Sfantul Haralambie

Sfantul Haralambie Mareste imaginea.

Sfantul Haralambie a fost episcop in Cetatea Magneziei, din Asia Mica, Turcia de astazi, in vremea imparatului Septimu Sever (193-211). Cand Sfantul Haralambie a implinit varsta de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos. Potrivit traditiei, in timpul torturilor, mainile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfantului si au ramas acolo pana cand mucenicul a facut rugaciune. In fata acestei minuni, cei care il torturau s-au convertit la crestinism.

Mai tarziu, auzind imparatul cele petrecute cu Sfantul Haralambie, a poruncit sa fie adus in Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldatii i-au legat barba in jurul gatului si l-au tras de ea pe drum; i-au infipt un piron de fier in trup, i-au ars fata si i-au jupuit pielea de pe trup. Insa, Sfantul Haralambie s-a vindecat in chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.

La cererea imparatului Sever, Sfantul Haralambie a facut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Din ele amintim ca a vindecat un om posedat de un duh rau de 35 de ani si a inviat un tanar, incat Galina, fiica imparatului s-a convertit si ea la crestinism.

Sfantul Haralambie a fost condamnat la taierea capului cu sabia. In timpul rugaciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis si sfantul a vazut pe Hristos si pe ingerii sai. Sfantul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu sa aiba grija de locul unde vor ramane moastele sale, ca acel loc sa nu sufere niciodata de foame si de boli. Domnul i-a promis ca o sa-i indeplineasca dorintele si S-a ridicat la cer impreuna cu sufletul martirului Haralambie. A murit inainte de a fi executat.

Fragmente din Moastele Sfantului Haralambie

Capul Sfantului Haralambie se pastreaza la Manastrirea "Sfantul Stefan“ din Meteora. In biserica Manastirii Miclauseni, din Iasi, se afla moastele a treizeci de sfinti, printre care si ale Sfantului Haralambie. Particele din moastele sale sunt prezente la Manastirea Rasca, la Catedrala episcopala din Galati, la bisericile „Sfantul Dumitru“ (Posta), "Sfintii Arhangheli“ (Otelari), "Sfantul Stelian“ (Lucaci) din Bucuresti.

 

Sfantul Haralambie este cunoscut ca fiind aparator de ciuma si de foamete. Confirmarea o gasim in Acatistul inchinat lui: „Bucura-te, izbavitorule de ciuma si de foamete!“.

Istoria consemneaza ca oamenii au cerut ajutorul sau in diferite situati grele cum au fost „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar si de foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.

In iconografia ortodoxa greaca, Sfantul Haralambie este reprezentat ca un preot, iar in cea rusa sub chip de ierarh.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintelor Mucenite Enata si Valentina si a mucenicului Pavel;
- Parintelui Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Parintelui Zenon;
- Pomenirea icoanei preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei din Areovind.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:
Sfinţii 10 Mucenici Soldaţi, dintre care ZOTIC, IRINEU, IACHINT, AMANŢIU, martirizaţi pe via Lavicana, în Roma (+120);
Sfânta Muceniţă SOSTERA, fecioară din Roma (+304);
Sfântul PELEGRIN, mărturisitor la Piacenza (Italia, 1400);
Sfântul Ier. DESIDERAT (sau DEŞIRE), episcop de Clermont (Franţa, sec. VI);
Sfânta Cuv. SCOLASTICA, sora Sfântului Benedict de Nursia (+543);
Sfânta Cuv. BALDEGUNDIS, stareţă la Mănăstirea Sfânta Cruce, în Poitiers (Franţa, cca +580)
Sfântul Ier. PROTADIE (sau PROTAGIE), episcop de Besanşon (Franţa, +624)
Sfânta Cuv. AUSTREBERTA, staretă în Abbeville (Franţa, +704)
Sfântul Ier. TRUMVIN, episcop în Scoţia şi apoi monah la Whitby (Anglia, cca +704)
Sfântul Sf. Mc. ERLUF, episcop de Werden (Germania, +830)
Sfântul Cuv. SALVIUS, stareţ la Albelda (Spania, +962);
Sfânta Cuv. MEREWENA, stareţă la Ramsey (cca +970);
Sfânta Cuv. ANA, mama Sfântului Vladimir Yaroslavici (+1050 sau +1056);
Soborul Sfinţilor Ierarhi ai Novgorodului:
IOACHIM (+1 030), LUCA evreul (+1 058) GHERMAN (+1 096), ARCADIE (+1165), GRIGORIE (+1193), MARTIRIE (+1199), ANTONIE (+1232),
VASILE (+1352), MOISE (+1362), SIMEON (+1421), GHENADIE (+1504) PIMEN (+1571), ANTONIE (+1648);
Sfântul Cuv. PROHOR, grădinarul şi făcătorul de minuni de la Pecerska (+1107);
Sfântul IOAN Filozoful din Chimchimi (Georgia, sec. XIII);
Sfântul Cuv. LONGHIN din Koriajemsk-Vologda (Rusia, +1 540);
Sfinţii Sf. Noi Mc. PETRU (Grudinski) şi VALERIAN (Noviţki), preoţi (Rusia, +1930);
Sfântul Sf. Nou Mc. ANATOLIE, mitropolitul Odessei (+1 938);
Sfântul Ier. SILVAN, episcop de Terracina (Italia).

Maine, 11 februarie, facem pomenirea Sfantului Mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Troparul Sfantului Haralambie AUDIO

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

10 Februarie 2019

Vizualizari: 100215

Voteaza:

Sfantul Haralambie 4.50 / 5 din 8 voturi. 2 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

sfantul haralambie

Comentarii (2)

  • Andrei PanaitPostat la 2017-02-10 10:00

    Sfântul Haralambie în credinţa populară În popor, Sfântul Haralambie este ştiut drept ocrotitor nu numai împotriva ciumei, dar şi a holerei, de aceea ziua lui era ţinută cu evlavie mai înainte de ţărani. În nordul Transilvaniei, în aşezările de pe Someş, în Bihor, oamenii duceau în această zi la biserică mălai, grăunţe şi sare spre a fi binecuvântate şi ca ofrandă pentru Sfântul Mucenic Haralambie. După ce erau binecuvântate de către preot, le dădeau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. Păstrau însă o parte din această hrană a vitelor, ca leac pentru eventuale boli ale acestora. Tot în această zi se făcea pomană pentru cei care nu au murit de moarte bună. După diferite legende din Bucovina, Dumnezeu i-a dat sfântului ciuma în stăpânire, ca să-l răsplătească pentru chinurile prin care a trecut. Atunci, Sfântul Haralambie a legat-o de grumaz cu un lanţ de fier, şi numai atunci când oamenii nu serbează ziua lui, îi dă drumul pe pământ. După o altă legendă, tot din Bucovina, Sfântul Haralambie s-a întâlnit într-o zi cu Ciuma care umbla pe pământ şi aducea foarte multă stricăciune în omenire. Şi Ciuma, cum l-a văzut pe sfânt, s-a repezit asupra lui, voind să-l omoare. Însă Sfântul Haralambie a prins-o şi a legat-o de gât cu un lanţ greu de fier pentru a nu mai face rău oamenilor. Legende despre Sfântul Haralambie sunt şi în zona Tecuciului. Aici se spune că Sfântul Haralambie, care fusese iniţial cioban, a învăţat de la un doctor lecuirea diferitelor boli şi, tămăduind mulţi oameni fără plată, aceştia l-au făcut sfânt. Ivindu-se însă Ciuma, oamenii au început să moară, astfel că în puţină vreme a rămas singur. Dumnezeu i-a dat atunci sfântului Ciuma în seamă. De atunci el ţine Ciuma de păr, să nu îşi mai facă de cap. (Silviu Dascălu)

  • Gabi EstasPostat la 2012-02-10 15:26

    In numele sfintei zile de azi, Sfinte Haralambie, alaturi de toti sfintii cei din ceruri aveti grija de noi, de poporul nostru, si de intreaga omenire, revarsa o raza din lumina ta cereasca peste noi pamantenii.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox