Sfantul Timotei din Pskov - Printul Dovmont

Sfantul Timotei din Pskov - Printul Dovmont Mareste imaginea.

Sfantul Timotei din Pskov, cunoscut mai ales sub numele de "Dovmont", s-a nascut in prima jumatate a secolului al XIII-lea si a trecut la cele vesnice in ziua de 20 mai 1299. Dovmont a fost un print lituanian si a ramas cunoscut ca lider militar al Republicii Pskov, pe care a condus-o intre anii 1266-1299. In vremea sa, Pskovul si-a obtinut independenta fata de Novgorod.

Sfantul Timotei din Pskov - Printul Dovmont

Dovmont s-a nascut in prima jumatate a secolului al XIII-lea, in Lituania. La inceput, el era pagan. Dovmont era un aliat al regelui Mindaugas, care ii era si cumnat, sotiile lor fiind surori. In pofida relatiilor de familie, printul Dovmont s-a aliat cu Treniota, ducele de Samogitia, care era nepotul regelui Mindaugas. Pentru ca Treniota dobandea o tot mai mare putere in regat, el cauta sa porneasca o revolta populara impotriva cavalerilor teutoni si a ordinului livonian.

Dupa moartea reginei Morta, in jurul anului 1262, regele Mindaugas a luat-o in schimb pe sotia lui Dovmont. In anul 1263, printul Treniota l-a omorat pe regele Mindaugas, impreuna cu doi fii ai sai. Se crede ca Dovmont a participat si el la lupta impotriva regelui. In anul 1264, cand printul Vaiselga, cel mai mare fiu al regelui Mindaugas, s-a aliat cu printul Shvarn de Halych-Volhynia, acesta a dobandit puterea de a-si razbuna tatal, impotriva lui Treniota si Dovmont.

Sfantul Timotei din Pskov - printul Dovmont

Pana in anul 1265, printul Dovmont a fost print de Nalsia, o provincie nordica din marele ducat al Lituaniei. In anul 1265, din teama de a nu fi omorat de printul Vaiselga, printul Dovmont a fost fortat sa-si paraseasca tara natala. Astfel, impreuna cu trei sute de familii, printul Dovmont a pornit spre regiunea Pskov, care ii va deveni cea de-a doua patrie.

Odata ajuns in Pskov, precum se poate citi in vechile cronici, mila lui Dumnezeu l-a inconjurat din toate partile. In scurt timp, printul Dovmont a imbratisat credinta crestina si s-a botezat, primind numele Timotei. Apoi, in mai putin de un an, pentru vitejia si virtutile sale, oamenii din Pskov l-au numit pe Sfantul Timotei print de Pskov. El va conduce orasul si regiunea vreme de peste 33 de ani, fiind singurul print din istoria orasului Pskov care a trait toata viata in pace cu consiliul orasului.

Printul Timotei din Pskov era drept si strict in aplicarea legilor civile, isi arata usor recunostinta, avea grija de saraci si de straini, respecta toate poruncile Bisericii si sarbatorile, ocrotea bisericile si le daruia cele necesare. Tot el va construi si o manastire, inchinata Nasterii Maicii Domnului.

Sfantul Timotei din Pskov - printul Dovmont

Dupa casatoria sa cu fiica marelui print Dimitrie de Pereslavl, nepotul Sfantului Alexandru Nevsky, printul Timotei s-a inrudit si cu familia imperiala ruseasca. Ca si Sfantul Alexandru, printul Timotei s-a remarcat ca un glorios aparator al pamantului rusesc. Pentru multi ani, printul Timotei a aparat singur granita nord-vestica a Rusiei. Inaintea fiecarei lupte, Sfantul Timotei intra in biserica, se aseza in genunchi inaintea Sfantului Altar, isi scotea sabia, pe care o aseza pe podea, iar preotul o binecuvanta. 

In anul 1268, printul Timotei de Pskov s-a numarat intre liderii care au condus armata ruseasca in lupta victorioasa de la Rakovor, impotriva danezilor si a germanilor. Printul Timotei a fortificat cetatea Pskov, astfel incat aceasta a devenit inpenetrabila. In cinstea acestui print sfant, un zid de piatra, construit de acesta spre sfarsitul secolului al XIII-lea, a fost numit mai tarziu "zidul Dovmontov", iar zona imprejmuita de acesta a fost numita "orasul Dovmontov".

Drept recunostinta fata de Dumnezeu, pentru o lupta castigata in chip minunat, langa palatul din Pskov, Sfantul Timotei a construit o biserica inchinata Sfintei Treimi. Urmandu-i exemplul, si alti locuitori din Pskov au inceput sa construiasca biserici inchinate lui Dumnezeu. In vremea sfantului, teritoriul actualului "oras Dovmontov" era in intregime acoperit cu biserici. Prima biserica din regiunea Dovmontov inchinata Sfantului Timotei a fost construita in anul 1574.

Sfantul Timotei din Pskov - printul Dovmont

Ultima victorie celebra o va obtine in ziua de 5 martie 1299, pe malul raului Velika, cand va reusi sa-i invinga pe germani, care aveau o armata numeroasa, doar cu o mica armata. In acelasi timp, cavalerii livonieni au invadat suburbiile din Pskov, au devastat si incendiat manastirile Snetnogor si Murozh, iar apoi au omorat foarte multi locuitori. Acestia l-au omorat si pe Sfantul Ioasaf, ctitorul Manastirii Snetnogor, impreuna cu saptesprezece monahi, si pe Sfantul Vasile, staretul Manastirii Murozh, praznuit in ziua de 4 martie. Neasteptand sa adune o armata mai mare, deja obosit de lupta avuta impotriva germanilor, Sfantul Timotei a pornit spre Pskov si i-a alungat de dusmani pana dincolo de granitele Rusiei.

Putin mai tarziu, in ziua de 20 mai 1299, printul Timotei a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat in Catedrala Sfanta Treime, din Pskov. Sabia printului Timotei s-a pastrat si ea, cu mare evlavie, impreuna cu cinstitele sale Moaste. Aceasta sabie, care s-a obisnuit sa fie inmanata fiecarui print din Pskov, ca si binecuvantare, se afla astazi in Muzeul din Pskov.

Sfantul Timotei din Pskov - printul Dovmont

Printul cel viteaz a continuat sa-si apere cetatea chiar si dupa moartea sa. Astfel, in anul 1480, cand peste o suta de mii de germani au inconjurat orasul Pskov, printul Timotei i-a aparut in vis unui cetatean si i-a spus: "Ia capacul mormantului meu, impreuna cu o Sfanta Cruce, inconjoara de trei ori orasul cu el si nu-ti fie teama de nimic." Facand acest lucru, germanii au plecat in chip minunat din jurul orasului. Dupa aceasta minune, credinciosii din Pskov au compus slujba Sfantului Timotei.

Sfantul Print Timotei si sotia lui, viitoarea schimonahie Marta, praznuita in ziua de 8 noiembrie, au fost reprezentati pe icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Murozh, praznuita in ziua de 24 septembrie. Cand Maica Domnului i-a aparut Cuviosului Dorotei, in ziua de 27 august 1581, cand polonezii asediau orasul Pskov, printul Timotei se afla intre sfintii sare o insoteau pe Preacinstita protectoare a orasului.

Teodor Danalache

Sfantul Timotei din Pskov - printul Dovmont

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

10 Aprilie 2013

Vizualizari: 1138

Voteaza:

Sfantul Timotei din Pskov - Printul Dovmont 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE