
Administrarea Sf. Taine a Maslului
Savarsitorii acestei Sf. Taine sunt episcopii si preotii, iar primitorii ei sunt credinciosii. In privinta administrarii acestei Sf. Taine, exista o randuiala practica traditionala, potrivit careia, slujba de administrare a ei trebuie sa fie oficiata de sapte preoti. Nu exista insa nici o norma asemanatoare cu privire la numarul episcopilor care ar trebui sa ia parte la oficierea ei.
De la randuiala privitoare la numarul de sapte preoti, s-a ajuns apoi cu timpul la aceea ca in caz de necesitate presanta, Sf. Taina a Maslului sa poata fi savarsita si numai de doi sau trei preoti.
Randuiala privitoare la numarul preotilor care trebuie sa slujeasca impreuna la savarsirea Sf. Taine a Maslului, are numai caracter ceremonial si nu caracter dogmatic. Avand in vedere ca aceasta randuiala are o confirmare constanta prin practica si, deci, prin obicei, ea trebuie observata si ca norma legala obligatorie.
In privinta celor ce sunt indreptatiti sa primeasca aceasta Sf. Taina, Biserica din Apus, cea Romano-catolica, a introdus randuiala deosebita de aceea a Bisericii Ortodoxe, potrivit careia aceasta Sf. Taina, nu se administreaza la romano-catolici decat celor grav bolnavi, porniti pe calea mortii.
-
Canon de tamaduire catre Sfantul Grigorie Palama
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Rugaciune pentru tamaduire catre Sfantul Pantelimon
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Slujba Sfantului Maslu
Publicat in : Slujbe si randuieli -
Spovedania, mijloc de tamaduire
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Cum dobandim tamaduire
Publicat in : Pilda zilei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.