Sfantul Mucenic Vlasie; Sfanta Teodora imparateasa

Sfantul Mucenic Vlasie; Sfanta Teodora imparateasa Mareste imaginea.

Sfantul Vlasie a trait pe vremea imparatilor romani Diocletian si Licinus, aprigi prigonitori ai crestinilor. A fost episcopul Sevastiei Capadociei. Din cauza prigonirilor, se retrage in munti.

Sfantul Vlasie se ridicase la o asemenea masura incat si fiarele il ascultau si veneau sa fie binecuvantate de el. De asemenea, prin mainile lui se faceau multe tamaduiri. Vanatorii i-au gasit pestera si l-au dus in cetate.

Patimirea muceniceasca a sfantului nu a fost fara rod, caci in timpul patimirii Sfantului Vlasie, sapte femei care ii urmau s-au alaturat marturisirii sale. Printr-un viclesug, aratandu-se dornice a sluji idolilor, cele sapte femei au reusit sa arunce in apa statuile. Dupa ce au fost torturate, fericitelor femei le-au fost taiate capetele. Cei doi copii ai uneia dintre sfintele femei au fost incredintati de aceasta Sfantului Vlasie.

Tortionarul sfantului, Agricola, a poruncit ca Vlasie sa fie aruncat in iezer, insa acesta, dupa ce a insemnat apa cu semnul Crucii, a mers pe apa ca pe uscat. Vazand aceasta, 68 de barbati si-au pierdut viata incercand sa imite puterea lui Hristos, invocandu-i pe idolii lor. Sfantul Vlasie si cei doi copii au fost apoi ucisi in afara orasului, prin taierea capetelor, la 11 februarie.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Vlasie

Troparul Sfantului Mucenic Vlasie

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat - de Dumnezeu insuflate - spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la moarte, Sfintite Mucenice Vlasie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!

Sfanta imparateasa Teodora


Sfanta imparateasa Teodora este cinstita pe 11 februarie. Imparateasa Teodora alaturi de imparateasa Irina sunt cele care au stabilit in urma sinoadelor cinstirea sfintelor icoane.

Mai multe informatii despre Sfanta imparateasa Teodora

Tot astazi, facem pomenirea:
- A doi prunci si a sapte femei care au patimit impreuna cu Sfantul Vlasie;
- Aflarii moastelor Sfantului Proroc Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul;
- Sfantului Nou Mucenic Gheorghe robul, care a suferit mucenicia prin foc in cetatea Sofia, la anul 1515.

Maine, 12 februarie, facem pomenirea Sfantului Meletie, arhiepiscopul Antiohiei celei Mari.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

15 Octombrie 2018

Vizualizari: 38454

Voteaza:

4.33 / 5 din 6 voturi.

Comentarii (1)

  • Credincios Mihail Postat la 2011-02-12 22:44

    Frumos cu adevarat. Ma gandeam putin la ce minunatie si frumusete au ajuns acesti oameni ca si noi dar cu o sfintenie aparte. Ce timpuri erau si minuni inaltatoare! Azi cu toata tehnologia, nimeni nu va reusi astfel de minuni. Insa am remarcat un lucru intalnit la mai multi Sfinti. La foarte multi Sfinti dupa multe incercari din partea tiranilor si multe minuni din partea Sfintilor, Acestora in cele din urma li se taia capul. Gandind la tehnologia de azi si incercarile stiintifice de a copia omul intr-un robot pentru a-l face pai performant si "fara sfarsit", observ ca prima lor munca este capul fiintei umane; vor sa descopere cum pot transfera creierul unui om intr-un robot. (aceasta am observat in revista Time despre Viata fara de moarte). Deci, in comparatie, tot mucenicie este, taierea capului ... insa cu alti termeni si alte forme. Bunul Dumnezeu sa ne izbaveasca de aceste cutremuratoare ispite omul-robot si precum venim de la EL sa ne pazeasca mereu si doar EL sa fie totul pentru noi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox