Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei

Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei Mareste imaginea.

Sfantul Eustatie a fost un aparator al Ortodoxiei. A aparat sfintele dogme la Sinodul intai Ecumenic de la Niceea (din anul 325), unde a respins invatatura lui Arie. Impreuna cu ceilalti Sfinti Parinti, Eustatie a marturisit pe lisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ca fiind deopotriva cu Tatal si cu Sfantul Duh dupa dumnezeire (dupa fiinta lor dumnezeiasca). Dupa moartea imparatului Constantin cel Mare, arienii au luat putere si au inceput sa-i prigoneasca pe crestini. Sfantul Eustatie a fost scos din scaun si surghiunit, mai intai in Tracia, apoi in Macedonia. Sfantul Eustatie a suferit mult si a trecut la cele vesnice in anul 345 dupa Hristos.

Desi a fost cinstit de Sfntul Ioan Gura de Aur ca un mucenic, moastele sale nu au fost aduse de la Traianopolis in Antiohia decat in 484.

Sfantul Cuvios Timotei

Sfantul Cuvios Timotei a fost ucenic al Cuviosului Teoctist, staretul manastirii din muntele Olimpului, langa pustiul Simboli, in timpul imparatului Copronim (741-775). A trait multi ani in pustietati, nevoindu-se in post, infranare si rugaciuni. A primit darul de a tamadui bolnavii si de a scoate din oameni duhurile necurate. A dat marturie cu tarie, in fata prigonitorilor, de temeiul inchinarii la sfintele icoane. A trecut la cele vesnice la adanci batraneti, in jurul anului 795.

Troparul zilei

Dumnezeul parintilor nostri, Care faci pururea cu noi dupa blandetile Tale, nu departa mila Ta de la noi; ci pentru rugaciunile lor, in pace indrepteaza viata noastra.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Gheorghe, episcopul Amastridiei;
- Sfantului Zaharia, patriarhul Ierusalimului;
- Sfantului Ioan Scolasticul, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Mauriciu impreuna cu 70 de mucenici.

Maine, 22 februarie, sarbatorim Aflarea moastelor Sfintilor Mucenici din Evghenia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

21 Februarie 2022

Vizualizari: 29333

Voteaza:

Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei 4.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox