Cuv.Tit, facatorul de minuni; Sf.Mucenici Amfian si Edesie

 

Pomenirea Cuviosului Tit, facatorul de minuni

 

  

Fericitul si Sfantul Parintele nostru Tit a iubit din tinerete pe Hristos si, plecand din lume, s-a dus intr-o viata de obste. Luandu-si asupra sa ingerescul chip, mergea pe calea cea strimta si anevoioasa a vietii monahicesti, cu multa rabdare pentru Dumnezeu. Si avea atata smerenie si ascultare, incat nu numai pe frati, ci si pe toti oamenii i-a covarsit cu acele fapte bune.

   

Dupa aceasta a fost pus pastor al oilor cele cuvantatoare ale lui Hristos. Si avea atata blandete, dragoste si mila catre toti, incat intr-acea vreme nu se afla intre acei barbati altcineva de acest fel.

Pazindu-se curat cu trupul si cu sufletul din tanara varsta, era ca un inger al Domnului. Drept aceea a fost si facator de minuni, stilp insufletit si nemiscat s-a aratat Sfintei Biserici, care era tulburata de eresul luptarii de icoane. Si lasand ucenicilor sai exemplu de viata pustniceasca, s-a dus catre Domnul.

 

Patimirea Sfantului Mucenic Amfian si a fratelui sau Edesie

 

   

Sfintii mucenici Amfian si Edesie au fost frati dupa trup, nascuti dintr-un tata in paganatatea elineasca, iar patria lor a fost cetatea Patara din tara Lichiei. De acolo au fost trimisi de parintii lor la Virit (Beirut), pentru invatatura intelepciunii celei din afara, unde, cu cinste, cu blandete si cu toata intelepciunea petrecand zilele lor din tinerete, erau in mirarea tuturor, pentru viata lor cea fara de prihana. Caci, lepadand naravurile cele obisnuite ale tinerilor, se asemanau batranilor celor cinstiti, avand drept caruntete, intelepciunea - dupa Scriptura - si in loc de varsta batranetilor, viata cea curata.

   

Pentru aceasta nu s-au lipsit de darul lui Dumnezeu, pentru ca a rasarit in inimile lor lumina cunostintei adevarului si au inceput a vedea ratacirea inchinatorilor de idoli si a cunoaste calea cea dreapta a bunei credinte celei crestinesti. Apoi, doreau ca mai desavarsit sa stie cele despre Domnul nostru Iisus Hristos, adevaratul Dumnezeu si sa se faca robi ai Aceluia. Intorcandu-se de la Virit acasa, au gasit pe tatal lor avand boierie in Patara, dar paganatatea elineasca nu o lasase; asemenea si pe toate rudeniile, care nu voiau sa se destepte din intunericul inchinarii idolesti. Deci, nesuferind sa se impartaseasca cu paganii si sa petreaca in loca-surile pacatosilor, au plecat in taina de la ai lor, lasandu-si parintii, casa, averile si desfatarea vietii pentru Hristos.

   

Purtandu-se cu duhul lui Dumnezeu, au mers in Cezareea, cetatea Palestinei, unde au aflat pe placutul lui Dumnezeu, Sfantul Pamfil, prezbiterul crestinesc, care dupa aceea s-a facut mucenic al lui Hristos si s-au incredintat lui spre invatatura duhovnicestii intelepciuni. De la el invatand sfanta credinta si deprinzand toate crestinestile taine, s-au luminat cu Sfantul Botez si vietuiau impreuna cu dascalul lor Pamfil, spre lauda lui Dumnezeu. Apoi se indeletniceau cu citirea cartilor si in legea Domnului invatau ziua si noaptea.

   

Intr-acea vreme, Maximian, al doilea imparat cu acelasi nume, a luat partea Rasaritului de la Maximian Galeriu, unchiul sau, fiind foarte cumplit asupra crestinilor. Pentru ca, aratandu-si paganatatea dupa neamul sau si ura impotriva adevaratului Dumnezeu, prigonea Biserica lui Hristos mai amar decat imparatii care au fost inaintea lui. Si a fost tulburare mare in toate partile Rasaritului, pretutindeni fiind ucisi robii lui Hristos. Multi, sarguindu-se sa scape de primejdiile ce veneau asupra lor, isi lasau casele si cetatile si fugeau, ascunzandu-se de frica muncitorilor; iar multi se dadeau in mainile paganilor si in nevointa patimirii intrau, pentru dragostea lui Hristos.

   

Unul ca acesta a fost Sfantul Amfian, viteazul tanar cu varsta trupeasca abia fiind de douazeci de ani, iar de o suta de ani cu intelegerea si cu marirea de suflet. Cand in toata Cezareea, precum si prin celelalte cetati si tari, propovaduitorii chemau pe nume pe fiecare dintre cetateni la diavolestile locasuri, prin porunca boierilor, si toti crestinii erau in mare primejdie, atunci viteazul Amfian, urmarind scopul sau, a iesit din acel loc in care se ascundeau crestinii, tainuit de toti, si s-a dus la necurata capiste idoleasca, in care Urban ighemonul in acel ceas aducea idolilor jertfa. Fara frica apropiindu-se de el, a apucat de dreapta lui cea cu jertfa si cu indrazneala, cu mare glas, printr-o dumnezeiasca stapanire il sfatuia ca sa inceteze de la o ratacire ca aceea, iar pe diavolii si idolii cei facuti de maini omenesti sa nu-i socoteasca zei, defaimand pe Unul adevaratul Dumnezeu.

   

Acea indrazneala a lui pe multi crestini i-a intarit in credinta, iar pe necredinciosi si mai ales pe insasi ighemonul, l-a pornit spre manie si urgie. Si indata ostasii care erau cu ighemonul s-au napustit ca lupii asupra oilor, i-au dat lovituri peste gura, peste fata si peste tot trupul, apoi, tavalindu-l pe pamant si calcandu-l cu picioarele, l-au aruncat in temnita si l-au infasurat in legaturi.

   

Iar a doua zi l-au scos la judecata si l-a silit ighemonul la jertfa idolilor, dar s-a aratat nesupus si nebiruit ostasul lui Hristos. Fiind spanzurat si cu unelte ascutite de fier strunjit peste tot trupul, pana la oase, batut cu vergi de plumb peste fata, peste grumaji si peste coaste, nu i se vedea fata de rani, incat nici de cei cunoscuti nu se cunostea, iar coastele lui erau sfarimate si zdrobite. Dar el n-a incetat a marturisi in munci numele lui Iisus Hristos, patimind ca intr-un trup strain. Dupa aceea l-au inmuiat in untdelemn, invaluindu-l si legandu-i picioarele, l-au aprins cu foc si, arzand patimitorul, se topea ca ceara. Insa nici cu aceasta munca nu l-au putut birui, ci, mai ales umplandu-se de o mai mare indrazneala, striga cu mare glas, preamarind pe Hristos, iar nedumnezeirea elineasca vadind-o si ocarand-o. Apoi, l-au aruncat in temnita, iar in a treia zi, fiind abia viu, iarasi muncitorii il intrebau cu munci si in aceeasi marturisire petrecand neschimbat, ighemonul a poruncit sa-l arunce in adancul marii.

   

Ducand pe mucenicul in mijlocul noianului si legandu-i o piatra de dansul l-au aruncat in mare. Si indata, in acel ceas, s-a umflat marea cu valurile, s-a cutremurat pamantul, cetatea s-a clatinat si toti erau cuprinsi de frica mare. Valurile marii, inaltandu-se, au scos trupul mucenicului afara pe pamant, inaintea portilor cetatii. Astfel a fost patimirea si sfarsitul Sfantului Mucenic Amfian, in a doua zi a lunii Aprilie, joi. Dupa aceasta, au fost prinsi si ceilalti crestini, precum si Edesie, fratele lui Amfian. Deci unii indata au fost munciti in multe feluri, iar altii s-au osandit la taiere, prin unelte de arama, in Palestina, unde au si fost trimisi, printre care si Edesie.

   

Dupa catava vreme l-au adus pe Edesie in Alexandria, cetatea Egiptului. Acolo, vazand pe Ieroclei voievodul sezand la judecata, mai presus de masura iutindu-se asupra crestinilor, iar pe fecioarele cele sfintite lui Dumnezeu si pe femeile crestine foarte intelepte dandu-le spre batjocura desfranatilor celor fara de rusine, sfantul s-a umplut de rivna pentru Hristos si inaintea tuturor, repezindu-se asupra acelui boier, l-a lovit peste obraz si, trantindu-l la pamant, il batea cu mana, iar cu cuvantul il ocara pe acel pagan judecator, pentru judecatile cele nedrepte.

   

Atunci, indata cei ce stateau imprejur l-au apucat si l-au muncit asemenea ca pe Sfantul Amfian, fratele sau, si astfel si-a castigat sfarsitul. Pentru ca dupa cumplitele munci l-au inecat in mare, luand Sfantul Edesie cununa biruintei impreuna cu Sfantul Amfian, de la Hristos, Mantuitorul nostru, Caruia se cuvine slava, impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh, in veci. Amin.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 2171

Voteaza:

Cuv.Tit, facatorul de minuni; Sf.Mucenici Amfian si Edesie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE