Aducerea moastelor Sf.Sfintit Mucenic Foca; Sf.Mucenici Trofim si Teofil

Sfantul Mucenic Foca

Sfantul Mucenic Foca este unul din cei patru Foca pomeniti de sinaxar. El a trait in Sinope, in zilele imparatului Traian, stralucind cu toate faptele bune si cu petrecere neprihanita. Cand a fost adus la eparhul African si intrebat de acesta, el a marturisit cu indrazneala credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Atunci eparhul African hulind pe Hristos si chinuind pe Sfantul mucenic, s-a facut cutremur mare si fara de veste, cazand el impreuna cu slujitorii lui, au ramas fara suflare. Vazand femeia lui aceasta minune, s-a infricosat si a rugat pe sfantul, care l-a inviat.

Dupa aceea, l-au dus la imparatul Traian si, marturisind pe Hristos, a fost spanzurat strujit, si apoi bagat in var. Fiind pus intr-o baie foarte fierbinte, si astfel rugandu-se, si-a dat sufletul in mana lui Dumnezeu.

Sfintii Mucenici Trofim si Teofil

Sfintii Mucenici Trofim si Teofil si impreuna cu dansii si alti credinciosi si adevarati robi ai lui Hristos, in numar de 13, au patimit pe vremea imparatiei lui Diocletian. Ei, nesupunandu-se voii paganului chinuitor si nevoind sa aduca jertfe idolilor celor fara de suflet si, astfel, sa se lepede de Hristos, au fost spanzurati la muncire si le-au strujit trupurile lor cu fiare ascutite. Acei pagani au ucis cu pietre pe rabdatorii de chinuri; dupa aceea, sfarimandu-le fluierele picioarelor, i-au aruncat in foc. Cu taria cea atotputernica a lui Dumnezeu, ei au fost paziti vii si intregi in mijlocul vapailor celor mari. Deci, au iesit din foc fara vatamare. Muncitorul, vazand aceasta minune, s-a aprins si mai mult de manie, ca de focul iadului. Deci, a poruncit sa-i ucida pe toti cu sabia. Astfel li s-au taiat cinstitele lor capete, pentru Domnul nostru Iisus Hristos, Capul si Intemeietorul Bisericii crestine.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 3835

Voteaza:

Aducerea moastelor Sf.Sfintit Mucenic Foca; Sf.Mucenici Trofim si Teofil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE