Nu murmura in vremea lucrului mainilor tale

Nu murmura in vremea lucrului mainilor tale Mareste imaginea.

Când murmuri, păţeşti cele despre care am vorbit mai înainte şi lucrarea ta nu este bineprimită de Dumnezeu. Se poate ca tu să-ţi împlineşti slujirea, însă ofranda ta adusă lui Dumnezeu să nu fie preţuită. Aşa cum nu poţi liturghisi cârtind - Sfintele se vor sfinţi, desigur, dar tu nu te vei sfinţi -, tot aşa fiecare lucrare de-a ta este o liturghie şi trebuie să o faci fără murmur.

Ţi se încredinţează, de exemplu, o lucrare. O faci, dar protestezi zicând că ai obosit, că le-au pus pe toate în cârca ta. Atunci eu te întreb: „Când ai apucat să oboseşti? Orele pentru muncă sunt puţine. De ce murmuri? Lucrează, osteneşte-te puţin!" Sau, în timp ce lucrezi, îţi spui nemulţumirile faţă de mănăstire, faţă de responsabilul slujirii. De exemplu, săpăm în munte şi tu protestezi: „De am fi adus un buldozer, am fi urnit tot muntele într-o singură zi.“

Lucrul acesta este păcat. E preferabil să pleci din mănăstire, decât să murmuri şi să protestezi. Dacă am fi vrut să aducem un buldozer, trebuie să-ţi găsim altceva de lucru care să te obosească mai mult. Aceasta, pentru că problema este ca braţele noastre să se mişte şi trupul nostru să doară şi inima să asude. Buldozerul se va sfinţi lucrând? Noi avem nevoie de sfinţenie, nu maşinăriile. Munca ne sfinţeşte. Murmurul este o catastrofă pentru suflet. Este ca şi cangrena care îl omoară pe om încet-încet.

Murmurul din vremea lucrului este ca un şarpe care te muşcă. Iţi paralizează sufletul.

Să nu uităm că Marele Vasile spune: Cei care murmură să nu mai rămână niciodată în mănăstire. Să îi alungăm după a doua, a treia, cel mult după a patra oară, când murmură pe ascuns şi vorbesc de rău mănăstirea9.

ARHIMANDRIT EMILIANOS SIMONOPETRITUL

Fragment din cartea "Talcuiri la canoanele monahale ale sfintilor Antonie, Augustin si Macarie - necartonata", Editura Egumenita, Editura EGUMENITA

CUMPARA CARTEA "TÂLCUIRE LA CANOANELE MARELUI ANTONIE"

 

9 Regulile mici 39, 63, 133; PG 31, 1108 C, 1124 CD, 1172 A

Pe aceeaşi temă

13 Mai 2021

Vizualizari: 546

Voteaza:

Nu murmura in vremea lucrului mainilor tale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE