cornelia BalanPostat la 2013-06-10 15:03

    Doresc sa fac o mica corectie asupra articolului, de altfel foarte interesant, si anume faptul ca schitul nu se afla la marginea comunei Dumbraveni ci la cativa km dincolo de Baneasa, venind dinspre Constanta, un indicator indruma corect calatorii pe un drumeag la stanga, usor accesibil. Schitul este amplasat intr-un loc mirific si merita cu adevarat vizitat nu numai pt. frumusetea locului dar si pt. semnificatia religioasa a schitului. Cuvintele parintelui Gherman sunt pline de intelepciune si adevar.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE