Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu

Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Haralambie, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Iancu Nou Balaneanu, este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata pe soseaua Mihai Bravu, intre Piata Iancului si Piata Muncii, aceasta biserica are tre hramuri: Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie, praznuit in ziua de 10 februarie; Sfantul Ierarh Nicolae, praznuit in ziua de 6 decembrie; Sfintii Imparati Constantin si Elena, praznuiti in ziua de 21 mai.

"Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ti aduce cantari de lauda, simtindu-ma nevrednic si cu imputinarea graiului omenesc, tu, care porti nume intocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminator de bucurie, lumineaza-mi cugetul si da putere graiului meu, ca, intru bucurie, sa-ti cant tie: Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!"

Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu

La sfarsitul secolului al XIX-lea, mai multi proprietari si negustori din aceasta zona au dorit sa ridice un locas de cult, intru slava lui Dumnezeu si pentru implinirea nevoilor liturgice zilnice. Astfel, avand binecuvantarea mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei, in ziua de 16 februarie 1872, pe un teren donat de Stanciu Ioan Balaneanu, ajutat financiar de alti 24 de ctitori, parintele protoiereu Alecu Hartofilax a inceput zidirea bisericii mult dorite.

 Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu

In acea vreme, credinciosii din aceasta zona mergeau la biserica numita si astazi "Iancu Vechi - Matasari", care se dovedea insa neincapatoare. Pentru aceasta, noua biserica a fost ridicata in mai putin de doi ani, ea fiind terminata in ziua de 6 decembrie 1873. Biserica a fost construita din caramida si var, turlele au fost lucrate din paianta, iar acoperisul a fost realizat din tabla zincata. Decoratia exterioara a peretilor este simpla, fiind realizata din caramida aparenta si benzi tencuite.

Din punct de vedere arhitectural, biserica este zidita in forma de cruce, avand o lungime de 32 de metri, o latime de 13 metri si o inaltime de alti 16 metri. Aceasta este impartita in pridvor, pronaos, naos si Sfantul Altar, avand si doua turle octogonale egale, asezate pe pronaos si pe naos.

Pana la cutremurul din 10 noiembrie 1940, turla situata deasupra intrarii a fost folosita pe post de clopotnita. Dupa anul 1940, in curtea bisericii a fost construita o noua clopotnita, care adaposteste si cancelaria parohiala. Actualul pridvor al bisericii, adaugat acesteia in anul 1957, inlocuind un mai vechi pridvor, adaposteste scara ce urca in cafasul bisericii.

 Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu

Interiorul bisericii este frumos impodobit. De o parte si de alta a pronaosului si a naosului se afla sase coloane masive, cu capiteluri corintice, luminate natural prin vitralii deosebite. Vechea pictura a bisericii, lucrata in ulei, intre anii 1912-1913, a fost inlocuita, intre anii1957-1959, cu una lucrata in fresca, in stil neo-bizantin, de catre pictorul Gheorghe Vanatorul.

Catapeteasma, lambriurile laterale, impodobite cu sculpturi ce reprezinta scene din viata Domnului Iisus Hristos, si scaunul arhieresc sunt lucrate de sculptorul Grigore Dumitrescu, care a sculptat si o mare parte dintre obiectele necesare impodobirii Resedintei Patriarhale, din Bucuresti.

Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu 

In prezent, sunt in curs de finalizare lucrarile la "Asezamantul social-parohial Sfantul Ierarh Nicolae", incepute in primavara anului 2009. Posibile activitati ce se vor desfasura in cadrul Asezamantului: amenajarea a doua sali multifunctionale, respectiv una sociala (oferirea de spatii pentru agapele de la inmormantari si parastase; asigurarea periodica a hranei pentru saraci, in colaborare cu unele firme specializate; intruniri) si una cultural-educativa (pregatirea elevilor; organizarea de programe catehetice, sociale si cultural-educative; amenajarea bibliotecii parohiale; amenajarea unui cabinet de consiliere.

Teodor Danalache

 Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu

Pe aceeaşi temă

22 Noiembrie 2012

Vizualizari: 7534

Voteaza:

Biserica Sfantul Haralambie - Balaneanu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE