
.Lumea ar fi ramas la slabele si paganele ei puteri de credinta, de cultura, de arta si de civilizatie; inchinarea la idoli ar fi continuat; vechile legende si superstitii ar fi si acuma in floare; un rafinat paganism filosofic al oamenilor de cultura ar fi progresat; placerile simturilor, hedonismul popoarelor ar fi fost si astazi singura lor leganare de visuri; lupta intunecata si surda ar fi fost permanenta intre vechile si noile culturi babilonene, indiene, chineze, egiptene, grecesti, romane si cartagineze care si-ar fi arogat paternitatea de nezdruncinat asupra culturilor moderne si contemporane. Poate ca, in cele din urma, se impunea cu forta cea cartagineza, ca fiind mai trupeasca, mai telurica in preocupari, avandu-si grija numai in sporul material al vietii, ca, de pilda, in cresteri de animale, zidiri de grajduri, cosare si hambare, sau depozite secrete de munitii cu care sa loveasca si sa ucida, spre a ramane ea mai tare.
Pe tine, cetatean al veacului acestuia, te intreb sincer:
- Dintre cei care n-au avut pe Iisus Hristos, caci nu se nascuse si ca Om, ori dintre acei care mai apoi prin veacuri s-au declarat atei, deci n-au primit ca in fiinta lor sa se nasca Iisus Hristos, langa cine ai voi tu sa fii una cu ei? Oare cu babilonenii care zeificau pietrele si astrele, traind inspaimantati intr-un paienjenis de duhuri necurate? Oare cu egiptenii care ca si indienii aveau cultul animalelor, al boilor si al vacilor, sau al serpilor, si la care turme de oameni robi inaltau piramidele ca sa le fie regilor case vesnice dupa moarte? Oare cu vechii greci care zeificasera omul si pentru o regina dezmatata purtau ani de zile grele razboaie? Oare cu romanii care-si zeificau imparatii, ca apoi sa injunghie pe Cezar, sa ucida pe Cicero si sa rastigneasca pe Iisus Hristos? Sau oare cu cartaginezii care-si aveau singura lor mandrie in Didona si in tot felul de placeri rusinoase?
Raspunde-mi sincer:
- Ai fi voit poate sa faci parte din hoarda lui Ginghis-Han si sa duci pustiirea pe toata fata pamantului? Sau sa sangerezi popoare cu iataganul in mana sub porunca Sultanilor? Sau poate ca te-ai fi simtit mai bine in saloanele literare si filosofice ale lui Voltaire care lingusea pe cei mari, batandu-si joc de toti ceilalti oameni? Sau poate te-ai vrut admiratorul lui Nietzsche, care idolatriza pe omul bruta? Spune cu cine vrei sa te aduni si cui vrei sa te inchini, sau sa te asemeni?
E timpul, cetatean al veacului nostru, sa doresti sincer sa fii cu Cel Nascut in marginea Betleemului, intr-un staul de oi, si Care, si acum, vine sa se nasca in inimile tuturor, daruind cele mai sublime haruri de fericire si de inaltare a omului pana la Dumnezeu! El ne cheama pe toti sa fim fratii Lui si fiii Parintelui Ceresc. Pe toti ne indeamna la iubire intre noi, la mila si bunatate si la pace! El ne indeamna sa inlaturam tot pacatul care aduce vrajba si ura, nimicire si suferinta, inlocuindu-l cu cea mai inalta si sublima spiritualitate care sa dea omenirii fericirea ravnita de ea.
Cu nasterea lui Iisus Hristos se deschide pentru omenirea intreaga o era noua de viata, eternitatea insasi! E darul iubirii de oameni, e mantuirea de care lumea are nevoie!
Pr. Dr. Vasile Vasilache
(din volumul "De la Antim la Pocrov – marturii si marturisiri”, publicat la in S.U.
-
Muzica bisericeasca bizantina
Publicat in : Cantarea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.