Sfantul Sofronie, patriarhul Ierusalimului; Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul cel Mare

Sfantul Sofronie, patriarhul Ierusalimului; Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Sofronie s-a nascut la Damasc, in Siria de astazi, in jurul anului 550. In anul 570, calatorind prin Palestina pentru a se inchina la Locurile Sfinte, intra in Manastirea Sfantului Teodosie cel Mare, situata in apropierea Ierusalimului, ca ucenic al monahului Ioan Moshu. Impreuna cu invatatorul sau, va ajunge pe la toate manastirile si nevoitorii din Egipt. Cei doi sfinti devin aparatori ai credintei ortodoxe impotriva unei noi erezii ce incepuse a tulbura viata Bisericii - monotelismul (celor ce sustineau ca in Hristos exista o singura lucrare).

Imbolnavindu-se de o grea boala de ochi, a fost vindecat de Sfintii Chir si Ioan. In anul 634, Sfantul Sofronie este ales in demnitatea de patriarh al Ierusalimului. Scrisoarea de intronizare sau sinodala, concentreaza invatatura sa hristologica. Dupa ce prezinta invatatura despre Sfanta Treime si intrupare, el abordeaza principiul fundamental al hristologiei: in Hristos se afla un ipostas sau persoana si doua naturi sau firi. El nu vorbeste despre doua vointe, insa, intrucat vorbeste despre doua lucrari, acest lucru este implicit.

Sfantul Sofronie a fost de fata la aducerea din exilul persan a Cinstitei Cruci, pe care Hristos a fost rastignit.

Amintim ca Sfantul Sofronie a scris Viata Sfintei Maria Egipteanca, si a alcatuit Randuiala Sfintirii Apei Celei Mari.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Sofronie al Ierusalimului

Troparul Sfantului Sofronie

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Sofronie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Postul Sfintelor Pasti

Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 11 martie. Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare. Tinand seama ca el aminteste si de postul celor 40 de zile tinute de Hristos inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit si numele de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Citeste mai multe informatii despre Postul Sfintelor Pasti

Canonul Sfantului Andrei Criteanul

Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 11 martie. In primele patru zile ale Postului Mare, in cadrul slujbei Pavecernitei Mari, se citeste pe fragmente Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. In miercurea din saptamana a V-a a Postului Mare se reciteste pentru a doua oara in perioada postului Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Spre deosebire de prima lectura din Postul Mare cand acest canon este impartit in patru stari citite la slujbele Pavecernitei din ziua de luni, marti, miercuri si joi din prima saptamana, in miercurea saptamanii a V-a canonul se citeste integral.

Citeste mai multe informatii despre Canonul Sfantului Andrei Criteanul

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Alexie de la Goloseev;
- Sfintei Teodora, Imparateasa Artei;
- Sfantului Cuvios Pion, preotul din Smirna;
- Sfantului Cuvios Gheorghe cel Nou;
- Sfintilor Mucenici Trofim si Talu;
- Aducerii moastelor Sfantului Mucenic Epimah in Constantinopol.

Maine, 12 martie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Teofan Marturisitorul.

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

11 Martie 2019

Vizualizari: 25313

Voteaza:

Sfantul Sofronie, patriarhul Ierusalimului; Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul cel Mare 4.75 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox

Foto

Audio