Deoarece unii voind a tulbura si a rasturna buna randuiaia bisericeasca, cu vrajmasie si cu clevetire (in mod calomnios) plasmuiesc oare-cari pricini impotriva episcopilor ortodocsi care ocarmuiesc bisericile, nimic altceva urmarind decat a pata buna cinstire a preotilor si sa puna la cale tulburari intre credinciosii pasnici (popoarele pasnice), - din aceasta pricina i-a parut sfantului sinod al episcopilor intruniti la Constantinopol ca sa nu se mai primeasca invinuitorii fara cercetare si nici a ingadui tuturor sa faca pari contra celor care pastoresc bisericile, dar nici a-i inlatura pe toti. Dar daca cineva i-ar aduce episcopului vreo invinuire proprie, adica aparte (particulara), ca unul care a fost pagubit sau pentru ca ar fi suferit altceva impotriva dreptatii de la acela (de la episcop), la invinuirile de acest fel sa nu se cerceteze nici fata (persoana) paratului, nici legea (religia) lui. Caci in orice chip, se cade ca si cugetul (constiinta) episcopului sa fie slobod (usurat) si ca si cel ce zice ca a fost nedreptatit sasi dobandeasca drepturile, ori de ce lege (religie) ar fi el. Iar daca invinuirea adusa episcopului ar fi bisericeasca, atunci trebuie sa se ispiteasca (cerceteze) fetele (persoanele) paratorilor, pentru ca mai intai sa nu se ingaduie ereticilor a face pari impotriva episcopilor ortodocsi pentru lucruri bisericesti. Iar eretici numim pe cei ce de demult au fost indepartati din Biserica si pe cei ce dupa aceea au fost dati anatemei de catre noi, iar pe langa acestia si pe cei ce prefacandu-se ca marturisesc credinta cea sanatoasa, s-au facut schismatici si se aduna impotriva epis-copilor nostri canonici.
Apoi si daca vreunii dintre cei ai bisericii ar fi osanditi mai inainte pentru oarecare pricina si azvarliti (lepadati, dati ana-temei), sau afurisiti (excomunicati) fie din cler, fie din starea laica, nici acestora sa nu le fie ingaduit sa parasca pe episcop inainte de a se fi dezbracat (curatat) mai intai de propria lor invinuire. De asemenea, si cei ce se gasesc suh invinuirea pornita mai dinainte sa nu fie primiti la para episcopului sau a altor clerici inainte de a se dovedi pe ei nevinovati de invinuirile aduse lor. Iar daca vreunii nu ar fi nici eretici, nici afurisiti (excomunicati, neimpreunati cu Hristos), nici osanditi sau parati mai inainte pentru oarecare faradelegi (infractiuni), si ar zice ca au oarecare para bisericeasca impotriva episcopului, sfantul sinod porunceste ca acestia sa-si infatiseze mai intai parile lor la toti episcopii eparhiei (mitropoliei) si inaintea acestora sa dovedeasca invinuirile in acele pricini. Iar daca s-ar intampla ca episcopii din eparhie (mitropolie) sa nu fie in stare a indrepta invinuirile aduse episcopului, atunci ei sa mearga la sinodul mai mare al episcopilor diecezei aceleia, chemati impreuna (convocati) pentru pricina aceasta, dar para sa nu se ia in seama (retina) mai inainte, pana ce ei (acuzatorii) nu vor accepta in scris sa fie pedepsiti cu aceeasi pedeapsa daca la cercetarea lucrurilor s-ar dovedi ca au clevetit (calomniat) 34, 37, 74, 75 ap.; 9, 17, 19, 21 sin. IV ec; 8 Trul.; 14, 15, 20 Antioh.; 40 Laod.i 4 Sard.; 8, 10, 11, 12, 15, 18, 19, 59, 104, 107, 128, 129, 130, 132 Cartag.; 13 sin. I-II; 9 Teofil Alex.
pe episcopul parat. Iar daca cineva, nesocotind cele statornicite dupa cele aratate mai inainte, ar indrazni sa supere urechile imparatesti sau judecatoriile carmuiturilor lumesti, sau sa tulbure sinodul ecumenic, lipsindu-i de cinstire pe toti episcopii diecezei, unul ca acesta nicidecum sa nu fie primit la para, ca unul care a defaimat canoanele si a stricat buna randuiala bisericeasca.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.