Curatirea launtrica

Curatirea launtrica Mareste imaginea.

Curăția inimii este cea mai înaltă treaptă a desăvârșirii omului, a sfințeniei. De aceea ea va fi răsplătită cu cea mai mare fericire, care este vederea Feței lui Dumnezeu.

Așa cum spune Sf. Atanasie cel Mare, „doar un suflet curat are puterea ca să vadă în el însuși, ca într-o oglindă, pe Dumnezeu”.

În Sfânta Scriptură, Domnul Iisus Hristos adresează tuturor chemarea de a ne curăți în interior, chiar dacă face referire doar la cărturari și la farisei: „Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie. Fariseule orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, ca să fie curată şi cea din afară” (Mt. 23, 25-26).

Curățirea lăuntrică este o lucrare care trebuie să privească toate laturile existenței umane, adică și mintea, și simțirea, și voința, toată viața conștientă.

Părintele Teofil Părăian remarca faptul că la acest nivel se ajunge cu greu, deoarece solicitările din viața socială în care trăim nu sunt la „măsurile rugăciunii”. Rugăciunea intră mai adânc în suflet decât intră cuvântul vorbit și gândurile obișnuite. Iar rugăciunea curată presupune și „minte curată și gură curată și inimă curată, simțire dezrobită de sentimente potrivnice lui Dumnezeu sau sentimente care nu sunt conforme cu voia lui Dumnezeu”.

Chiar dacă nu avem minte curată, să avem măcar „gură curată”. Pentru aceasta, întâi trebuie „să ne silim să înlăturăm din vorbirea noastră orice necuviință, orice cuvinte cu care nu ne-am putea prezenta în fața lui Dumnezeu”.

De la grija aceasta de a avea „gura curată” trebuie să ajungem să ne facem rânduială în minte, să ne cercetăm pe noi înșine în ceea ce privește gândurile pe care le purtăm în minte și care pot fi bune sau rele. Strădania aceasta de curățire interioară trebuie să fie și la nivelul minții, pentru că din „prisosința inimii grăiește gura, mintea fiind sursă de cuvinte, de gânduri exprimate în cuvinte”.

Sf. Macarie cel Mare afirmă că „toți oamenii iubesc curățenia lăuntrică. Cu toate acestea nu se pot curăți. De aceea trebuie să cercetăm cum și prin ce putem ajunge la curățenia inimii. Desigur că nu altfel decât prin Cel ce s-a răstignit pentru noi”.

Astfel, după cuvântul Cuviosul Isihie Sinaitul, „cel ce vrea să-și curețe inima să cheme necontenit pe Domnul Iisus Hristos împotriva vrăjmașilor spirituali”.

Sf. Teofan Zăvorâtul vorbește despre „nimicirea răului”, care pentru unii se poate realiza într-un timp scurt. Totuşi, pentru alții această curăţire ţine vreme îndelungată, în primul rând din cauza „răsfăţului” şi din îngăduința lor faţă de propriile pofte.

„Tot ce este pătat se curăţă prin greaţă faţă de murdărie şi prin înfruntarea ei fără milă de sine, cu credinţă, nădejde şi dragoste către Domnul. Aceste aşezări sufleteşti au uneori asemenea putere, încât curăţă totul într-o clipă. Aşa a fost pe cruce cu tâlharul. Astăzi vei fi cu Mine în rai. Iar în rai nu intră nimic necurat” (Sf. Teofan Zăvorâtul, „Mântuirea în viața de familie”, Editura Cartea Ortodoxă, Bucureşti, 2004).

Sf. Vasile cel Mare ne învață că „oricât de mici sunt păcatele, ele pătează conștiința, iar conștiința trebuie să fie mereu curată, dar se pătează totuși zilnic și atunci în toate zilele trebuie s-o curățim”.

Curăția nu vine numai din a nu face rele, ci și din a stinge cu totul relele, prin împlinirea cu grijă a celor bune. În acest sens, Sf. Ioan Hrisostom spune că „prin curăția inimii se înțelege lipsa oricărui păcat, dar mai ales a păcatului desfrânării”, smerenia, înfrânarea, rugăciunea necontenită și meditația duhovnicească fiind cele care păzesc curăția lăuntrică. Nu putem însă ajunge la adevărata curăție, dacă n-am ajuns mai întâi, în inima noastră, la adevărata smerenie.

Viața necurată înseamnă neliniște și tulburare, cea care împiedică bucuria înțelegerii lucrurilor duhovnicești și împărtășirea de adevărurile înalte mântuitoare.

Ce este inima curată? Răspunsul îl dă Sf. Maxim Mărturisitorul: „Este inima care nu mai e atrasă de nimic din lumea aceasta. În ea, venind Domnul Iisus Hristos, Își scrie Legile Sale ca într-o tăbliță”.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
153 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

03 Aprilie 2019

Vizualizari: 419

Voteaza:

Curatirea launtrica 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

viata duhovniceasca

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE