Sf. Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Ioan de Kronstadt

Sfantul Ignatie Teoforul

Informatiile despre Sfantul Ignatie al Antiohiei provin din cele sapte scrisori ale sale (certificate de Irineu, Origen, Eusebiu si Ieronim). In toate formulele de adresare din introducerile celor sapte scrisori, el se numeste "Teoforul": "cel care a fost purtat de Dumnezeu" sau "cel care il poarta pe Dumnezeu". Potrivit traditiei, primul sens face referire la o intamplare din copilaria lui Ignatie, el fiind copilul luat in brate de Iisus, pe care l-a dat pilda de smerenie ucenicilor Sai (Matei 18, 2-4). Cel de-al doilea sens, mai plauzibil, porneste chiar de la marturia lui Ignatie, care, in toate epistolele, scrie ca il poarta pe Hristos in inima.

Origen si Sf.

Ioan Gura de Aur spun ca a Sfantul Ignatie a fost hirotonit episcop al Antiohiei de Sf. Ap. Petru, succedandu-i acestuia, insa, Eusebiu de Cezareea il mentioneaza ca al treilea episcop, dupa Evodius. Daca avem in vedere ca martirizarea sa a avut loc in jurul anului 110, putem afirma ca episcopatul sau a debutat in jurul anului 70. Astfel, versiunea lui Eusebiu este mult mai plauzibila, intrucat Sf. Ap. Petru a parasit Antiohia cu mult timp inainte.

Anul martiriului Sf. Ignatie nu a fost stabilit cu exactitate, propunandu-se intervalul 107-110. Cei mai multi cercetatori inclina spre anul 107 (indicat si de Eusebiu de Cezareea).

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 342

Voteaza:

Sf. Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Ioan de Kronstadt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE