Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului Mareste imaginea.

"Sfanta Familie" este numirea improprie data de apuseni scenei in care Dreptul Iosif apare alaturi de Maica Domnului si de Pruncul Iisus. Aceasta imagine a dat nastere la o intreaga serie de studii apusene, care mai de care mai indraznete, purtand titluri precum "Ce poate invata familia voastra de la Sfanta Familie" sau "Sfanta Familie, prototip al familiilor crestine".

Imaginea cu "Sfanta Familie" este o reprezentare straina iconografiei Bisericii Ortodoxe. Desi recent au aparut si unele reprezentari in stilul bizantin al acestei imagini eronate, aceasta nu se regaseste in nici una dintre vechile traditii bisericesti rasaritene. Spre deosebire de reprezentarea catolica, icoana ortodoxa a Nasterii Domnului nu infatiseaza o "familie", ci taina tainelor, ea intrupand o intreaga teologie patristica (Icoana Nasterii Domnului).

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Deoarece traim insa intr-o lume mai comerciala ca oricand, pentru a vinde cat mai mult, marile companii se folosesc de orice au la indemana. Pentru aceasta, mai ales in perioada sarbatorilor din jurul Nasterii Domnului, pentru a atrage cat mai multi cumparatori, marile magazine fac abuz de limbajul si de imaginile bisericesti. Astfel, "Sfanta Familie" este unul dintre cele mai bune "ingrediente" comerciale.

"Sfanta Familie" nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Viata si invatatura Bisericii se intrupeaza atat in cuvinte, cat si in imagini, miscari si sunete. Daca icoanele sunt o intrupare a adevarurilor de credinta, inseamna ca acestea pot fi reprezentate si in mod gresit, drept pentru care, pentru a fi socotite canonice, ele trebuie verificate de catre preot.

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Icoana ortodoxa in care este zugravita Nasterea Domnului intrupeaza dogmele Bisericii si modul in care Sfintii Parinti au inteles aceasta taina a tainelor. La randul lor, apusenii au zugravit scena Nasterii Domnului potrivit modului lor propriu de a intelege lucrurile, accentuand latura umana a evenimentului si lasand in umbra aspectul de taina al acestuia.

"Sfanta Familie" apare infatisata de apuseni mai intai in staulul din Betleem: Pruncul Iisus sta asezat in ieslea cu paie, Fecioara Maria sta langa iesle, iar Iosif sta in picioare, privind spre cei doi. Imaginea de "familie" a fost preluata mai apoi si in alte reprezentari, Pruncul aparand asezat pe cate un miel sau jucandu-se cu porumbei, iar Iosif tinand-o aproape in brate pe Fecioara Maria. In pofida varstei lui inaintate, uneori, Iosif este infatisat ca un tanar chipes, iar Maica Domnului, cu mult mai mica decat acesta, apare de aceeasi varsta cu el.

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Riscul major pe care il aduce cu sine imaginea cu "Sfanta Familie" este acela ca multi pot ajunge sa vada scena Nasterii Domnului ca pe una fireasca, asemanatoare cu a noastra, lipsita deci de taina. De aici si pana la un suvoi de blasfemii si erezii nu mai este decat un pas.

Folosirea acestei imagini a motivat sectele si cultele neoprotestante sa creada ca Iisus Hristos a mai avut si alti frati trupesti, nascuti tot din Fecioara Maria. Desi in Evanghelie se face pomenire de "fratii" lui Iisus, se stie clar ca in acea vreme numirea de "frate" era data si verisorilor. Maica Domnului, fiind verisoara primara cu Maria lui Cleopa, la randul sau, Mantuitorul era verisor de gradul al doilea cu fiii celei din urma.

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Conform scrierilor apocrife, mai inainte de logodirea cu Fecioara Maria, dreptul Iosif mai fusese casatorit; sotia lui se numea Salomeea, iar impreuna au avut sapte copii, care apar numiti ulterior in Evanghelie drept "fratii lui Iisus"; acestia sunt insa doar frati vitregi, intrucat Fecioara Maria nu L-a nascut decat pe Mantuitorul, in chip tainic. Faptul ca Mantuitorul nu a avut nici un alt frate dupa trup din Maica Domnului este intarit de El si atunci cand, aflandu-se pe Cruce, o incredinteaza pe maica Sa spre ocrotire lui Ioan Evanghelistul.

Sa luam aminte la familiile sfintilor, iar nu la "Sfanta Familie"

Pe marginea imaginii cu "Sfanta Familie" au fost alcatuite numeroase studii apusene. In cuvantul numit "Ce poate invata familia voastra de la Sfanta Familie", publicat in revista romano-catolica "This Rock", autorul Mike Sullivan afirma: "De-a lungul istoriei exista numeroase exemple de familii puternice care au format adevarata temelie a societatii. Insa exemplul Sfintei Familii ne invata cel mai bine cum sa ne cladim propriul nostru mic "Nazaret" si cum sa crestem sfinti care sa Il slujeasca pe Dumnezeu si lumea intreaga. Ca parinti crestini, suntem chemati sa ne modelam viata propriei noastre familii dupa viata Sfintei Familii din Nazaret. Creand micul vostru Nazaret, familia voastra va putea asimila lectiile Sfintei Familii si va fi puternic inradacinata in virtutile care cladesc atat familia cat si lumea. Daca privim Sfanta Familie ca pe un exemplu pentru familiile noastre, nu numai ca vom invata cum sa traim vieti sfinte, dar vom si incepe sa schimbam cultura in care traim."

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Consider ca o asemenea privire asupra lucrurilor este extrem de riscanta. Spre deosebire de apuseni, Parintii Bisericii Ortodoxe ne invata sa cantam: "Mai lesne este, Fecioara, pentru noi sa iubim tacerea, caci este lucru neprimejdios, decat a impleti din dragoste cantari cu osardie alcatuite, caci este lucru anevoios. Ci o, Maica, pe cat binevoiesti, da-ne si noua aceasta putere" (Cantare din Canoanele Nasterii Domnului).

Notiunea clasica de "familie" desemneaza doi parinti si unul sau mai multi copii nascuti in mod firesc. Insa, atata timp cat Maica Domnului a nascut intr-un chip mai presus de fire, prin lucrarea Duhului Sfant, iar Pruncul Iisus este Fiul lui Dumnezeu, nascut "la plinirea vremii" din mama, fara de tata, a-i vedea pe acestia si pe Iosif drept "familie" este o adevarata blasfemie.

Pentru aceasta, in ravna noastra de a duce o viata duhovniceasca, mai "neprimejdios" lucru este a privi spre familiile sfintilor, ca spre unele asemanatoare cu ale noastre, decat a privi spre Maica Domnului si spre Nasterea din Betleem. Astfel, familiile patriarhilor din Vechiul Testament ni se infatiseaza ca niste adevarate izvoare duhovnicesti si pilde de traire in Hristos, Sfantul Ioan Gura de Aur indemnandu-ne adesea sa privim spre dreptii Avraam, Isaac si Iacov. Pe langa familiile sfinte pe care ni le pune inainte Sfanta Scriptura, in Vietile Sfintilor putem afla alte nenumarate familii de sfinti.

Teodor Danalache

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 40814

Voteaza:

Sfanta Familie nu are nimic in comun cu Nasterea Domnului 5.00 / 5 din 9 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Andrei DinuPostat la 2013-12-11 15:43

    "Xenofobia" a devenit apanajul celor care vor sa practice credinta "caldicica" si vor sa imbine virtutile evanghelice cu cele moderne. Toti vor sa placa si lui Dumnezeu, dar si lumii, de parca nu e clar ca lumina zilei ca nu pot fi amandoua in acelasi timp (Galateni 1:10). Articolul e excelent documentat teologic, si este si apologetic prin faptul ca respinge o inovatie neconforma cu Traditia ortodoxa. Indemnul Sfantului Apostol Pavel este sa tinem predaniile (II Tes, 2:15), nu sa adaugam altele noi facute de mintea omeneasca. Va felicit domnule Danalache! Doamne ajuta!

  • Vasa NastaPostat la 2011-12-19 20:38

    Va multumesc pentru articol ! Va doresc Sarbatori Fericite ! Doamne ajuta-ne ! Amin.

  • constantin gheorghiesPostat la 2011-12-18 08:41

    Un articol bine venit, in apropierea Nasterii Mantuitorului nostru, Iisus Hristos.Si noi crestinii ortodocsi putem fi "amagiti" de o asemenea sintagma (familia sfanta) strecurata destul de fin in contextul actual. Eu cred ca orice famile este sfanta, mai ales dupa Cununie. Doamne Ajuta!

  • Florentin IordanPostat la 2011-12-17 17:12

    Foarte bun articol. Noi sintem ortodoxi. Acum cu gingălbelurile, holovenurile și Valentins dei ne pierdem și fărîma de ortodoxie care ne-a mai rămas. Tot înainte tovarăși. și unii mai zic că ne legăm de catolici. Nu noi ne legăm, ei vin peste noi și, ospitalieri cum sîntem, îi primim. Numai bine.

  • Andrei CiobotariuPostat la 2011-12-17 11:01

    M-am abonat la newsletterul dvs. pentru a gasi calea catre Dumnezeu si am gasit calea catre xenofobie. Va rog ca inainte de a scrie articole sa faceti o minima documentare si sa includeti link-urile catre siteurile catolice de unde ati extras cele afirmate. http://it.wikipedia.org/wiki/Sacra_Famiglia Bine inteles trebuie sa precizati ca aceasta este o simpla parere personala, nefondata, si nu ajuta la intampinarea Nasterii Domnului cu inima curata si ochi sinceri ca ai copiilor.

  • silviu milasan Postat la 2011-12-16 12:26

    Abordarea acestui subiect e firească, dată fiind apropierea Sărbatorii Naşterii Domnului. Articolul nu îi atacă pe catolici, ci doar o dogmă şi o tradiţie a lor. Una care se răspândeşte.

  • stan lumiPostat la 2011-12-11 01:22

    Foarte bun articolul!Adevarul nu ataca pe nimeni,cand apar derapaje e buna semnalarea acestora.

  • magdalena oprescuPostat la 2011-12-10 16:28

    locuiesc in italia si aici se obisnuieste in perioda Craciunului sa se faca PRESEPE adica Ieslea Nasterii Domnului din figurine cu pastori, magi, Fecioara Maria cu Iosif si Pruncul Isus. Ani de zile nu am dat importanta la presepele asta pt ca la noi nu este dar de doi ani il fac si eu. Acuma citind articolul asta ma intreb daca e pacat pt ca infatiseaza familia cu Iosif. Eu sant ortodoxa si tin toata traditia noastra dar sincera sa fiu imi place presepele asta a lor. nu stiu ce sa mai zic.

  • timeea solPostat la 2011-12-09 16:37

    Foarte bun articolul, nu il consider ca loveste catolicii. In acelasi sens a se vedea: http://serafpublic.blogspot.com/2011/02/sf-iosif-despre-intelepciunea-icoanei.html

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE