Punerea in racla a braului Maicii Domnului

Punerea in racla a braului Maicii Domnului Mareste imaginea.

Punerea in racla a braului Maicii Domnului este praznuita pe 31 august. Potrivit traditiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul Brau ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de Maica Domnului din par de camila. Pana in secolul al IV-lea, Braul s-a pastrat la Ierusalim. Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau la Constantinopol in 395.

 

In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat Braul cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la 31 august.

 

Mai tarziu, in secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Braul de la Constantinopol. In secolul XIV, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Braul manastirii Vatoped din Muntele Athos. Dupa cercetarile altora,  acest Brau a fost daruit manastirii de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

 

Intre anii 1512 si 1520, domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului". Acesta a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit paraclisului o noua catapeteasma. De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Braul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos (Grecia).

 

Braul Maicii Domnului - tamaduiri

De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali.

 

In perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias s-a aflat la Iasi cu ocazia hramului Catedralei mitropolitane - Cuvioasa Parascheva, 14 octombrie. Evenimentul a marcat totodata implinirea a 600 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol (26 iulie 1401) si a 360 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Parascheva (13 iunie 1641). Peste un milion de credinciosi au cinstit in acele zile la Iasi Braul Maicii Domnului, impreuna cu moastele intregi ale Sfintei Parascheva si cu fragmente din moastele Sfantului Gheorghe.

In perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias, s-a aflat si in Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Braul tesut si purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima data in Constanta in anul 2002 si pentru a doua oara in anul 2008.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Innoirii bisericii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu de la Neoria;
- Sfantului Mucenic Fileort;
- Sfantului Mucenic Diadoh;
- Sfintelor sapte Fecioare din Gaza;
- Sfintilor Mucenici Mina, Faust, Andrei si Iraclie;
- Sfintilor patru Mucenici din Perga Pamfiliei;
- Sfintilor trei sute saizeci si sase de Mucenici din Nicomidia;
- Sfantului Aidan episcopul.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul (inceputul anului bisericesc).

Sursa: CrestinOrtodox.ro




 

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

29 August 2014

Vizualizari: 61474

Voteaza:

5.00 / 5 din 5 voturi.

Cuvinte cheie:

braul maicii domnului

Comentarii (7)

  • Radu AlexandruPostat la 2023-08-31 10:50

    Troparul, glas 8: Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veşmântul şi Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetăţii tale ai dăruit prin naşterea ta cea fără sămânţă, Nestricată rămânând. Că întru tine şi firea se înnoieşte şi vremea. Pentru aceasta, te rugăm, pace cetăţii tale dăruieşte şi sufletelor noastre mare milă.

  • Andrei PanaitPostat la 2014-08-29 11:02

    Sfântul Brâu păstrează «nealterat» harul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru că este legat de persoana şi viaţa ei şi întrucât sfinţii sunt pnevmatofori nu doar pe durata vieţii lor, ci şi după adormirea lor. Acelaşi fenomen este menţionat şi în legătură cu ştergarele şi şorţurile Apostolilor, prin care se săvârşeau minuni, întrucât aveau harul sfinţilor ce le purtaseră. Pentru aceasta, Biserica le consideră pe toate acestea vrednice de cinstire şi închinare, fapt valabil şi pentru Cinstitul Lemn al Crucii Domnului.

  • costel popescu Postat la 2013-08-31 17:31

    Sfantul Brau are harul special de a tamadui lipsa de rod a pantecelor femeilor casatorite, precum si bolile de cancer, prin acea panglica oferita credinciosilor dupa ce a fost binecuvantata in prealabil si asezata pe Sfantul Brau, si cu care femeile sterpe si cei bolnavi ajung sa se incinga.

  • Mihaela NistorPostat la 2013-08-31 15:32

    Am avut si eu fericita ocazie sa sarut Preacinstitul Brau al Maicii Domnului si la Constanta, dar si la Manastirea Kato Xenias.

  • elena lilianaPostat la 2013-08-31 11:11

    Da! Multumesc si eu pentru toate informatiile si felicitari pentru site, minunat!

  • Alexis ComnenusPostat la 2012-08-31 17:23

    Locuiesc in America si tin sa va felicit pentru situl acesta minunat cat si pe cei ce au lucrat si lucreaza la intretinerea acestui loc Ortodox. Dumnezeu sa va binecuvinteze! Parintele George D. Gage USA

  • IOLANDA MARIANA COTEANUPostat la 2010-08-31 09:55

    Am avut si eu bucuria de a saruta racla cu SFANTUL BRAU al MAICII DOMNULUI,in 2001 cind a fost adus spre inchinare si in orasul nostru.Am stat atunci la un rand foarte mare,insa lumea era atat de calma si de civilizata,chiar daca in ziua aceea era foarte cald afara. Imi amintesc cu drag de ziua respectiva "cind am ajuns in fata Raclei Sfinte,am simtit o bucurie de nedescris "DOAMNE AJUTA-NE,pe noi pacatosii.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox