
Fecioara Maria, datorita curatiei inimii si deplinei sale supuneri fata de voia lui Dumnezeu, este fundamentul istoric al mantuirii noastre si implinirea scopului umanitatii.
Parintele George Florovski scria: "A ignora pe Maica lui Dumnezeu inseamna a interpreta gresit pe Fiul".
La al treilea Sinod Ecumenic (Efes, 431 d.Hr.), Sfintii Parinti au consfintit larg raspandita practica a slavirii Prea Sfintei Fecioare ca Maica a Domnului (Theotokos), care inseamna "Purtatoare de Dumnezeu" sau "Maica lui Dumnezeu". Ei au facut acest lucru pentru a pastra intelegerea corecta a lui Hristos ca Dumnezeu facut om. Si-au dat seama ca in joc erau nu doar unele aspecte optionale ale evlaviei personale, ci insasi esenta credintei crestine. Ceea ce credem despre Fecioara Maria afecteaza automat ceea ce credem despre Hristos. Astfel, o intelegere corecta a Fecioarei Maria este esentiala pentru mantuirea omenirii.
Mai intai de toate, o mariologie corecta subliniaza faptul ca Hristos este Unul din Sfanta Treime si nu doar un om alaturat intr-un oarecare mod lui Dumnezeu. Cu toate ca Hristos a fost atat Dumnezeu desavarsit, cat si om desavarsit, El este una si aceeasi Persoana: Fiul etern si Cuvantul lui Dumnezeu. Un om, chiar si unul intim unit cu Dumnezeu, nu ar fi putut mantui omenirea si sa ne ridice pana la participarea desavarsita in viata lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu poate sa reinnoiasca chipul Sau in om si sa-i impartaseasca plinatatea vietii Sale dumnezeiesti. Daca Hristos nu este Dumnezeu, atunci mantuirea noastra este o iluzie. Prin urmare, a marturisi ca Preasfanta Fecioara este Maica lui Dumnezeu inseamna a marturisi ca Fiul nascut din ea este insusi Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime. Pe de alta parte, a nega ca Maria este Maica Domnului inseamna a nega faptul ca Hristos este Dumnezeu adevarat si, prin urmare, a refuza posibilitatea mantuirii noastre.
In al doilea rand, o buna intelegere a persoanei si a lucrarii Fecioarei Maria este necesara pentru a proteja realitatea naturii umane a lui Hristos. Unii presupun ca Preasfanta Fecioara a fost doar un "canal" pasiv sau o "cale de trecere" prin care Dumnezeu a intrat in lume. O astfel de notiune, cu toate acestea, face umanitatea lui Hristos o iluzie. Biserica marturiseste ca Maria a fost Mama Dumnezeului intrupat in toate sensurile termenului.
Hristos a luat firea umanitatii Sale din ea, facandu-Se in pantecele ei ceea ce nu era, pentru ca omenirea sa poata deveni ceea ce El este: "In El si prin El suntem mantuiti si impreuna cu Gavriil sa strigam cu glas Fecioarei: Bucura-te, Ceea ce esti plina de har! Domnul este cu tine! Din tine Hristos Dumnezeul si Mantuitorul nostru a luat fire omeneasca, inaltand-o pana la El insusi" (Minei).
In plus, marturisirea Mariei ca Theotokos afirma "dimensiunea umana" a mantuirii noastre. Omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu. Aceasta inseamna ca lui i-a fost data libertatea, fie pentru a-si realiza viata ca iubire si comuniune cu Dumnezeu, fie pentru a-si nega vocatia sa divina si a se condamna la iadul egoist al faptelor sale. Chiar daca chipul lui Dumnezeu din om a fost grav afectat de actul caderii, acesta nu a fost complet distrus. Cu toate ca omul se descopera pe sine inrobit pacatului si mortii, el isi pastreaza totusi capacitatea - oricum limitata - de a raspunde chemarii Iui Dumnezeu. Fara aceasta capacitate ar fi imposibil ca omul sa fie salvat, pentru ca mantuirea este o participare libera, personala, la viata lui Dumnezeu. Dumnezeu nu poate si, intr-adevar, nu-l va mantui pe om impotriva vointei sale. Numai Dumnezeu il poate mantui pe om, dar omul trebuie sa vrea sa fie salvat. El trebuie sa raspunda lui Dumnezeu si sa intre in viata pe care Dumnezeu i-o ofera lui.
Cand Biserica marturiseste pe Preasfanta Fecioara ca fiind Maica lui Dumnezeu, ea afirma libertatea pe care omenirea o are de a raspunde lui Dumnezeu si de a accepta viata pe care El i-o ofera. Ascultandu-i pe unii comentatori protestanti cum vorbesc despre intrupare, se poate ajunge la ideea ca Maria nu a avut absolut nimic de-a face cu ea. Consecinta logica a unei astfel de abordari este ca Dumnezeu pur si simplu a «folosit-o» pe Fecioara ca pe un instrument neinsufletit.
Realitatea problemei este ca Fecioara a avut libertatea, in termenii vorbirii moderne, sa spuna, chiar "Nu!". Ea ar fi putut refuza vestea minunata adusa de Arhanghel; ea ar fi putut respinge planul lui Dumnezeu pentru mantuirea omenirii. Totusi, ea -singura dintre fiii si fiicele Evei - I-a spus "Da" lui Dumnezeu cu o astfel de curatie a inimii incat a devenit un vas potrivit pentru a-L incapea pe Dumnezeul cel neincaput. Iata roaba Domnului, fie Mie dupa cuvantul tau (Luca 1, 38). "Da"-ul Mariei - fiat-ul ei -este temelia mantuirii noastre. Pentru a intelege mai bine acest lucru, sa consideram dimensiunile istorice, cosmice si etice ale "Da"-ului Fecioarei.
Am vazut ca venirea lui Hristos a fost rodul unui lung proces istoric. Dumnezeu a pregatit lumea pentru venirea Fiului Sau prin alegerea fiilor lui Avraam ca propriul popor. Pentru Israel a dat Dumnezeu Legea, preotia si profetii» Prin urmare, Hristos -implinirea Legii, preotiei si a profetiei - nu poate fi separat de acest proces istoric. Preasfanta Fecioara Maria este punctul culminant a tot ceea ce a facut Dumnezeu prin Israel pentru a pregati lumea pentru venirea Fiului Sau. Ea este floarea perfecta a planului lui Dumnezeu de mantuire, pentru ca din al ei pantece fara de prihana "a inflorit rodul vietii" - Hristos, adevaratul nostru Dumnezeu!
El, Care a promis stramosului tau David ca din rodul coapselor lui va pune pe tronul imparatiei sale, El este Cel ce te-a ales, singura stralucire din Iacov, pentru a-I fi salas duhovnicesc. Dumnezeu a promis stramosului nostru Avraam ca in semintia sa Neamurile vor fi binecuvantate, Doamna Prea Curata, si prin Tine pana astazi fagaduinta se implineste.
Sfintele Scripturi vorbesc despre Tine tainic, Maica Celui Prea inalt. Pentru ca Iacov a vazut in zilele de demult scara care te preinchipuia si a spus: "Aceasta este scara pe care Dumnezeu va cobora" [cf. Facere 28, 12-17]. Prin urmare, tu auzi strigandu-ti-se asa cum se cuvine: Bucura-te, Ceea ce esti plina de har! Domnul este cu tine (Minei).
Fecioara Maria, nu numai ca se afla la capatul unui lung proces istoric; ea este, de asemenea, culmea intregului neam omenesc si a intregii creatii. "Toata faptura se bucura de Tine, Cea plina de har!". Intr-o cantare se spune : "El [Hristos] a fost nascut din Tatal inainte de veci, fara maica, dar acum din iubire pentru noi El a venit din tine [Fecioara] fara tata!". Comentand aceasta cantare, Paul Evdokimov a scris: "Analogia este clar descrisa: maternitatea Fecioarei se prezinta ca imaginea omeneasca a paternitatii lui Dumnezeu. Daca paternitatea este categoria vietii divine, maternitatea este categoria religioasa a vietii umane" (Taina iubirii, Editura Christiana, p. 35).
Prin urmare, Fecioara Maria este icoana perfecta a modului in care umanitatea - daca se vrea a fi cu adevarat umana - ar fi trebuit sa raspunda lui Dumnezeu. Pentru a-l cita din nou pe Evdokimov: "Biblia inalta femeia ca instrument al receptivitatii spirituale in natura umana. capacitatea sa de a primi divinul" (p. 35).
Nu este intamplator faptul ca Facerea relateaza ca Eva, si nu Adam, a fost prima care a mancat din fructul oprit. Daca omul, ca preot al creatiei, nu a reusit sa ofere lui Dumnezeu lumea in dragoste, aceasta se datoreaza esecului sau de a primi toate cate Dumnezeu i-a dat lui din dragoste. Acesta este esecul "principiului feminin" al umanitatii, esecul Evei. Cu toate acestea, in persoana Nascatoarei de Dumnezeu (Theotokos), omenirea este reinnoita, pentru ca ea este noua Eva - raspunsul perfect al omului fata de Dumnezeu.
In Slujba pentru Buna Vestire, multe dintre imne sunt in forma unui dialog intre Fecioara Maria si Arhanghelul Gavriil. Maria este ezitanta la inceput, plina de teama de a nu fi inselata: "Mi-e frica. Mi-e teama ca tu ma vei insela precum Eva a fost inselata si ma vei indeparta de Dumnezeu". In cele din urma, ea este convinsa de adevarul cuvintelor Arhangelului si se incredinteaza lui Dumnezeu: "lata roaba Domnului, fie Mie dupa cuvantul Tau in pace". "Da"-ui Mariei este raspunsul la "Nu"-ul Evei. Prin receptivitatea ei la Dumnezeu, Hristos - adevaratul nostru Preot - a venit in lume pentru a oferi toata creatia inapoi lui Dumnezeu, intr-un singur atotcuprinzator sacrificiu al dragostei.
In acest fel, "Da"-ul Mariei este "Da"-ul intregii omeniri spus lui Dumnezeu. Unul dintre imnele Nasterii Domnului se exprima astfel: Ce-ti vom aduce Tie, O! Hristoase, care din dragoste pentru noi Te-ai aratat om pe pamant? Toata faptura creata de Tine iti aduce multumire. Ingerii iti aduc cantare; cerurile steaua; Magii daruri; pastorii uimirea lor; pamantul pestera; vitele ieslea; iar noi iti aducem pe Maica Fecioara. (Mineiui pe Decembrie)
Daca, prin urmare, Fecioara este temelia istorica a mantuirii noastre si indeplineste cu adevarat scopul esential al umanitatii privite ca intreg, atunci, pe buna dreptate, ea serveste drept model pentru propriile noastre vieti. Sarcina noastra ca ortodocsi crestini este de a ne stradui sa raspundem lui Dumnezeu pe orice cale la fel cum a raspuns Nascatoarea de Dumnezeu Fecioara. Arhimandritul Gheorghe din Muntele Athos scrie: "Omul contemporan este inselat de diavolul si crede - la fel ca Adam si Eva mai inainte - ca libertatea sa se afla in autonomia si revolta sa impotriva lui Dumnezeu. Cu aceasta atitudine egoista omul isi pierde posibilitatea de comuniune adevarata, nu numai cu Dumnezeu si Tatal sau, dar si cu semenii sai, si traieste ca un orfan, intr-o singuratate de nesuportat, pe care o experiaza ca un gol existential" (The Eros of Repentance. pp. 70-71).
Daca vrem sa aflam adevarata noastra libertate in calitate de persoane create dupa chipul lui Dumnezeu, trebuie sa urmam exemplul Preabinecuvantatei noastre Doamne si sa spunem "Da" lui Dumnezeu in fiecare aspect al vietii noastre. "Aducandu-ne aminte de Prea Sfanta, Preacurata, Preabinecuvantata si slavita Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii, sa ne incredintam pe noi insine, unul pe altul si toata viata noastra lui Hristos, Dumnezeului nostru!". In acest fel, vom incepe sa-L purtam pe Hristos in noi insine, dupa cum spune Apostolul Pavel: " O, copiii mei, pentru cure sufar iarasi durerile nasterii, pana ce Hristos va lua chip in voi!" (Galateni 4, 19).
Clark Carlton
Credinta. Sa intelegem Crestinismul Ortodox – Catehism Ortodox, Editura Ecclesiast
-
Descantecele si Nascatoarea de Dumnezeu
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Rugaciune catre Nascatoarea de Dumnezeu
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Nascatoarea de Dumnezeu
Publicat in : Maica Domnului -
Nascatoarea de Dumnezeu L-a vazut prima pe Domnul inviat din morti
Publicat in : Invierea Domnului -
Maica Domnului
Publicat in : Maica Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.