Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare

Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Onufrie a trait in jurul anilor 350-400, in pustiul Egiptului. S-a nascut ca rod al rugaciunilor parintilor sai. Dupa ce a primit botezul, a fost dus de tatal sau la o manastire, pentru a creste potrivit voii lui Dumnezeu. Mai tarziu, Sfantul Onufrie paraseste manastirea si merge in desert. Calauzit de un inger, ajunge la Ieremia, un batran sihastru. Acesta l-a invatat ce inseamna viata in singuratate. Dupa cateva zile, l-a condus la o pestera si i-a spus ca acela este locul in care trebuie sa se nevoiasca. Batranul a continuat sa-l viziteze o singura data pe an, pana cand a trecut la cele vesnice. De la moartea acestuia, Onufrie a ramas fara nicio prezenta omeneasca.

Timp de 70 de ani, a indurat arsita zilei, frigul noptii, luptandu-se neincetat cu demonii si cu neputintele firii. Dupa lupte amarnice purtate cu demonii tuturor ispitelor, si dupa ce inima lui s-a intarit desavarsit in dragostea pentru Dumnezeu, un inger al Domnului a inceput sa-i aduca paine pentru hrana lui. In afara de aceasta, prin marea purtare de grija a lui Dumnezeu, langa chilia lui a crescut un palmier care rodea curmale din belsug, si a inceput sa izvorasca si un fir bun de apa dulce, din care isi putea potoli setea. "Dar cu toate acestea", a zis Marele Onufrie, "eu cel mai mult ma hranesc si imi astampar setea cu cuvintele cele dulci ale lui Dumnezeu".

Dupa acesti ani, Cuviosul Pafnutie cel Mare merge calauzit de inger prin desert, vreme de patruzeci de zile fara hrana si ajunge la pestera Cuviosului Onufrie. Intrebat de Pafnutie cum s-a impartasit in tot acest timp petrecut in pustie, Cuviosul Onufrie a raspuns ca in fiecare duminica, un inger al Domnului aducea fiecarui pustnic Trupul si Sangele Domnului.

Au petrecut toata noaptea in rugaciune, iar in zorii zilei, batranul Onufrie i-a descoperit Sfantului Pafnutie ca Dumnezeu l-a calauzit pana la pestera sa, pentru a-i ingropa trupul, caci venise vremea sa treaca la cele vesnice. In pragul mortii sale i-a spus lui Pafnutie: "Lepadand toata grija lumeasca pentru a ne darui lui Dumnezeu, nu mai simtim nici foame, nici sete, nici vreo alta slabiciune. Si atunci cand unul dintre noi doreste cu nostalgie sa revada oamenii, ingerii il duc, prin mijlocirea vedeniei, in rai, unde se vede atat de patruns de lumina dumnezeiasca, incat uita de toate greutatile sale si se intoarce cu mult mai mare putere la asceza sa“.

Dupa aceste cuvinte, Cuviosul Onufrie s-a intins pe pamant si a murit. Mormantul sau a fost sapat de doi lei. Ingropand cu cinste trupul Sfantului Onufrie, Avva Pafnutie s-a intors la Manastirea lui si le-a descoperit si celorlalti frati, viata minunata a acestui mare sfant.

Pentru ca si-a petrecut aproape intreaga viata in pustiul Egiptului, a ramas in istora Bisericii drept pilda a sihastrilor.

Troparul Sfantului Onufrie cel Mare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind lumii prin minuni, Cuvioase Ioane, Parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postul inchinat sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe anul acesta pe 12 iunie. Lasatul secului se face pe 11 iunie. Mentionam ca atunci cand Invierea Domnului este praznuita mai tarziu de 1 mai nu mai raman suficiente zile pentru post. Din acest motiv, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sa aiba macar 7 zile chiar daca, in baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai putin de o saptamana. Aceasta decizie a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu nr. 5721 din 10 iunie 2015 este mentionata in Anuarul Liturgic si Tipiconal pe anul 2019, aparut la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.

Citeste mai multe informatii despre Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Petru Atonitul;
- Sfintei Mucenite Antonina;
- Sfantului Ioan ostasul;
- Sfantului Cuvios Zinon;
- Sfantului Cuvios Iulian.

Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Achilina.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfantul Onufrie cel Mare AUDIO

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 52454

Voteaza:

Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare 5.00 / 5 din 4 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • simona turkPostat la 2015-06-12 12:09

    Sfinte Cuvioase Onufrie invata-ne pe noi sa ne rugam mai mult catre Domnul Dumnezeu,sa ne intareasca in dreapta credinta,sa fim mai milostivi fata de cei saraci si sa facem cat mai multe lucruri placute in ochii Domnului Iisus Hristos!

  • ioan ciolpanPostat la 2013-06-12 08:19

    foarte frumoasa este prezentarea sfantului de care avem nevoie si mila zilnica.

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-06-12 20:43

    Singuratatea pustiei este focul care curata gandurile de inchipuirile pacatelor si face mintea curata pentru a vedea Lumina Raiului. Iata ca Sfantul Onufrie fuge de oameni si primeste Raiul cu lumina dumnezeiasca. Sigur ca noi care am inceput viata ca mireni, fiind casatoriti si cu copii ni se cere sa fugim de pacat. Si daca cerem cu toata iubirea vom primi si noi frumoasele cantari ale Invierii. Viata Sfantului Onufrie este o pilda de invatatura, de rabdare si de bunatate. Citind viata simtim o chemare, o voce spirituala in interiorul sufletesc de a cere cu ingaduinta smerita Sfantului Onufrie de a se ruga pentru noi pacatosii. Doamne ajuta!

  • II CPostat la 2012-06-12 09:53

    Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi. Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox