Sfintii sapte tineri din Efes; Sfantul Averchie, Episcopul Ierapolei

 Sfintii sapte tineri din Efes; Sfantul Averchie, Episcopul Ierapolei Mareste imaginea.

Sfintii sapte tineri din Efes, mai putin cunoscuti in partile noastre, sunt sarbatoriti de Biserica Ortodoxa de doua ori pe an, pe 22 octombrie si pe 4 august. Adesea, ei sunt intalniti sub denumirea de "cei sapte adormiti". Pestera celor Sapte Sfinti din Efes, asezata in Muntele Ohlonului, este identificata de traditia crestina cu aceea in care si-a dat sufletul Sfanta Maria Magdalena. Cum si de ce au adormit acesti sapti tineri bineplacuti lui Dumnezeu vom afla imediat.

Citeste mai multe informatii despre Sfintii sapte tineri din Efes

Sfantul Averchie a fost episcopul cetatii Ierapole din Frigia, in timpul domniei imparatului Antonin si a fiului sau, Marc Aureliu (161-180). Populatia acestei cetati era in majoritate pagana. In timpul unei serbari pagane, Sfantul Averchie a intrat in templu si a distrus idolii. Trei tineri dintre pagani, fiind demonizati si incercand sa-l omoare pe episcop, au cazut la pamant inaintea acestuia, iar demonii s-au departat de la ei. Vazand minunea sfantului, cinci sute de persoane au crezut in Hristos si au dorit sa primeasca Sfantul Botez.

Cu vremea, Sfantul Averchie a reusit sa aduca intreaga cetate Ierapole la dreapta credinta. Tot Sfantul Averchie i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, Publius. Sfantul Averchie a umblat prin orasele si satele vecine vindecand bolnavii si propovaduind cuvantul lui Dumnezeu. A predicat in Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitand Roma si convertind peste multi oameni la crestinism. Traditia consemneaza faptul ca Sfantul Averchie s-a invrednicit de mai multe ori de vederea lui Hristos. Din acest motiv, cat si pentru faptele sale minunate, a fost numit "intocmai cu Apostolii". Sfantul Averchie s-a mutat la Domnul in cetatea Ierapole la o varsta inaintata.

Tot astazi facem pomenirea:

- Sfantului Kuksa din Odesa;

- Sfantului Mucenic Alexandru episcopul si Iraclie Mucenicul, Anna si Elisaveta, Teodota si Glicheria;

- Sfantului Mucenic Zaharia;

- Sfantului Ruf;

- Cuviosului Lot;

Maine, facem pomenirea Sfantului Apostol Iacov, fratele Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Calendar Ortodox

21 Octombrie 2019

Vizualizari: 25958

Voteaza:

Sfintii sapte tineri din Efes; Sfantul Averchie, Episcopul Ierapolei 4.67 / 5 din 3 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-10-22 11:25

    Sfinte Averchie,avandu-te mijlocitor in fata Domnului Dumnezeu,roaga-te si pentru noi pacatosii sa ierte greselile noastre si sa ne trimita mila Sa cea nemasurata dupa bunavointa Sa,Amin!

  • Mihaela NistorPostat la 2012-10-22 09:43

    Sfinte Averchie roaga-te Bunului Dumnezeu pentru iertarea pacatelor mele.Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox